Головна » Події » Виставка-персоналія до 80-річчя з дня народження Я. Гояна «Книжкова палітра Яреми Гояна»
10.07.2020
Виставка-персоналія до 80-річчя з дня народження Я. Гояна «Книжкова палітра Яреми Гояна»

 

11 липня 1940 року в с. Долішнє Залуччя біля стародавнього Снятина на Івано-Франківщині у хліборобській родині народився Ярема Петрович Гоян.

Рання проба пера переросла згодом у справу всього життя — понад п’ятдесят років Ярема Гоян плідно працював у царині українського слова. Розпочавши творчий шлях журналіста, пройшов велику школу в оволодінні мистецтвом слова.

Свою творчість Ярема Гоян присвячував людям, серед яких виріс, рідній землі, про яку писав з великою любов’ю, передаючи читачеві особисті життєві враження, що глибоко запали в душу.

Літературно-публіцистична і мистецька творчість Яреми Гояна відзначена Національною премією України імені Т. Шевченка (1993) за повість «Таємниця Лесикової скрипки» та іншими літературними преміями — імені Олени Пчілки, Марка Черемшини, Івана Огієнка, Ярослава Галана.

Своєрідними в українському книговиданні є публіцистичні есе Яреми Гояна у книгах «Воскреснемо!» («Веселка», 2000) та «Пророк» (2006), щедро ілюстровані унікальними творами графіки Василя Касіяна. Це книжки, що виросли з одного кореня роду, в якому є два Шевченківські лауреати: Ярема Гоян — племінник Василя Касіяна, тож у книжках поєднане письменницьке слово і живий графічний касіянівський штрих.

Яремі Гояну присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» за вагомий особистий внесок у розвиток книговидання і поліграфії та з нагоди відзначення 1000-ліття літописання і книжкової справи в Україні.

28 вересня 2018 р. відійшов у вічність письменник, публіцист, знаний в Україні і світі видавець, директор видавництва «Веселка» Ярема Гоян.

 

Гоян, Ярема Петрович.

Чистий, як душа українця [Текст] : літературний портрет Марка Черемшини / Я. П. Гоян. - К. : Веселка, 2004. - 32 с. - (Урок літератури).

Про долю і джерела творчості видатного українського новеліста Марка Черемшини розмірковує у своєму есеї Ярема Гоян, письменник, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, заслужений діяч мистецтв України.

 

Гоян, Ярема Петрович.

"Милий, ти душу дав мені...". Про "Лісову пісню" Лесі Українки [Текст] : есе / Ярема Гоян. - 3-тє вид. - К. : Веселка, 2009. - 55 с. - (Урок літератури).
Видання знайомить з есе лауреата Шевченківської премії Яреми Гояна про перлину української літератури драму – феєрію Лесі Українки «Лісова пісня».

 

Гоян, Ярема Петрович

Собор української душі [Текст] : літературний портрет Олеся Гончара / Я. П. Гоян. - К. : Веселка, 2003. - 62 с. - (Урок літератури)

«Двадцяте століття дало Україні Олеся Гончара, Син давнього роду взяв у руки не грудку глини, реальні обриси якої відчуваєш доторком пальців, а вийняв із душі слово і за велінням долі вибудував з цього чудодійного матеріалу храм в українській літературі як національний символ – собор душі…». Такий метафоричний образ знайшов для характеристики творчої спадщини видатного прозаїка Ярема Гоян,- письменник, лауреат Національної премії України ім.. Т.Г.Шевченка. У його статті читач знайде багато глибоких роздумів, проникливих спостережень, цікавих фактів.

 

Гоян, Ярема Петрович

Світло з неба [Текст] : есе, легенди, поезії, пісні / Ярема Гоян ; [іл. Касіяна В. І., Лисенко О. Л.]. - 2-ге вид., допов. - К. : Веселка, 2008. – 371с.                        

Сповіддю душі і серця є нова книжка «Світло з неба» письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України Яреми Гояна. Автор родинним словом звертається до пам'яті Тата Петра і Мами Олени і відкриває книжку-сповідь щирою присвятою: «Стою на колінах у світлу пам'ять Вашу, Мамо і Тату, і бачу сяйво з небес любові - то світять зорями непогасними Ваші праведні душі.

Гоян, Ярема Петрович

Провісники [Текст] : есе / Ярема Гоян ; [відп. ред., упоряд. текстів та іл. Олена Гоян ; іл. Василя Касіяна]. - К. : Веселка, 2011. - 575 с. : іл.

Книжка «Провісники» продовжує цикл випущених у видавництві «Веселка» літературно-мистецьких видань Яреми Гояна: «Воскреснемо!» (2000), «Присвята» (2001), «Воскресни, мамо!» (2006), «Пророк» (2006), «Світло з неба» (2008), «Титани нації» (2010). Усі названі книжки - це праця двох Шевченківських лауреатів, виквіт одного роду: видання ілюстровані творами славного митця, академіка Василя Касіяна, рідного брата мами Яреми Гояна - Олени Касіян.

 

Гоян, Ярема Петрович.

Присвята [Текст] : есе / Я. П. Гоян. - К. : Веселка, 2001. - 646 с.: іл.

Сяйливе слово присвята дало назву новiй книжці письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України Яреми Гояна. Автор у своїх есе з любов’ю пише про великих синів і дочок рідного українського народу, які жили і живуть на світі для України. Письменник близько знав і знає цих людей і в своєму схвильованому художньому слові доносить до читача їхні високі почуття і глибокі думи, тривоги за долю нації і величання її славою, диво воскресіння і здобутої волі.

Качкан В.А.

 Сповідь душі: Ярема Гоян в ограненні часу / Качкан В.А.- Івано-Франківськ: Місто НВ, 2018.- 276 с.; іл.
Перша книжка про Ярему Гояна – «Сповідь душі» Ярема Гоян в ограненні часу» побачила світ у 2014 році. Автор монографії, відкриваючи своєю працею нову і важливу для національної освіти видавничу серію, пропонує читачам простежити етапи творчої біографії відомого публіциста, прозаїка, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, іменних літературних премій Олени Пчілки, Івана Огієнка, Марка Черемшини, заслуженого діяча мистецтв України Яреми Гояна.
Особливість і унікальність художньо – дослідницької роботи письменника і вченого Володимира Качкана в українському письменництві й мистецькій науці – її новизна. Вперше розглянуто спільно творчість двох Шевченківських лауреатів із одного роду поетичного Покуття: академіка Василя Касіяна, першого з художників України, вшанованого відзнакою нації і його племінника, сина рідної сестри Олени, письменника - Яреми Гояна. Книжка ілюстрована добре відомими, маловідомими і зовсім невідомими графічними роботами дядька Яреми Гояна – знаменитого Василя Касіяна.

 

Гоян, Ярема Петрович.

Воскреснемо! [Текст] : есе / Я. П. Гоян ; худож. В. І. Касіян. - К. : Веселка, 2000. - 336 с.: іл.

Своїм яскравим і творчим життям неординарний український письменник, наш краянин, підтверджує свої заповітні слова: „Воскреснемо! Бо земля наша, хоч і розіп’ята на хресті історії, але свята. Воскреснемо! Бо ми вічно були на цій Богом даній землі як народ, і помолимося, хай рідне небо пошле нам силу для життя й воскресіння”.

Добрі справи невтомного подвижника і оборонця рідної мови, талановитого письменника і видавця Яреми Гояна залишаться в пам'яті сучасників і нащадків.

Категорія: Події | Переглядів: 545 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 25.04.2024, 16:23


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |