Головна » Події » Правовий інформаторій «Свої права ти добре знай».
17.12.2019
Правовий інформаторій «Свої права ти добре знай».

Починаючи з 2008 року, в Україні щороку у грудні, проводиться Всеукраїнський тиждень права, з нагоди річниці прийняття Загальної декларації прав людини (10 грудня). Тиждень права – це масштабний захід, який об’єднує правників, органи влади, громадський сектор, міжнародних партнерів задля просвіти у сфері прав людини. Особливу увагу в рамках цієї події приділяють правоосвітнім та правовиховним заходам для юнацтва та молоді. Діти мають знати та цінувати свої права. Важливо, щоб ці права не просто захищалися в державних та громадських органах, а будь-яка дитина мала можливість реалізувати їх в своєму щоденному житті.

Щорічно молодіжний клуб знавців права «Де юре», який створений і діє при Івано-Франківській обласній бібліотеці для юнацтва реалізовує упродовж Всеукраїнського тижня права низку цікавих пізнавальних заходів з правової тематики для школярів міста. 9 грудня керівник клубу «Де юре», бібліотекар Людмила Ковальчук провела правовий інформаторій «Свої права ти добре знай», для учнів 8-І та 8-П класів Івано-франківського академічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради. Активну участь в організації та проведенні заходу взяли вихователі ліцею Олександра Владика та Уляна Фущич.

Бібліотекар ліцею Марія Хміль розповіла про історію проведення Всеукраїнського тижня права та основні документи, що визначають в сучасному світі права людини.  Бібліотекар читальної зали обласної бібліотеки для юнацтва Людмила Ковальчук ознайомила юнацтво з правовими визначеннями - обов'язок, право, відповідальність, правосвідомість.  Учні пригадали, які з базових прав особистості вони знають та які політичні та соціальні права діють в Україні. Юнаки та дівчата переглянули невеликий відеоролик «Історія прав людини», який в мультиплікаційній формі розповів про тисячолітню історію розвитку людських прав та свобод і сучасну ситуацію з їх реалізацією в ХХІ столітті. Наступним кроком у інформаторії стала дискусійна гра «Права та обов'язки дитини». Учні, розділившись на пари отримали картки з різними правами, їх завданням стало обговорення та визначення обов'язку,відповідальності, які накладає це право на кожного з присутніх. Виник жвавий діалог і різноманітне бачення проблеми з такими правами як - право про примусову дитячу працю, право на рівність, право на захист від образ і принижень. У підсумку дискусії учасники заходу пригадали календарні дати присвячені утвердженню однієї з найбільших цінностей людства – прав людини в Україні та світі.

Щоб допомогти дітям відповісти на деякі запитання дискусії, Людмила Ковальчук презентувала виставку «Правовий калейдоскоп», що містила брошури, статті, законодавчі документи присвячені правовим нормам та різноманітні правові енциклопедії.

Категорія: Події | Переглядів: 368 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 09.05.2024, 08:18


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |