Головна » Події » Історичний екскурс у минуле «Будьмо гідні своїх героїв»
10.10.2017
Історичний екскурс у минуле «Будьмо гідні своїх героїв»

Обласна бібліотека для юнацтва започаткувала новий проект - Тиждень юного патріота «Хай в серці кожної людини, живе любов до України». Головна ідея проекту ознайомлення молоді з найдраматичнішими та найгероїчнішими сторінками у вітчизняній історії. Знані та невідомі події та люди , які тим чи іншим чином причетні до творення «живої історії» зустрінуться з школярами та студентами, відкриваючи їм світи української героїки.

Історичний екскурс у минуле «Будьмо гідні своїх героїв», приурочений до 75-ї річниці створення УПА став першим у низці заходів, які протягом 9-14 жовтня пройдуть в бібліотеці. Гостями заходу стали учні 9-го класу СШ №5, які зустрілися з відомими особистостями Прикарпаття, спеціалістами з тематики українського визвольного руху в часи Другої світової війни.

Ольга Терешкун презентувала для учасників заходу експериментальну документальну стрічку «Небесний Хрест» про життєпис Василя Дзівінського, громадського і культурного діяча, героя національно-визвольного руху в Україні 1914-1947 рр. У стрічці використано дотепер невідомі архівні документи про життя і бойовий шлях сотника Українських Січових Стрільців й УГА, провідника УПА, розстріляного у 1947 році. На його честь названа одна із Івано-Франківських вулиць. Автор фільму розповіла про свій шлях до ідеї створення фільму та складнощі у процесу кінотворення. Ольга Терешкун магістр Інституту мистецтв ПНУ, музикознавець і диригент,член Національної спілки журналістів та член Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України. Цікавою та інформативною стала розповідь Богдана Боровича, громадського та політичного діяча, депутата обласної ради трьох скликань, голови Всеукраїнського братства ОУН-УПА. Пан Богдан підтвердив актуальність тематики ОУН-УПА в сучасній культурній карті України та поділився історіями з власного життя. Історичну долю України між двома світовими війнами розкрив у своєму коментарі Ярослав Коретчук – директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери, автор історичних книг та розвідок.

Гостями зустрічі були: головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій ОДА Оксана Ющишин, заслужена артистка України Олеся Пасічняк та письменниця, сценаристка, громадський діяч Марія Вайно.

Чудовим завершальним пісенним акордом стала пісня «Нас весна не там зустріла» у виконанні учнів музичної школи №2 ім. В. Барвінського, лауреатів чисельних міжнародних музичних і співочих конкурсів Ірини Шегеди та Ростислава Мошура (соло на гітарі).

Модератор зустрічі Людмила Ковальчук - бібліотекар читального залу представила виставку - вшанування «Їм у віках судилося безсмертя», де представлено матеріали з історії Січового Стрілецтва та бійців ОУН-УПА.

Категорія: Події | Переглядів: 637 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
П`ятниця, 29.03.2024, 13:06


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |