Головна » Видавнича діяльність » "Неформальні соціальні молодіжні групи"
21.01.2014
"Неформальні соціальні молодіжні групи"

Гік (англ. geek, geck - пришелепкуватий, схиблений) - людина , схиблена  на якійсь вузькій темі, часто далекої від реальності. Гік може, наприклад, надмірно цікавитися аніме, Гаррі Поттером, лінуксом, МТГ , CP або історією кінематографа. Гік воліє (а іноді і здатний) спілкуватися тільки з іншими гіками, які захоплюються тією ж тематикою. Всі розмови він схиляє до своєї улюбленої теми, за якою він неминуче вважає себе експертом світового рівня. Нерідко буває занудою, більше того, в російському прокаті і на ТБ американське geek переводять саме як «зануда», що спотворює сенс фільму або серіалу трохи більше, ніж повністю.             

У сучасному розумінні гік — це людина, що не мислить свого життя без комп'ютера й численних «примочок», до нього стосовних. Втім, останнім часом розуміння терміна «гік» розширилося настільки, що так називають не тільки запеклих компьютерщиков, не здатних провести пари годин без рідного ноута, але й усіх, хто повністю поглинений яким-небудь захопленням, пов'язаним з високими технологіями.


Гопніки - кримінальна молодіжна субкультура. Молодіжні  угрупування, перетворившись в структури організованої злочинності, поділили сфери впливу і вважають за краще з’ясувати стосунки, не вдаючись до масових бійок. У середині 90 років. з’являється нове покоління «гопніків», неконтрольоване організованою злочинністю або контрольоване в меншому ступені. Вони швидко виявили себе як «культурні вороги» більшості молодіжних субкультур: байкерів, рейверів, ролерів і т.д. Будь-який підліток, який належить до іншої субкультури, може бути побитий, підвернути сексуальному насильству, пограбуванню.

 

Го́ти (англ. Goths, від англ. Gothic у значенні варварський, грубий) —  субкультура, що зародилася наприкінці 70-х років XX століття у Великобританії на основі панк-руху. Готична субкультура досить різноманітна і неоднорідна, однак для всіх її представників в тому чи іншому ступені характерні специфічний імідж і інтерес до готичної музики. Від початку будучи молодіжною, нині у світі субкультура представлена людьми віком від 14 до 45 років і старшими.

Серед сучасних представників субкультури можна умовно виділити два великих напрямки — до першого відносяться готи, які віддають перевагу музиці «традиційних» жанрів (готичний рок, пост-панк, дарквейв), до другого — шанувальники EBM, дарк-електро і подібних стилів, що мають з початковою готикою мало спільного; відмінність в смаках призвела до того, що у представників цих двох течій виникли різні модні тенденції, часто вони відвідують різні клуби і фестивалі, користуються вузько орієнтованими Інтернет-ресурсами — відповідно, і розуміння «готики» у них може бути майже протилежним. Крім «справжніх» готів, існують і «позери», кількість яких почала збільшуватися в 1990-х — найчастіше це підлітки, які намагаються виглядати як представники субкультури, але не розбираються в її історії, музиці й моді; для їх позначення нерідко використовуються різні зневажливі прізвиська.

 


Хі́пі (ще: Хіппі, Гі́пі, англ. hippie, hippy) — міжнародний молодіжний  рух, виник у 1965 році у Сан-Франциско у контексті лібералізації і демократизації традиційного суспільства, один з найяскравіших проявів контркультури, мав пацифістське забарвлення, склав великий вплив на мистецтво, особливо рок-музику, з ним пов'язані такі поняття, як сексуальна революція, психоделічна революція. Занепав на початку 1970-их років, перетворившись на одну з субкультур. Був одним із символів епохи. Його учасники називали себе «Поколінням квітів, Дітьми квітів, Love Generation».

Соціальний склад хіпі неоднорідний, але в першу чергу це творча молодь: починаючі поети, художники, музиканти. Зовнішній вигляд, форма одягу: незалежно від статі — довге волосся, особлива стрічка навколо голови, на руках — «фєнєчки», тобто саморобні браслети або буси (найчастіше зроблені з бісеру, дерева або шкіри), прикрашений бісером або вишивкою джинсовий мішечок на шиї для зберігання грошей і документів. Колір одягу в основному світлий. Останнє покоління хіппі відрізняють такі атрибути, як рюкзачок і три-чотири кілечка у вухах, рідше в носі (пірсинг). Відома любов хіпі до квітів (одна з самоназв — „діти квітів”) і до ходіння босоніж.

Музичний стиль: із західної музики хіпі воліють психоделічного рок, люблять групу «Doors». Серед російських виконавців Борис Гребєнщєков.

Мова, жаргон: велика кількість англійських запозичень, таких як «болт» — пляшка, «Вайн» — вино, «флет» — квартира, «хайр» — волосся, «піпл» — люди. Характерне часте використання зменшувальне суфіксів і слів, що не мають аналогів у літературній мові для позначення специфічних понять, властивих тільки хіпі.

Розваги: з алкогольних напоїв хіпі воліють до вина і портвейну. Досить часто вживають наркотик (зазвичай легкі). Частиною хіпповской ідеології є «вільна любов» — з усіма відповідними наслідками. Хіппі, як правило, пацифісти. Одним з перших було гасло «Make love, not war». (Займайтеся любов’ю, а не війною).


Па́нки (від англ. punk — обезбашена молода людина; хтось  екстремальний, незалежний) — молодіжна субкультура, покоління молодих людей на рок-естраді (середина 70-х рр. 20 ст.). Провідною інтонацією їхніх виступів став різкий протест проти будь-яких моральних і звичаєвих правил. Це відбилося насамперед на характері їх музики - панк-року (постійна зміна інтонації, надмірне використання ударних інструментів, переважання ритму над мелодією). Шокував глядачів і зовнішній вигляд виконавців у їх стилі завжди присутня неохайність і недбалість (різноколірний грим, лахміття старомодного одягу, обвішаного усіляким мотлохом).

Соціальний склад: більшість панків — діти робочих районів. Зовнішній вигляд, форма одягу: стандартною панковською зачіскою вважався «ірокез» — полоска довгого вертикально стоячого волосся на голеній голові, але поширені також гоління півголови з довгими волоссям і навіть просто виголені скроні при довгому волоссі. Панки воліють до рваного, брудного одягу. Часто можна бачити панка в джинсах, де смужки тканини чергуються з дирами, закріпленими шпильками і ланцюжками (взагалі любов панков до англійських шпильок надзвичайно велика, вони вставляють їх усюди — у куртки, майки, джинси і навіть у вуха). З взуття панки носять в основному високі армійські черевики.

Музичний стиль: засновниками панк-культури вважається англійська група «Sex pistols». Крім неї в пошані «Ramones» і «Dead Kenedies». У середині 80-х з’явилася група «Exployted», яка грала жорсткий панк, який одержав назву «хардрок» і став самостійним музичним стилем.

Мова, жаргон: характерне вживання слів з воровського жаргону
(„маза”, „хавать”, „лабать”) і маргинальне вживання «розумних» слів ( «паралельно» в значенні «все одно», «суто» в значенні «байдуже») .

Розваги: на відміну про хіпі панки з алкогольних напоїв віддають перевагу горілку, охоче вживають наркотики.

 


Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 2497 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Четвер, 18.04.2024, 06:51


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |