Головна » » 125 років від дня народження Станіслава Вінценза
09.12.2013
125 років від дня народження Станіслава Вінценза

30 листопада виповнилось 125 років від дня народження нашого краянина і польського письменника Станіслава Вінценза. Життя і творчість Вінценза не можна розглянути відірвано від України, бо і своїм місцем народження, і тематикою творчості цей автор – український. Водночас , його справедливо називають польським письменником, бо за народженням був поляком і писав по-польськи.

Народився Станіслав Вінценз у 1888р. в с. Слободі-Рунгульській поблизу Коломиї, в сім´ї власників нафтових промислів.

Фелікс Вінценз одружився з полькою Зофією Пшибиловською з Криворівні , де її батько Станіслав Пшибиловський мав маєток. Дитинство письменника проходило серед чудової природи Карпат. З раннього дитинства спілкувався з гуцулами, пізнавав їх побут, звичаї, мову. Навчався в Коломийській, Стрийській, Станіславській гімназіях. Вищу освіту здобував в університетах Львова і Відня. Студіював біологію, право, філософію, психіатрію, славістику, знав десять мов, а гуцульську говірку – досконало. Брав участь у Першій світовій війні та в Польсько-радянській війні 1920 р. Характерно, що Вінценз не взяв участі у війні Польщі проти ЗУНР. У 20-х – 30-х роках успішно займався комерційною і літературною діяльністю.

Серед значної кількості творів на гуцульську тематику визначне місце посідає роман-епопея «На високій полонині» - твір, навколо якого час від часу точилися суперечки і виникали гострі дискусії, який називають гуцульською Калевалою чи, частіше, Одіссеєю. Це твір про природу Гуцульщини, її історію, її міфологію. Змальовано життя не лише гуцулів, але й поляків, євреїв, вірмен, для яких Гуцульщина була батьківщиною. Гуцульщина характеризувалася високою духовністю і моральністю, гармонійним співжиттям людини і природи.

Перекладав Ф.Достоєвського, У.Уїтмена, був членом ПЕН-клубу, приймав у себе Т.Манна, Р.Роллана, Г.Уелса. Був особисто знайомий з І.Франком, О.Дучемінською, І.Ле, П.Козланюком, Ю.Яновським. «Золотого вересня» 1939 року не сприйняв, тому опинився в еміграції. Проживав у різних країнах Європи, поки не осів у Швейцарії у Лозанні. В 1958 році йому виповнюється 70, його вітають письменники з усього світу, окрім його двох батьківщин – радянської України і комуністичної Польщі. У письменника багато творчих планів, але хвороба обірвала їх. 28 січня 1971 року він помер.


З життєвим і творчим шляхом Станіслава Вінценза учнів природничо-математичного ліцею ознайомила бібліограф-краєзнавець обласної бібліотеки для юнацтва Бідичак Ярослава Дмитрівна.

 

 

Переглядів: 881 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Вівторок, 23.04.2024, 09:40


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |