Головна » Події » Перший урок «Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій…»
04.09.2018
Перший урок «Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій…»

Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з визначальних подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року, після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Республікою. Проіснувала вона недовго, але день 1-го листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності.

Саме тому перший урок в навчальних закладах України 2018 року був проведений під назвою «Під синьо-жовтим прапором свободи з’єднаєм весь великий нарід свій…», присвячений 100-річчю з часу створення ЗУНР. Провести перший урок в 11-П та 11-У класах Івано-Франківського академічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради вихователі Віра Альбертівна Мулик та Рассуждай Ольга Миколаївна запросили бібліотекаря обласної бібліотеки для юнацтва –Людмилу Ковальчук. Вона розповіла про трагічні та героїчні сторінки історії боїв за Львів, важкі умови, які змусили січових стрільців відступити та перенести столицю в місто Станиславів (сучасний Івано-Франківськ). Учні переглянули слайд-презентацію «Західно-Українська Народна Республіка: доблесть, трагедія, пам’ять», яка містила багато старовинних архівних світлин з часів листопадових подій ,на яких показано не тільки святкові збори та маніфестації,але й барикади , збройні стрілецькі загони в бойових діях та важких буднях. Висвітлено короткі біографії політичних та військових діячів без яких важко уявити реалізацію ідеї Листопадового зриву та подальше існування ЗУНРу – Євгена Петрушевича, Дмитра Вітовського, Костя Левицького та Лева Бачинського. Учні ліцею виконали поезії Спиридона Черкасенко «В перший день листопада» та Оксани Крушельницької «Перше листопада» присвячені цим героїчним дням. До уваги учасників заходу була представлена бібліотечна виставка «Слідами Листопадового Чину». Урок мав на меті показати – ту внутрішню силу і прагнення українців до самоствердження та будівництва власного шляху протягом довгої історичної будучини. Українська нація знайшла в собі сили, щоб воскресити століттями знищувані ідеали визвольної боротьби, національної свідомості, відродити і розпалити вогонь «тисячолітньої державницької традиції ». На завершення уроку пролунала мелодійна пісня «Україна» у виконанні учениці 11-У Оксани Гуляк.

  

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 675 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/1
Четвер, 25.04.2024, 12:13


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |