Головна » Події » Презентація виставки «Перші кроки до волі: Революція на граніті».
19.10.2015
Презентація виставки «Перші кроки до волі: Революція на граніті».

Чверть століття тому, 2 жовтня 1990 року, у Києві на майдані Незалежності (тоді – площі Жовтневої революції) студенти розбили наметове містечко й оголосили політичне голодування. Більшість становила молодь із Києва, Львова та Дніпропетровська. На їх підтримку почали страйкувати студенти всіх вищих навчальних закладів Києва, а також учні технікумів, ПТУ і старшокласники. Студентські акції протесту пройшли і в обласних центрах, зокрема Луганську та Львові, утім, вони були не такими масовими.

Учасники голодування висунули політичні вимоги, серед яких відставка Голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола, відмова республіканського керівництва від підписання нового Союзного договору, передача місцевим органам влади майна КПРС і ВЛКСМ на території України, відбування юнаками з України військової служби за межами республіки лише на добровільних засадах, перевибори Верховної Ради УРСР тощо.

В ті дні у високих кабінетах обговорювалася можливість застосування сили проти голодувальників, та на прямі репресії, з огляду на підтримку студентів з боку киян, можновладці не наважилися.

Після прийняття постанови ВР УРСР щодо врахування вимог студентів-голодувальників 17 жовтня 1990 року Революція на граніті успішно завершилася.

Це був перший організований студентський протест національного рівня, який частково досяг своєї мети: керівник уряду Віталій Масол пішов у відставку, а Верховна Рада ухвалила спеціальну постанову щодо вимог студентів. Студентське голодування показало, що із системою можна не тільки боротися ‒ її можна перемагати.

З нагоди відзначення 25-ї річниці широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, вершиною якого стало голодування студентської молоді, в обласній бібліотеці для юнацтва презентовано розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Перші кроки до волі: Революція на граніті». На виставці представлені книги з історії України, наукові статті з періодичних видань, ілюстровані матеріали, що висвітлюють та подають широку панораму фактів та подій студентської Революції на граніті, її передумов та наслідків. Зокрема, варто виділити нарис з історії України «Україна на шляху до незалежності» Миколи    Чоповського, статті Ольги Доломан «Революція на граніті. Нарешті!» та Сергія Громенка «Перший Майдан. 25 років Революції на граніті», які допоможуть глибше осягнути історію тих подій.

Категорія: Події | Переглядів: 937 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 29.03.2024, 10:37


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |