Головна » Події » Літературно-мистецькі Шевченківські читання «Велич поета - до кожного серця».
11.03.2014
Літературно-мистецькі Шевченківські читання «Велич поета - до кожного серця».

Щороку в хвилюючу мить чарівної весни, у березні місяці до обласної  бібліотеки для юнацтва та її молодих користувачів приходить традиційне довгоочікуване свято  Всеукраїнський тиждень юнацької книги. Цьогорічний тиждень «Шанує Шевченка велика родина» присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.



Тобі уславлений співець
Тобі сплітаєм цей вінок
Із перших квітів весняних
Своїх бажань, своїх думок.

Нині наше серце, чутлива душа, розбуджена думка, зосереджена свідомість – по-особливому осяяні іменем Тараса Шевченка, оскільки відзначаємо 200-річчя від дня народження Пророка української долі, генія нашого слова.

Обласна бібліотека для юнацтва та літературний музей Прикарпаття провели літературно-мистецькі  Шевченківські читання «Велич поета - до кожного серця».

Презентовано бібліотечну виставку-присвяту «У кожній думці Кобзаря, живе могутня Україна». Завідувачка інформаційно-бібліографічного  відділу ОБЮ Оксана Шинкаренко ознайомила з літературною та малярською спадщиною поета та художника Т.Г.Шевченка.

    

Директор літературного музею Прикарпаття Володимир Смірнов представив розгорнуту виставку « В своїй хаті своя правда», присвячену 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.На ювілейній виставці представлені для огляду експонати, що складають частину фондових колекцій літературного музею, які подаровані громадянами міста і області та рідкісні видання творів Шевченка, що вийшли друком у США, Канаді та Аргентині і надіслані для літературного музею з Американського контингенту. 


З метою розкриття поетичної творчості Кобзаря, учасники літературного гуртка художнього читання «Істина» під керівництвом Людмили Батюженко з центру дитячої та юнацької творчості читали поетичні твори Шевченка.

         
                                

  Творчість Тараса Шевченка, його життя завжди цікавила письменників і поетів всіх часів. Письменники Івано-Франківщини Є.Баран, Я. Ткачівський, С.Процюк та багато інших, які були учасниками літературно-мистецьких Шевченківських читань, відзначили важливість слова Шевченка, його любов до Батьківщини, прагнення свободи, любові до свого народу та вшанування його пам'яті на Прикарпатті. Тарасу Шевченку присвячено багато літературних розвідок, романів, повістей, поезій. Зокрема, відомий поет Ярослав Дорошенко у своїй поезії «Осіянна круча» писав:

Ідем до тебе в творчій силі, 
Розкована лунає річ…
А ти зі схилу на могилі
Глядиш за обрії сторіч.
Твоїх пісень клекочуть струни,
Б'є  духу вічне джерело…
І сяє, схилене в задумі
Твоє несхилене чоло.

Візьмімо славетне ім'я Кобзаря в своє серце, в думки і свідомість, візьмімо животворний вогонь його любові до України, який як писала Леся Українка, «І смерть не погасила», візьмімо той вулкан духу, вибух почуттів, жагучість поклику, що несуть в собі його твори.


Категорія: Події | Переглядів: 1016 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Середа, 24.04.2024, 05:08


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |