Головна » Події » Святкова академія "Катря Гриневичева - княгиня українського слова"
20.11.2015
Святкова академія "Катря Гриневичева - княгиня українського слова"

«Дивне це життя! Мені здається, що наче деякі його фази повторюються…»

( Катря Гриневичева )

Серед незаслужено забутих імен української літератури XX ст. – ім’я Катрі Гриневичевої… Майже пів століття її твори в радянській Україні не видавали, у літературознавстві їх не досліджували, лише окремі дослідники, небайдужі до історії рідної культури, згадували у своїх працях…

18 листопада обласна бібліотека для юнацтва спільно з Івано-Франківським відділом Союзу Українок, краєзнавчим музеєм провели святкову академію «Катря Гриневичева – княгиня українського слова», приурочену 140-й річниці від дня народження письменниці.

Завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Шинкаренко провела літературний медіа-етюд, присвячений життю і творчості Катрі Гриневичевої. Ознайомила присутніх з біографією письменниці, яка народилася в сім’ї Марії та Василя Банахів 19 листопада 1875 року у містечку Винники біля Львова. Закінчила Краківську вчительську семінарію. Перші літературні твори писала польською мовою. В дитинстві вона навіть не знала про існування української мови. В 1884 році студенти-українці в Кракові заснували філію товариства «Просвіта», де Катря зустрілася з Василем Стефаником. Після цієї зустрічі почала вивчати рідну мову. Згодом вийшла заміж за вчителя Гриневича і переїхала до Львова. Друкуватися в галицькій та буковинській періодиці Катря Гриневичева почала в 1898 році, а в 1906 році вийшла перша збірка її творів під назвою «Легенди та оповідання». Редагує популярний у ті часи дитячий журнал «Дзвінок». На початку 20-х років вона стає співредактором видань «Союзу визволення України». Не полишає свою громадську діяльність. ЇЇ обирають головою центрального об’єднання українського жіноцтва Галичини і Волині  - «Союзу українок». В цей час вона пише свої головні твори «Шестикрилець» і «Шоломи в сонці», в яких змальовано події на західних землях Київської Русі кінця XII – поч. XIII ст.,  часів об’єднання Галицього і Волинського князівств. Романи написані високопоетичною мовою, з використанням фольклорних та літописних джерел. Померла Катря Гриневичева 25 грудня 1947 року. Її поховано на міському кладовищі в містечку Берхтесгаден в Австрії.

Доповненням до цього стала книжкова виставка-спомин "Катря Гриневичева - княгиня українського слова". Оксана Шинкаренко представила присутнім видання, які висвітлюють  місця де жила і працювала, як і кого кохала Катря Гриневичева. Життєвий і творчий шлях великої української письменниці представлений в об’ємному монографічному серіалі видатного  поета, прозаїка, історика, лауреата багатьох премій, академіка АНВШУ В.Качкана «Хай святиться і’мя твоє» книга 6-та- 7-ма, «Нариси історії української культури в персоналіях» (XIX – XX ст.), «Нев’януча галузка калини: українські літератори, вчені, громадські діячі- в діаспорі».  Доповнюють цей матеріал газетні та журнальні публікації про мотиви творчості письменниці, спогади її друзів і соратників та твори самої письменниці.

В святковій академії взяли участь: відповідальний секретар Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, письменниця, лауреат літературних премій Марія Вайно, яка  дала аналіз творчості Катрі Гриневичевої і зачитала уривки її творів.

 

Завідувач літературного музею Прикарпаття Володимир Смірнов розповів присутнім про творчі взаємовідносини Катрі Гриневичевої та Івана Франка.

Уривки з творів письменниці «З книг вигнаного народу», «Мак» зачитали бібліотекар читального залу обласної бібліотеки для юнацтва Марія Калинюк та методист навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Наталія Штиркало.

Про громадську діяльність Катрі Гриневичевої розповіла голова Івано-Франківського відділу Союзу Українок Уляна Шведюк.

Завідувач відділу археології Івано-Франківського краєзнавчого музею Марія Вуянко розкрила тему зв’язків письменниці з нашим краєм, розповіла про маловідомі сторінки її  біографії пов’язані з Прикарпаттям.

 

Історик, краєзнавець Петро Арсенич поділився своїми спогадами про зустрічі з родиною Гриневичевих.

На завершення хор «Берегиня» міського осередку Союзу Українок ім.О.Дучимінської, під керівництвом Раїси Романюк, виконав пісні січового стрілецтва.

Модератором заходу була Марія Вуянко.

Віддаймо належне Катрі Гриневичевій – талановитій письменниці, яка повертається до свого народу, до рідної літератури.     

 

Категорія: Події | Переглядів: 997 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 19.04.2024, 07:47


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |