Головна » Видавнича діяльність » "Неформальні соціальні молодіжні групи"
20.01.2014
"Неформальні соціальні молодіжні групи"


Субкультура 

Саме поняття «субкультура» сформувалося в результаті усвідомлення неоднорідности культурного простору, що стала особливо очевидною в урбанізованому суспільстві. Колись поняття «культура» означало пануючу етичну, естетичну, світоглядну систему – фахову, підтримувану елітами і похідну від еліт, які здобували сакральне підґрунтя. Усе, що поза її межами, – сфера профанічного, побутового, – позбавлялося статусу «культури» (порівн.: повсякденні уявлення про «культурні» і «некультурні» –поведінку, смаки, мовні стереотипи і под.).

Хоча з’ява терміну «субкультура» у науковій літературі датується 30-ми рр. ХХ ст., дійсного поширення він набув у 1960-70-х рр., у зв’язку з дослідженнями молодіжних рухів. Спочатку на передній план виступає префікс «sub» (тобто «під-»), позначаючи сховані, неофіційні культурні шари, що є підкладкою «денної поверхні» пануючої культури. Це поняття використовувалося поруч з такими, як subterranean culture (підземна культура) і underground (підпілля). Проглядається і звичне сприйняття неінституціонованих культурних явищ як низових – на противагу «високій» офіційній культурі. У тому ж контексті (ідеології і практики молодіжного протесту проти цінностей суспільства споживання, трудової етики і технократичної цивілізації) використовувалося і поняття «контр-культура», що визначало ідеологію молоді як таку, що руйнує всяку культуру взагалі і протистоїть їй. Очевидно, що поняття «субкультура» спершу позначало явища, що сприймалися як не- чи поза-культурні. Згодом, однак, воно набуло иншого змісту.

Естетика, етика, ідеологія молодіжних співтовариств була визнана як особлива «молодіжна культура». Виявилося існування й инших культур (скажімо, дитячої), що відрізняються від офіційної, але цілком реальні, зі своїми нормативними і символічними характеристиками. Це надало нового життя поняттю «субкультури», утім, у трохи зміненому значенні. Тепер воно прочитується як позначення «підсистеми» культури, указуючи на мультикультурний характер сучасного суспільства.

Загальні характерні риси субкультур

Фендом – (англ. fandom, букв. фанатство) – неформальна субкультурна  спільнота, учасники якої об’єднані спільним бажанням створювати проекти, присвячені певному жанру, фільму, книзі тощо.

Оскільки саме слово fan утворено від fanatic, то серед більш раціональних людей склалася думка, що фанат - це щось погане, і цього потрібно всіляко уникати. І між іншим не без підстави: якщо поодинці фанати відносно нешкідливі, то збираючись разом, особини можуть вести себе більш ніж неадекватно і агресивно. Втім і поодинці особливо запущені випадки можуть становити небезпеку.

Стадії фендомізму:

-          Потенційний фантард

-          Фанат звичайний

-          Великий фанат

-          Термінальна стадія фанатизму

-          Сталкер

-          Знатний фанат


Автостоп, він же стоп, він же Хітч - хайкинг, він же отостоп (франц. ) -  субкультура, що виникла навколо ідеї безкоштовного пересування на попутних автомобілях.

Автостопщик (він же «стопщик» , він же «Стоппер » , він же «Хітч-хайкер») - людина , регулярно їздить автостопом. Як правило, автостопщиками є молоді люди від 15 до 30 років. Подорослішавши, більшість з них влаштовуються на цивільну роботу, заводять сім'ї, машини, квартири і виїжджають лише 2 рази на рік потусити з колишніми колегами на природу.

У багатьох "професійних" автостопщиков існує пристрасть до колекціонування різноманітних методів безкоштовного пересування, ночівлі та добування їжі.

Ба́йкери (англ. biker, від bikemotorbike ← motorbicycle «мотоцикл»)  члени мотоклубу, прихильники мотоциклу не просто як засобу пересування, а як невід'ємної частини певного стилю життя, життєвих цінностей та кодексу правил.

Зовнішній вигляд: довге волосся, зачесати назад, і, як правило, зав’язані в хвіст, хустка на голові („бандана”), борода, шкіряна куртка з косими блискавками („косуха”), шкіряні штани, ковбойські чоботи („козаки”).

Музичний стиль: важкий рок. Взагалі байкери відрізняються досить великим розмаїттям музичних уподобань.
Мова, жаргон: окрім слів, що позначають специфічне поняття, що відносяться до мотоциклу або «прикиду», іншої специфіки мова байкерів не має, крім, може бути, значних вкраплень нецензурної лексики.

Ідеологія: основне поняття в ідеології байкерів — мотоцикл. Весь світ ділиться на тих, хто пересувається на ньому, і на тих, хто віддає перевагу будь-якому іншому засобу пересування, прицьому ці інші жодної зацікавленості до себе у байкерів не викликають.

ПРОДОВЖЕННЯ


Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 1038 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
П`ятниця, 29.03.2024, 07:32


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |