Головна » Події » «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців»
31.01.2018
«Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців»

Бій, який відбувся 29 січня 1918 року між більшовицькими військами Михайла Муравйова та нечисленними загонами оборонців УНР на залізничній станції Крути, не відіграв у перебігу воєнних дій 1917-1918-го років вирішальної ролі. Однак, у свідомості українців, він набув особливого значення саме завдяки жертовному героїзму української молоді. Багато битв відгриміло на території України в буремні 1917-1918-ті роки, що забрали сотні тисяч життів, але історія Крут, не зважаючи на всі спроби більшовицької системи, не зникла, не розчинилась в пам'яті людській, вже в березні 1918 року безіменні юнаки стали символом віри в Незалежну Сильну Україну.

Обласна бібліотека для юнацтва приєднується до численних пам’ятних заходів, що проходять в містах і селах України на вшанування 100-літньої річниці битви під Крутами . Історичний екскурс «Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців» розпочався з пісні нашого краянина, співака та композитора Володимира Добрянського «Співаймо Крутам славу» на слова Г. Ляндера. В подарунок читачам бібліотеки пан Володимир передав авторську пісенну збірку «Музика моєї душі» та поділився історією створення пісні. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих воїнів у визвольній боротьбі української нації за свою державність. Перед слухачами виступив, із достовірною історичною розвідкою про обставини та хід битви на станції Крути, Ярослав Коретчук – директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери, автор історичних книг та розвідок. Фотографії та документальні матеріали, що стосувались відомих історичних особистостей та подій 1918 року наводились в медіа-презентації «Крути. Пам´ятай їх подвиг». Глибоке емоційне забарвлення надала розповіді презентація кліпу «Не плач» на пісню Сергія Василюка. Бібліотекар Людмила Ковальчук представила виставку-спомин «Під Крутами пішли в безсмертя». Матеріали які зібрані на полицях містять історичні праці та розвідки вчених діаспори та сучасних істориків, мемуари і спогади очевидців, тих небагатьох крутян, що вижили, виїхали закордон. Окремий розділ виставки складають вірші та пісні, що створені відомими українськими поетами та музикантами на спомин та возвеличення палких сердець та мужності українського юнацтва – Б.-І. Антонича , Марка Боєслава, Павла Тичина та ін.

Продовжила вшанування пам´яті юних патріотів, літературно-музична композиція «Нев´янучий вінок» у виконанні дитячих колективів Івано-Франківського міського центру дитячої та юнацької творчості. Музичні та співочі композиції звучали у виконанні вокальних ансамблів «Пташка»(керівник Ірина Криниченко) та «Мрійники» (керівник Марія Козлова), а гурток художнього читання «Промінь», під керівництвом Світлани Галимар, підготував віршовано-театральну інсценізацію присвячену матерям та родинам, що втратили своїх синів в нерівному бою з більшовицькою навалою на Київ.

   

 

Категорія: Події | Переглядів: 563 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
П`ятниця, 19.04.2024, 05:02


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |