Головна » Видавнича діяльність » У сяєві імені Тараса Шевченка: лауреати Національної премії України – наші краяни. (експрес-інформація)
10.11.2010
У сяєві імені Тараса Шевченка: лауреати Національної премії України – наші краяни. (експрес-інформація)

27 вересня 1999 року, згідно з указом Президента України 1228/99, з метою піднесення ролі і престижу Державної премії України імені Тараса Шевченка як найвищої в Україні премії в галузі культури, літератури і мистецтва, премія отримала нову назву – "Національна премія України імені Тараса Шевченка”. Було встановлено, що статус лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка прирівнюється до статусу лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка.

З 16 березня 2000 року відповідно до прийнятого Закону України "Про державні нагороди України”, Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України.

Указом Президента України від 4 жовтня 2010 року №932/2010 визначено, що Національна премія є найпрестижнішою творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури.

Цієї високої нагороди у різні роки були удостоєні письменники Прикарпаття.

1965
Ірина Вільде,– за роман "Сестри Річинські”.

Події твору відбуваються у 30-х роках минулого століття на західноукраїнських землях. Хроніка родини священника Річинського подається на широкому соціально-політичному тлі.


1977

Дмитро Павличко,– за книгу поезії "Любов і ненависть”.

Д. Павличко – поет не тільки тематично розлогий, він майстер чи не всіх жанрів, якими володіє сучасна поетична естетика. Він дав нашій літературі блискучі зразки поеми, притчі, балади, рубаїв, короткого вірша, різних форм ліричної та філософської поезії.


1985

Роман Іваничук, –за романи "Вода з каменя”, "Четвертий вимір”.

Історичні романи Іваничука присвячені діячам української культури – Маркіяну Шашкевичу і Миколі Гулаку. Один був учасником товариства "Руська трійця”, інший – ідейним вождем Кирило-Мефодіївського братства.

1990

Степан Пушик, – за романи "Страж-гора ”, "Галицька брама”.

Роман "Страж-гора” написаний на фольклорній основі. В центрі – образ Марії Марчак, людини талановитої і спостережливої, яка запам’ятала від інших, чи складає сама і передає нащадкам безліч співанок, легенд, переказів, казок. Доля простої жінки з народу немов краплина води відбиває долю цілого прикарпатського краю від початку століття до наших днів.

"Галицька брама” – це художнє дослідження складної історичної долі, що випала народу Галичини, волелюбство і боротьба яких проти загарбників-поневолювачів знайшла відображення у фольклорних скарбах, архітектурі, літературі, мистецтві.


1992

Тарас Мельничук, – за збірку поезій "Князь роси”.

Тарас Мельничук – це поет, який мав від природи яскравий, самобутній і щедрий талант, створив неповторний і життєстверджуючий світ зі своїм способом думання і почування. Це людина розкованої, вільної вдачі, твердого гуцульського духу. Його поезія ввібрала у себе мужню висоту карпатських гір.

1993

Ярема Гоян, – за повість "Таємниця Лесикової скрипки”.

Свою творчість Гоян присвячує людям, серед яких він виріс, рідній землі про яку пише з великою любов’ю, оспівує мужність і красу народного характеру, передає читачеві особисті життєві враження.


1995

Роман Федорів, – за роман "Єрусалим на горах”.

Цей роман про кожного з нас, про наші страждання, про нашу землю, її минуле і сучасність, це роман про воскресіння душ наших, що прагнуть дійти до Єрусалиму.


2003

Василь Герасим’юк, – за книгу віршів "Поет у повітрі”.

Ця книга задумана не як томик вибраного із лірики останніх років минулого тисячоліття, а як книга-присвята. Данина названій стихії. ”Поет у повітрі” починається і закінчується словом поет.




2005

Федір Погребенник, – літературознавець, фольклорист, культуролог. Автор понад 1300 наукових публікацій у галузі літературознавства, фольклористики, журналістики, зв’язків української культури зі світом, тощо. Підготував численні видання літературної класики – твори І.Франка у 50-томах, Г.Хоткевича, О.Кобилянської, В.Стефаника, М.Черемшини та ін. Автор монографій присвячених творчості Л.Мартовича, О.Маковея, В.Стефаника, Б.Лепкого, українським пісням і думам. Автор розділів академічних історій української літератури та літературної критики численних енциклопедичних статей (УРЕ), УРЕС, Шевченківський словник, літературознавчий словник. Дослідник українського письменства у діаспорі. Залюблений у фольклор, досліджував, публікував і пропагував його на радіо. Як колекціонер влаштовував виставки раритетних видань, авторські телепередачі.



2008

Віра Вовк (Селянська), –

"Поезії”– 2000

"Проза” – 2001

"Спогади” – 2003

"Сьома печать” – 2005

"Роман-зілля” – 2007

Віра Вовк у літературі – насамперед поетка, та її прозова творчість є важливою частиною відбитку її поетичного світу, як і її власного світосприймання чи й світотворення. Її твори мають своє спеціальне значення: в них можна віднайти майже цілий синтез її творчості, цікавий симбіоз її різнорідних тяжінь і проявів.


2010

Михайло Андрусяк,– за трилогію "Брати грому”, "Брати вогню”, "Брати просторів”.

Ця трилогія – про звичайних українців, волею долі яким судилось стати легендарними борцями з окупантами, витерпіти тортури в більшовицьких катівнях і залишитися справжніми людьми. Лейтмотивом усіх трьох книжок є національно-визвольна боротьба, а головні персонажі – люди, які очолювали народну боротьбу на Прикарпатті, провідники ОУН і командири УПА, а також прості повстанці.




Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 2700 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 3.6/5
Четвер, 28.03.2024, 19:44


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |