Головна » Видавнича діяльність » Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2013 року
15.07.2013
Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2013 року

 

Лауреати обласної премії ім. В. Стефаника
2013 року:
Марія Вайно – за книги «Шкіци на одвірках» та «Станіславські фрески».
Ярослав Ясінський – за збірку поезій «Ордалія».
       Марія Вайно – поет, прозаїк, кінодраматург, член Національної спілки письменників України, Національної спілки кінематографів України. Лауреат міської премії ім. І. Франка, Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» у номінації «кіносценарій» за кіноповість «Чоловік у кредит, або Четвертий варіант» та у номінації «роман» за роман у новелах «Теплий двір, або рапсодія струнного квартету». У творчому доробку Марії Вайно більше десяти книг.
Книга «Шкіци на одвірках» - це нове бачення високих почуттів та філософсько-психологічний зріз проблем як зрада, вірність, любов.
        Новели Марії Вайно – це психологічні штрихи, образні згустки, словесні шкіци людських доль. Авторці притаманний свій стиль, глибока душа, правдиві почуття. Її твори завжди спонукають читача до роздумів, вчать як стати кращими, як навчитись відчувати інших, як кохати. «Те що я пишу, - це не мінор, не песимізм, а радше драматургія людської долі. Її, чужу долю, намагаюся зрозуміти, пізнати, осягнути у хвилини творення, аби показати, що є таки світло в кінці тунелю для героїнь, моїх новел» - каже письменниця.
       Її кіноповість «Франсуаза» - про справжні почуття українця Юрка та француженки Франсуази. Спочатку закоханим не все вдається, не все можна перетерпіти, не зі всім можна змиритися. Але пізніше  розумієш: хто з молодих зумів пристосовуватися до цього світу, не відчував себе у ньому іноземцем, ностальгійно не зітхав за своїм дитячим раєм і відразу знаходив спільну мову з коханим, заради якого пожертвував всім?  Здавалося, всі труднощі можна подолати, коли коханий поруч. І не має значення, те що на сусідній вулиці живе його перше кохання, з яким він таки зрадить Франсуазу і яка народить від нього доньку. І Франсуаза його простить і після його смерті втратить сенс життя. А потім – віднайде, бо таки любить Юрка.
         Читаючи цю книгу хочеться знайти рецепт власного щастя. Тому усвідомлюєш, що нема готового щастя, його треба вистраждати самому.             
       Головною метою книги є любов. Любити треба весь світ, всіх людей, розуміти їх і прощати.
Ця невелика за обсягом книжка змушує задуматися  над власною долею, цінністю життя, переконує, що кожна людина – неповторна, і саме так її треба сприймати.
Твори
Вайно М. Жінка з келихом дощу: вибране /М. Вайно// Івано-Франківськ: Лілея НВ, 2006. – 450с.
Вайно М. Згорток на лавці: поезії. – Івано-Франківськ: Лілея НВ, 2006. – 64с.
Вайно М. Нитка Аріадни: /М. Вайно. – Івано-Франківськ: Лілея НВ, 1999. – 100с.
Вайно М. Поезія: /М. Вайно// Перевал. - 2008. –№3.- С.25-29
Вайно М. Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету: роман у новелах – К.: Факт, 2008. – 216с.
Вайно М. Три новели  /М. Вайно// Дніпро. – 2008. - №5-6 – С. 64-74
Вайно М. Чоловік в кредит, або Четвертий варіант: кіносценарій психологічної драми. – Івано-Франківськ: Нова зоря, 2000. – 88с.
Вайно М. Шкіци на одвірках: новели /М. Вайно. –Івано-Франківськ: Місто НВ, 2011. – 128с.
 
Публікації про життя і творчість М. Вайно
 Австрійська А. Про жінку із келихом дощу: вечір М. Вайно у філармонії /А. Австрійська// Репортер.2006. –  2 листоп. – С.6
Войцехівська М. Відчувати – то важливо дуже …: інтерв’ю М. Вайно /М. Войцехівська// Вечір. Івано-Франківськ. – 2009. – 31 груд. – С.4
Гаврилович І. «Станіславські фрески» М. Вайно: презентація книги в обл. універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка /І. Гаврилович// Галичина. – 2013. – 10 січ. – С.8
Гусак Д. «Я відбулася як автор, а мої кінотвори читабельні»: інтерв’ю М. Вайно /Д. Гусак// Захід. кур’єр. – 2011 – 24-30 берез. – С. 15
Мончук О. 45 хвилин поезії від Марії Вайно: літ. зустріч у школі №25 /О. Мончук// Галичина. – 2011. –  20 груд. – С. 8
Турелик Г. Якщо є рай, то він любов: про книгу  М. Вайно «Шкіци на одвірках» /Г. Турелик// Галичина. – 2011. – 1 жовт. – С.8
Яковина Ю. Любов не переможна: інтерв’ю М. Вайно /Ю. Яковина// Захід. кур’єр. – 2002. – 31 трав. – С.12
Яковина Ю.  Нові кіносценарії М. Вайно: «Свекрушина» /Ю. Яковина// Захід. кур’єр. –  2002. – 15 берез. – С.12
Яковина Ю. Слово зі столиці повернулось коронованим: М. Вайно і її новий твір – драма «Чоловік в кредит, або Четвертий варіант» /Ю. Яковина// Захід. кур’єр –
2000. – 22 груд. – С.7
Яковина Ю.  «Чоловік в кредит» від М. Вайно: презентація кінематографічного твору в столиці // Захід. кур’єр. -  2001. – 22 черв. – С.6
* * *
       Ярослав Ясінський – народився у 1941 році в селі Ліски на Коломийщині. Автор збірок віршів «Маленькі ужинки для донечки Яринки», «Синя злива», «Коливо» та інші. Лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Тараса Мельничука (2005).
      Ярослав Ясінський – активний громадський діяч, зокрема організатор Літературно-мистецького фестивалю ім. Квітки Цісик, який щорічно проходить у Лісках на Циганському горбі – обійсті поета.
     «Поетові завжди важко. Але я вдячний Богові, що в мене є слово і біле поле. Коли мені тяжко, я виходжу на це біле поле і сію власне слово, і десь мені полегшується від того всього, що давить на мою душу і мої плечі…» - говорить Ясінський.
      До книги «Ордалія» увійшли вірші, написані за кілька останніх років. Ця поезія – спроба осмислити призначення людини на землі, її стосунки із Богом та довкіллям.
     «Ордалія – це спосіб встановлення винуватості людини Судом Божим – випробування вогнем, водою, залізом. У моєму розумінні ордалія – це Боже покарання. Тому, що людина завжди була під уважним спостереженням темних і світлих сил, які випробовували людину» - говорить автор.
    Вірші Я. Ясінського нагадують тексти давніх християнських заклинань, магія слів яких заворожує читача. Вбираймо у себе світ поезії Я. Ясінського, бо це той рідкісний випадок, коли Бог Поезії знайшов відповідного носія сенсів БУТТЯ.
     Поет завжди відчуває той біль, якого не чує спільнота. Ми звикли до легкого читання, альбомних віршів, які не викликають ніяких внутрішніх сумнівів у собі. Ці вірші надаються для особистісного прочитання і потребують свого осмислення. І очевидним є те, що «Ордалія» не залишить байдужим нікого.
Твори
Ясінський Я. Аби свято тривало: вірші /Я. Ясінський// Дзвін. – 2008. –  №2 – С. 18-20
Ясінський Я. Вірші /Я. Ясінський// Березіль. – 2011. - №1-2 – С. 119-122
Ясінський Я. Кураї, або Варіації ошийника: повість
/Я. Ясінський// Перевал. – 1999. –  №4 – С. 43-66
Ясінський Я. Поезія /Я. Ясінський// Перевал. – 1999. –  №4 – С. 100-103
Публікації про життя і творчість Я. Ясінського
Баран Є. «… отсе я ваш живильний логос»: /Є. Баран // Перевал. – 2007. –   № 2. –С. 179. – Рец. на кн.: Я. Ясінський Коливо: поезії. – Івано-Франківськ: «Гостинець», 2006. – 104с.
Баран Є. Химерний чоловік із Лісок: Я. Ясінський /Є.Баран// Березіль. – 2001. - №1-2. – С. 118-119
Бойко Б. У тузі за Україною: про поезію Я. Ясінського // Перевал. – 1999. –  №4. – С.104
Карп’юк В. «Коли мені тяжко, я виходжу на біле поле і сію власне слово»: інтерв’ю Я. Ясінським /В. Карп’юк// Галицький кореспондент. – 2012. – 13 груд. – С. 21
Рябий В. Поет циганського горба. Або Ясенова ордалія: творчість Я. Ясінського /В. Рябий// Дзвін. – 2013. –  №2. – С. 125-128
Лауреати міської премії ім. І. Франка 2013 року:

Василь Карп’юк – за поетичну збірку  «BRUSTURY».
Степан Пушик – за значний внесок у розвиток української літератури.

       Василь Карп’юк народився 7 червня 1988 року у гуцульському селі Брустури – поет, прозаїк, публіцист. Автор збірки вибраних творів «Мотлох», поетичної книги  «BRUSTURY»,  та публікацій у періодиці, лауреат літературних премій: «Смолоскип», «Гранослов», ім. О. Гончара та інших. Учасник низки мистецьких  заходів «Фортмісія», «Потяг до Яремче», Літературний фестиваль у рамках Форуму видавців у Львові. Організатор літературного фестивалю ім. Т. Мельничука, ініціатор створення мистецького угрупування «Люди з вагітними головами». Автор культурно-мистецьких програм на Івано-Франківському обласному радіо, учасник музично-літературного проекту «Оркестр Бобовата».
       До збірки «BRUSTURY» ввійшли поетичні тексти написані 2006-2010 роках. Книга має чотири тематичні частини: соціальна, інтимна, гуцульська і філософська лірика. Збірка поезій  «BRUSTURY» - поєднання давніх традицій та сучасного світосприйняття, норм поведінки та моралі, пересипаних молодіжним сленгом. Книга написана гуцульською говіркою. Тому у текстах віршів зустрічаються призабуті слова із побуту горян. У збірці багато віршів у стилі балад та притч з глибоким філософським  змістом, що для сучасних молодих авторів не є характерним.
  Ілюстрував видання дизайнер Ілля Стронговський, який до кожного розділу придумав вигадливі колажі із фрагментами творів Василя Карп’юка. Степан Процюк назвав збірку «BRUSTURY» - помітним явищем сучасної української літератури. Простота і в одночас власна філософія додають віршам автора особливого забарвлення.
         Брустури – це не тільки назва рідного села автора, це –його внутрішній світ, світ Брустурів, Карпат, гуцульської безпосередності, тому вони такі реальні, такі зрозумілі.
Твори
Карп’юк В. Бо так і є …: вірші /В. Карп’юк// Дзвін. – 2009. - №9-10. – С.26-30
Карп’юк В. М. BRUSTURY: Поезія  /В. Карп’юк. – Івано-Франківськ: Тіповіт,  2011. – 103с.
Карп’юк В. До першого вересня /В. Карп’юк// Галицький кореспондент. – 2012. – 6 верес. – С.7
Карп’юк В. Мотлох: збірка прозових і поетичних текстів /В. Карп’юк. – К.: Смолоскип, 2010. – 192с.
Карп’юк В. Паперушка: казка /В. Карп’юк// Дніпро. – 2011. –  №8. – С.48
Карп’юк В. Тричі про любов і революцію: вірші /В. Карп’юк// Перевал. – 2009. –  №4. – С.13-21
Карп’юк В. Радикалізм у вишиванці  /В. Карп’юк// Галичина. – 2012. – 30 серп. – С.7
Публікації про життя і творчість  В. Карп’юка
Василь Карп’юк – мол. поет // Захід. кур’єр. – 2007. – 29 листоп. – С.15
Від вісімнадцяти до двадцяти трьох: [інтерв’ю з письменником] /В. Карп’юк; спілкув. Н. Пасічник // Укр. літ. газета. – 2012. – 23 берез. – С.9
Грушецький В. «Оркестр Бобовата» - лауреат «Червоної Рути» /В. Грушецький// Світ молоді. – 2011. – 24 листоп. – С.5
Даниленко В. Варіації на тему злочину й кари: про літ. казку В. Карп’юка «Паперушка» /В. Даниленко// Дніпро. – 2011. –  № 8. – С. 144-147
Карп’юк В. Слово перед словом: презентація молодих поетів /В. Карп’юк// Перевал. – 2012. –  № 2. –С. 125
Ми намагаємось робити все не попсово…: [розмова з мол. письменником і журналістом, організатором літ. фесту «Покрова ім. Тараса Мельничука» В. Карп’юком]
/В. Карп’юк; спілкув. Л. Тугай// Галичина. – 2010. – 26 жовт. – С.8

продовження
Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 1478 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 19.04.2024, 07:00


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |