Головна » Періодичні видання » Історичний екскурс «Крути: історія української нескореності».
27.01.2023
Історичний екскурс «Крути: історія української нескореності».

29 січня виповнюється 105 років Битви під Крутами.

З метою вшанування пам’яті загиблих студентів та гімназистів під Крутами в обласній бібліотеці для юнацтва відбувся історичний екскурс «Крути: історія української нескореності».

 

Іван Монолатій - історик, почесний краєзнавець України, кандидат історичних наук, доктор політичних наук, професор, почесний громадянин міста Коломиї, академік Академії наук вищої школи України, дійсний член Наукового Товариства ім. Шевченка, відзначив важливість цієї події в контексті сучасної історії. Наголосив, що про Битву під Крутами потрібно говорити не як про поразку і трагедію, а як про відвагу та перемогу, яка чітко доводить розуміння українцями своєї самоідентичності, готовності боротися, відстоювати, захищати свою державність та самобутність від зовнішнього ворога, жертвуючи найдорожчим-життям, заради кращого майбутнього.

Активними учасниками зустрічі були студенти Івано-Франківського фахового коледжу технологій та бізнесу, діти внутрішньо переміщених осіб та юна талановита співачка Ірина Шегеда.

До уваги присутніх та користувачів бібліотеки презентовано книжкову виставку «Крути: битва за Перемогу». На виставці представлено книги: Ярослава Гаврилюка «Крути. Січень 1918р.», Юрія Сороки «Бій під Крутами», книга свідчень « Героїка трагедії Крут», «Битви за Україну», Юрія Сороки «100 важливих подій історії України» та інші, які висвітлюють цю подію і дають можливість відтворити реальну картину битви.

На згадку про зустріч Іван Монолатій подарував для бібліотеки та її користувачів  книжки про легендарного українського військовика, полковника Євгена Побігущого-Рена.

Крути- це цілюще джерело, що дає нам багато відповідей на наболілі проблеми сьогодення. Бо в короткій історії героїчного чину молодих хлопців сконцентровано багато настанов для нащадків: щоб боротьба за свободу закінчилась Перемогою, вона має бути просякнута неземною, величною місією, героїчним поривом і жертовністю, що здатна повести за собою як сучасників так і майбутні покоління.

    

 

Категорія: Періодичні видання | Переглядів: 76 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 25.04.2024, 22:19


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |