Головна » Події » Майстер-клас «Герданів барвистий розмай» з Марією Чулак.
26.11.2015
Майстер-клас «Герданів барвистий розмай» з Марією Чулак.

В обласній бібліотеці для юнацтва в рамках засідання молодіжного клубу духовного спілкування «Вервиця» відбувся майстер-клас «Герданів барвистий розмай» з Марією Чулак – членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва України по бісероплетінню, голова мистецької обласної організації «Роса Карпат», автор унікального етнографічного видання «Бісерні прикраси Карпатського краю», організатор конкурсу молодих дизайнерів одягу з мотивами народного мистецтва (вишивка, ткацтво, бісероплетіння) «Весняні акорди».

Вироби з бісеру посідають особливе місце у побуті населення України. Мистецтво бісероплетіння стало невід’ємною часткою поетики і колориту нашого рідного краю. В Західній Україні народний одяг здавна оздоблювався різноманітними прикрасами, саме тому гердан став неодмінним атрибутом не лише святкового, а й повсякденного народного одягу. Гердан здавна був втіленням вишуканого смаку, показником рівня культури, витвором художнього ремесла. 

Марія Чулак ознайомила учнів 7-А класу Івано-Франківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №7 з історією розвитку бісероплетіння в західному регіоні України, технологіями виготовлення прикрас з бісеру, основними мотивами та символікою бісероплетіння, гармонією барв.

Мисткиня наголосила, що бісерні прикраси споконвіку виконують функцію оберегів, яскраві бісерні мережева вважаються носіями магічних сил. Навіть зле око зупиниться насамперед на майстерно виготовленій речі. За цю роботу беруться тільки люди з чистими намірами й «легкою рукою», передаючи тепло своєї енергії на чутливе бісерне зерно, а через нього – на інших людей.

Присутні ознайомилися з творчими роботами майстрині, працею «Бісерні прикраси Карпатського краю», в якій розкриваються мистецькі традиції карпатського регіону, аналізуються композиційно-образні особливості прикрас з бісеру.

 

Разом з своєю наставницею учасники майстер-класу сплели чудову бісерну стрічку – на зап’ястя руки, яка випромінювала любов, енергетику добра й тепла.

До уваги користувачів обласної бібліотеки для юнацтва, в читальній залі презентовано бібліотечну виставку «Чарівний світ бісероплетіння», яка висвітлює походження та розвиток художніх виробів з бісеру, технологію виготовлення бісерних прикрас а також ознайомить з сучасними відомими майстрами бісероплетіння.

Немає кращої прикраси для української жінки, як щира усмішка, вишиванка і гердан.

 

Категорія: Події | Переглядів: 1425 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Субота, 20.04.2024, 10:50


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |