Головна » Події » Віртуальна виставка – пам'ять «Війна у серці, в пам'яті, в книжках».
06.05.2020
Віртуальна виставка – пам'ять «Війна у серці, в пам'яті, в книжках».

Війна - це трагедія і гуманітарна катастрофа, яка коштувала життя мільйонам людей і завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. У відношенні до України Друга світова війна – ще одна національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. 8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні ми згадуємо про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловлюєм подяку та повагу всім борцям проти нацизму, увічнюєм пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки. Обласна бібліотека для юнацтва приготувала для своїх читачів віртуальну виставку – пам'ять «Війна у серці, в пам'яті, в книжках».

1-ий розділ «Український вимір Другої світової війни».

В тематичній підбірці ми зібрали нові видання, які розкривають не тільки історичну  світову панораму воєнних років, а й торкаються питання переосмислення питань подвигу, національної ідентичності, життя людей в землях захоплених нацистською Німеччиною.

 

 Ширер, В. Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини. Том 1 / Вільям  Ширер; пер. Катерина Диса, Олександр Надтока. К.: Наш Формат, 2017. — 704 с.

Ширер, Вільям. Злет і падіння Третього Райху. Історія нацистської Німеччини. Том 2 /Вільям Ширер; пер. Катерина Диса, Олександр Надтока. К.: Наш Формат, 2017. — 600 с

 

Книжка «Злет і падіння Третього Райху» — це монументальне дослідження найнебезпечніших подій ХХ століття. Багаторічна робота з першоджерелами, особисті спостереження автора за підйомом нацистської Німеччини, безліч щоденників, записів телефонних розмов, ретельно збережених німцями, — усе це стало основою масштабної праці Вільяма Ширера. Поєднання особистих спогадів та історичних фактів вирізняє цю книжку з-поміж решти праць, присвячених історії нацистської Німеччини.

У другому томі Ширер проводить читача всіма віхами Другої світової війни: подає об’єктивну хроніку перших військових перемог і втрат, аналізує переломний момент у війні, описує «новий порядок», встановлений нацизмом, і з максимальною точністю доводить свою розповідь до падіння Німеччини у вогненну прірву.

 Гейстінгс М. І розверзлося пекло…Світ у війні1939-1945 років /Макс Гейстінгс ; пер. з англ. Р Клочка. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 752 с.

Одна з найкращих документальних розвідок про Другу світову війну. Тут зібрано все: інтерв’ю, щоденники, листи, спогади й різноманітні особисті документи. Від Дюнкерка до Іодзіми, від Сталінграда до Гвадалканалу. Описи битв як на суходолі, так і на морі. Майстерно дібрані цитати, що оживляють події. Усі подробиці військових операцій та економіка країн-учасниць війни, логістика забезпечення армій, політичні портрети й замальовки у Французькому генеральному штабі, Білому домі чи Міністерстві у справах колоній. Твереза й реалістична картина епохальної та кривавої події ХХ століття без жодної романтизації й кабінетної героїки.

 

Війна і міф. Невідома Друга світова / за заг. ред. О.Зінченка, В. В'ятровича, М. Майорова. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 272 с.:іл.

Видатні українські історики досліджуючи документальні джерела тієї доби розвінчують міфи радянської пропаганди! Книга наповнена фактичним матеріалом який викладений в формі відповідей на питання що активно обговорюються в історичній спільноті. Чи правда, що пакт Молотова–Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР? Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів? Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру? Сталін узгоджував військові дії з Гітлером? Бандера був агентом спецслужб нацистів? Кримські татари масово дезертирували на початку війни?

Україна в полум'ї війни 1941-1945 / П.П. Панченко (голова ред.кол.). - К. : Україна, 2005. - 560с.

На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядають найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво. У книзі розкриваються діяльність руху Опору, тактика козачих та кавалерійських формувань, що визволяли українську землю від ненависного ворога, особливості політико-виховної роботи серед військовослужбовців у фронтових умовах, масовий героїзм, мужність, самовідданість бійців і командирів, які вистояли і перемогли у жорстокому двобої з фашизмом. Для усіх тих, хто виявляє інтерес до історії Другої світової війни.

 

 Безсмертя: Книга Пам'яті України. 1941-1945 / Авт. кол.: П.П. Панченко, С.М. Андрушко, О.С. Артьомов та ін. - К.: Пошуково-видавниче агентство "Книга Пам'яті України", 2000. - 944 с.

 Завершальний том історико-меморіального серіалу «Книга Пам’яті України» вперше публікує аналітико-документальний матеріал про вагомий внесок Українського народу в перемогу над фашизмом. Це видання – данина незгасної пам’яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, свободу і незалежність Батьківщини, хто, незважаючи на розбіжність у політичних поглядах, залишився патріотом України до останнього подиху. На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено дані про військові втрати України у роки Другої світової війни. Оприлюднено понад 300 документальних фото і кадрів кінохроніки воєнних літ, багато з яких читач побачить уперше. Книга, в якій простежується єдина історична концепція, пропонує читачеві й інші, неусталені оцінки, висновки, узагальнення українських істориків щодо подій тих далеких років. Засвідчується історична реальність: ще й досі звучить відлуння тих неоднозначних подій, які на довгі десятиріччя роз’єднали націю.

 

 

 

 Друга світова війна в історичній пам’яті України : за матер. Укр. ін-ту нац. пам’яті / [упоряд.: Л.Герасименко, Р.Пилявець]. – Київ; Ніжин, 2010. – 247 с. : іл.

 

У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії Українського народу ХХ століття – Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби українського народу за власну Державу.
У книзі проаналізовано події, що відбувались на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 р. і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р. (на основі значного масиву матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам’яті українського народу про Другу світову війну в сучасній Україні).

 

 

 Карел Беркгоф. Жнива розпачу. Життя і смерть в Україні під нацистською владою. Авторизований переклад з англ. / Беркгоф Карел. – К. : Критика, 2011. – 456 с.

Монографію голландського історика Карела Беркгофа присвячено дослідженню повсякденного життя та стратегій виживання під нацистською окупацією в 1941–1944 роках населення «найбільшої колонії нацистської Німеччини» – Райхскомісаріату України. Особливо важливим є висвітлення штучного голоду в Києві, який автор порівнює з Голодомором 1933–1934 років, а також аналіз етнічних ідентичностей та політичних лояльностей і висновок про вплив радянських репресивних практик на творення ментальності, що зумовила брак солідарності й опору окупантам в обставинах терору та масового знищення. Монографія стане в пригоді фахівцям-історикам, соціологам, культурологам, політологам і всім, хто цікавиться історією Другої світової.

 

 Галушка А. Змова диктаторів. Поділ Європи між Гітлером і Сталіним 1939-1941/А. Галушка; Є Брайлян. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»,2018. – 368 с.

 

На сторінках видання містяться аналіз подій, процесів та персоналій, що призвели до трагедії Другої світової війни; інформація про її хід протягом перших двох років до моменту, коли європейський конфлікт переріс у світове протистояння; факти та свідчення про зламні й знакові події Другої світової. Агресія СРСР проти сусідніх країн вписана в загальний контекст війни і світової політики. Крім того, показано передумови та причини, які спонукали Гітлера розпочати війну проти нещодавнього союзника.

 

 

 

 

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 402 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 25.04.2024, 01:30


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |