Головна » Події » Екологічний тиждень «Молодь і довкілля».
27.04.2015
Екологічний тиждень «Молодь і довкілля».

Світ, у якому ми живемо, красивий і неповторний. Кращим, досконалішим мають робити його люди, котрі дістали його у спадок  від попередніх поколінь: щедрі землі, повноводні річки, казкові гори, моря, ліси. Нам треба вчитися слухати голос природи, розуміти її мову, читати «Велику книгу природи» щоб не занапастити себе й життя на Землі.

З метою підвести юнацтво до розуміння значення дбайливого ставлення до навколишнього середовища, викликати почуття відповідальності за майбутнє нашого міста і країни в цілому, сприяти збереженню навколишнього середовища в обласній бібліотеці для юнацтва пройшов екологічний тиждень «Молодь і довкілля». В рамках Тижня проведено: Еко-зустріч «Здолаємо байдужість до екологічного лиха». Такі зустрічі вже давно стали доброю традицією. В ній взяли участь Ольга Біленька – інспектор Державної екологічної інспекції;  Олександр Аронець – тренер – консультант молодіжного громадського центру «Еталон»; о. Михайло Дзуль – референт Бюро з питань екології Української греко-католицької церкви в Івано-Франківській архиєпархії  та старшокласники школи №5.

Проблема збору та утилізації сміття актуальна для усіх країн світу. Одні держави вирішують її активно і успішно, іншим ще тільки належить освоїти цивілізовані способи знищення і переробки відходів.

Відходи розділяють для того, щоб менше засмічувати довкілля. Сортування сміття полегшує подальшу утилізацію і дозволяє переробляти велику частину відходів, тим самим, зберігаючи довкілля і природні ресурси.

Саме про це і розповідалося в презентації Олександра Аронця – «Історія про те, як місто стало чистим».

Ольга Біленька розповіла про основні проблеми довкілля нашого міста та області та як Державна екологічна інспекція забезпечує реалізацію державної політики із здійснення державного нагляду у сфері охорони довкілля, наголосила, що для покращення стану навколишнього середовища потрібно бути не байдужим до природи, а також звернула увагу на те, як у повсякденному житті кожен із нас може значною мірою знизити рівень негативного впливу на навколишнє середовище, завдяки зменшенню кількості відходів і заощадженню ресурсів та енергії.

О. Михайло Дзуль наголосив на відповідальності кожної людини за сучасний стан природного довкілля. Ми повинні засвоїти, що такі маленькі вчинки як: заощадження газу, світла, води, дотримання правил поведінки на природі, зокрема залишення місця відпочинку в чистоті, сортування сміття, здійснення тільки необхідних покупок та інші подібні дії є великим внеском кожного для збереження створеного Богом світу.

Особливе зацікавлення присутніх викликала «Екологічна валіза», яку презентував о. Михайло. Вона вміщає багато технічних новинок, які можуть бути використані у повсякденному житті кожної людини для того, щоб зменшити використання електроенергії, води та ін.

- Еко-подорож «Давайте почуємо голос природи». Учні 9-Ф класу обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості здійснили віртуальну мандрівку водними потоками Українських Карпат: бурхливими гірськими річками, спокійними плесами озер, шумливими водоспадами, небезпечними висячими болотами-трясовинами, кляузами, що зникають та дізнались про їх охорону та збереження.

 

Головними зупинками на віртуальному еко-маршруті стали: 

* найбільші річки Карпат, що несуть свої сині води як до Чорного так і до Балтійського морів – Дністер, Тиса, Прут, Сірет, Сян, Стрий;  

* найчистіша річка Європи – Лімниця, вода у якій унікальної чистоти через те, що, вона знаходиться у найбільш слабозаселеному та важкодоступному місці Карпат, до того ж тут немає промислових гігантів. Завдяки цьому в ній у великих кількостях водиться форель, щука, окунь та інші види риби; 

* Теребле-Ріцька ГЕС (Закарпаття) – єдина в Україні та Європі ГЕС розташована на двох річках одразу: Тереблі та Ріці. Унікальні природні умови району будівництва дозволили народитися незвичайному інженерному рішенню. Дві річки Теребля і Ріка розташовані майже паралельно, з невеличким вододілом по Бовцарському хребту, але на різних за висотою рівнях. При такому розташуванні гідростанції виникала можливість використання натурального перепаду: вода із басейну р. Теребля скидається у басейн р. Ріка дериваційним тунелем, і потрапляє до машинного відділення, де і народжується струм; 

* чарівний Манявський водоспад – найвищий у Карпатах; карпатські гуки (під час падіння зі значної висоти вода створює сильний звуковий ефект) та шипоти (стрімка течія сильно шумить), що манять своєю красою незліченну кількість туристів; 

* унікальні озера Карпат – Бребенескул (найвисокогірніше в Україні, 1801 м над рівнем моря), Несамовите (наймістичніше), Синевир (найбільше за площею озеро Карпат); 

Юнаки та дівчата дізналися, що крім нещадних вирубок горам загрожують нові екологічні проблеми: наміри будівництва малих ГЕС на гірських річках. У Закарпатській області їх планується до 360, Львівській – близько 20, Івано-Франківській – за різними підрахунками від 50 до 150, у Чернівецькій – близько 40. 

Більшість проектів малих ГЕС у Карпатах передбачають будівництво ГЕС дериваційного типу. У цих типах ГЕС вода з річки подається до труби, транспортується трубою на певну відстань (до кількох кілометрів), а далі з труби подається на турбіну для виробництва енергії, після чого повертається у річку нижче від місця забору.  

Саме вони можуть спричинити велику шкоду не тільки екосистемі рік на яких будуть споруджуватися, але і нанести непоправну шкоду всім горам Карпатам – зміна гідрологічного режиму річок; перешкода руху на нерест форелі та іншим видам риб; підсилення зсувів; можливість регіонального підвищення рівня підземних вод та підтоплення земель в районі водосховищ; спотворення гірських ландшафтів, а разом з тим зниження туристичної привабливості регіону. 

- Бібліо-екологічний марафон «Любіть цей світ і світ полюбить вас». Учні 6-Б класу ЗОШ №10 в ігровій формі продемонстрували свою щиру небайдужість до навколишнього середовища, до екологічних проблем краю та всієї планети, розвинули логічне мислення, активізували творчу уяву про рослинний і тваринний світ, виявили бажання охороняти й примножувати багатство й красу природи.

До екологічного тижня «Молодь і довкілля» в обласній бібліотеці для юнацтва презентовано бібліотечні виставки «Краса природи – краса довкілля», «Послухай музику Землі», «Біль і крик душі під знаком Чорнобиля».

Категорія: Події | Переглядів: 763 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 28.03.2024, 15:55


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |