Головна » Події » День краєзнавства «Крізь плин століть і гомін сьогодення»
15.05.2013
День краєзнавства «Крізь плин століть і гомін сьогодення»

Краєзнавство є одним із провідних напрямків діяльності бібліотек, і це – характерна риса нашого часу, коли в державі приділяється значна увага вихованню патріотизму, любові до рідної мови, рідної історії. Воно допомагає формувати національний характер, розуміти характер нації, її душу. Осмислення своєї ролі на тлі культури є неможливим для особистості без знання літературної та історичної спадщини рідного краю.

          

В обласній бібліотеці для юнацтва пройшов День краєзнавства «Крізь плин століть і гомін сьогодення», присвячений 351 - й річниці заснування Станіславова. Для учнів 11-х класів природничо – математичного ліцею проведено огляд книг з серії «Моє місто». Бібліограф – краєзнавець Ярослава Бідичак  ознайомила учнів з книгами істориків, що жили і працювали у нашому місті в різні періоди, різні роки і різні віки. Вони через призму віків, донесли до нащадків у своїх творах, любов до рідного міста. І хоч не всі вони є вихідцями цих країв але долею випадку опинились у ньому і залишили про себе згадку в історичних працях про місто.

            З їх праць читачі дізнаються як жили наші предки, як захищали рідне місто від різних зайд, як будували краще життя для себе, та для своїх нащадків.

            Станіславів у порівняні з Галичем, Коломиєю, Снятином, Тисменицею – є молодим. Всього 351 рік, але історія міста насичена цікавими сторінками.

            Австрійські, польські, німецькі,      дослідження в окремих статтях розкривали його історію, опираючись на документи, які зберігалися в архіві міського магістрату. Їх використовували в своїх працях такі дослідники як Садок Баронч, Алоїз Шарловський, М. Грибович та інші. В кінці ХІХ ст. актові матеріали міського магістратського архіву безслідно зникли, тому наступні дослідники опирались уже на праці А. Шарловського, Садока Баронча та інших. Дослідницьку роботу істориків минулого продовжили наші сучасники: В. Грабовецький, В. Полєк, П. Арсенич, Б. Гаврилів, М. Головатий, І. Монолатій, І. Бондарев та інші. Навесні наше місто святкує своє день народження – День Міста. 

7 травня 1662р. місто отримало магдебурзьке право і було зараховане до когорти Європейських міст. І хоча ще зараз ведуться дискусії про дату заснування міста, про те, що у історії є багато білих плям, можливо з’являться невідомі документи з архівів, що будуть знайдені майбутніми істориками, які доповнять історію нашого міста.

Категорія: Події | Переглядів: 1515 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 19.04.2024, 02:57


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |