Головна » Події » Екологічний тиждень "Молодь і довкілля"
22.04.2016
Екологічний тиждень "Молодь і довкілля"

           Є на історико-географічній карті України територія, яка стала болючою раною не тільки нашої держави, а й всієї Європи. З’явилась мертва зона 26 квітня 1986 року, коли глибокої ночі на одній з найпередовіших радянських атомних станцій  - Чорнобильській, вибухнув четвертий реактор. Відбулася найбільша за всю історію використання «мирного атома» аварія, яка за оцінками світової спільноти, є найбільшою техногенною катастрофою ХХ ст. Більше мільйона людей взяли участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, ліквідації радіоактивних ділянок, евакуації населення міст і сіл, а також спорудженні величезного «Саркофагу», що має захистити людство від подальших радіаційних небезпек. Частина рятувальників отримала величезні дози радіаційного випромінювання – в результаті їх здоров’я і життя стало під загрозою. Їм дали ім’я – “ліквідатори”.

         З того часу пройшло 30 років. Для окремої людини – значима частина життя, для історії – навіть не хвилина, а мить; для нашої післячорнобильської України – лише гіркий початок довгого хресного шляху.

         Обласна бібліотека для юнацтва, в знак пам'яті і пошани до людей, що стояли на захисті безпеки всього світу від «мирного атома» провела вечір-реквієм «Ятрить серця Чорнобиля полин». Вечір підготували та провели учні 10-Ф класу обласного ліцею для обдарованих дітей із сільської місцевості, під керівництвом зав. відділом бібліотеки Людмили Ковальчук.

         Ведучі – Діана Ферштей та Тетяна Гайдейчук розповіли про нелегкі будні ліквідаторів, версії подій висунуті сучасними істориками та науковцями. У виконанні Аліни Олексюк та Роксолани Зітинюк прозвучали пісні «Біда» - на честь ліквідаторів, що загинули через променеву хворобу та «За Україну».  Людмила Ковальчук представила слухачам виставку-спомин «На розпеченім серці реактора» та провела розмову-діалог. Школярі поділились власними думками та враженнями від перегляду фільму «Жертва», про післячорнобильське життя та смерть білоруського ліквідатора Анатолія Сараговця.

         Чорнобиль. Про чорнобильську трагедію написано і сказано багато: «Третій ангел просурмив і впала з неба велика зірка, що горить подібно до світильника, і впала на третю частину рік і на джерела, води. Ім’я цій зірці Полин...». Ці слова з Апокаліпсиса після Чорнобильської аварії  звучать пророчо, тому що народна назва полину звичайного – чорнобиль.

     

Категорія: Події | Переглядів: 718 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 28.03.2024, 13:58


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |