Головна » Події » Бібліоетюд «Незатьмарена гідність».
11.12.2015
Бібліоетюд «Незатьмарена гідність».

В школі № 2 відбулося засідання гуртка «Літературне краєзнавство» під керівництвом Гриців Надії Степанівни «Незатьмарена гідність» присвячене 90-річчю  з дня народження художника Опанаса Заливахи.

Перед учнями 6-А класу  з мистецьким бібліоетюдом виступила бібліограф – краєзнавець обласної бібліотеки для юнацтва Бідичак Ярослава Дмитрівна, яка розповіла про життєвий  і творчий шлях художника – дисидента.

Опанас Заливаха народився 26 листопада 1925р. в с. Гусинка Харківської області. Щоб вберегти сім’ю від голоду батько вирішив їхати на Далекий Схід, де були родичі, які ще під час сталінських реформ вирушили на освоєння нових земель. До родичів вони не доїхали, а зупинились під Іркутськом і батько пішов працювати на залізницю, а Опанас пішов до школи, та дуже захопився малюванням. В 1945 році він вступає до Художньої академії у Ленінграді. Після першого курсу був відрахований, тому що  не пішов на зустріч з депутатом Верховної Ради СРСР. Почалися роки поневірянь, працював вантажником, сторожем. Щоб мати хоч якийсь стабільний заробіток закінчує художнє училище, яке дає йому змогу працювати вчителем малювання. Тільки через 8 років він повертається до навчання в художню академію. На той час Академію перейменовують в Художній інститут ім. І. Рєпіна. Після його закінчення, направлений на роботу в Тюмень. В 1961 році на запрошення художника М. Фіголя вперше приїжджає до нашого міста і працює у художньому фонді. У 1964 до 150-річчя  з дня народження  Т. Шевченка група художників Алла Гореєна, Людмила Семикіна, Галина Зубченко і Опанас Заливаха створили вітраж із зображенням Т. Шевченка – який обіймає похилену, скривджену жінку – символ України, а над ними слова: «І возвеличу малих отих рабів німих, а на сторожі коло них поставлю слово!». Твір було знищено, а художників в різний спосіб покарано. У 1965 році Опанаса Заливаху  заарештовано і засуджено на п’ять років таборів суворого режиму за антирадянську пропаганду з суровою забороною малювати. В 1970 році повертається з заслання до Івано-Франківська. Знову були проблеми з роботою і житлом. В цей час оформляє вітрини кафе і магазинів нашого міста. Це «Казка», «Медівня», «Варенична», «Білий камінь», «Скала», квітковий магазин, «Дитячий світ» та інші. Ім’я Опанаса Заливахи стало відомим, аж на прикінці 80-х років. Відбулися ряд виставок його робіт по нашій області і по Україні, а також за кордоном. У США, Німеччині, Словаччині, Польщі, Англії та інших країнах. В 1995 році Опанас Заливаха став лауреатом Шевченківської премії за картини «Портрет Т. Шевченка», «ХХ вік», «Українська мадонна», «Козака несуть», «Портрет В С».

Про творчість Опанаса Заливахи написано багато праць – у нас в Україні та за її межами. Сам художник є автором цілого ряду праць про сучасне образотворче мистецтво, рух шестидесятників, його багатьох учасників, яких знав, з якими ділив роки тюремного ув’язнення. Він завжди мав ясну громадянську позицію, твердість духу і непохитну позицію українського Національного художника. Митець, майстер пензля, дисидент – шестидесятник, чоловік, який раз віднайшов своє національне коріння,  своїм свідомим життям показав приклад, безкорисливого та вірного служіння народові, творчість якого буде дивувати і надихати ще не одне покоління.

 

Замовити пластикові ручки (Ручки пластиковые) можна в магазині Advermouse. Низькі ціни висока якість, індивідуальний дизайн

Категорія: Події | Переглядів: 675 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 18.04.2024, 05:39


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |