Головна » Події » Історичний онлайн екскурс в героїчне минуле «Понад Крутами вічність у сурми сурмить».
28.01.2021
Історичний онлайн екскурс в героїчне минуле «Понад Крутами вічність у сурми сурмить».

В історії нашої батьківщини є багато подій, імен і дат, що є важливими для розвитку національного життя країни, створення його патріотично-духовної спадщини для майбутніх поколінь. Але є і такі події, які важко назвати просто фактами чи статистикою, вони вливаються в історичну канву в яскравому емоційному забарвленні, породжують цілу низку спогадів, міфів, переосмислюються в мистецтві, літературі та публіцистиці. Одною з таких яскравих картин військової історії періоду національно-визвольної боротьби 1917-1921 р.р. є бій на станції Крути, що відбувся останніх морозяних днів січня 1918 року між силами УНР та більшовиками. Цей бій, долі його учасників і сам історичний контекст є набагато цікавішими за будь-який міф створений на його основою. І саме для глибшого пізнання минувшини, її впливу на сьогодення обласна бібліотека для юнацтва провела історичний он-лайн екскурс в героїчне минуле «Понад Крутами вічність у сурми сурмить».    Учасниками цієї он-лайн зустрічі стали бібліотекарі та читачі ОТГ області: Ланчинської, Тисменицької, Рогатинської, Космацької, Печеніжинська, Матеївецька та.  А експертом та провідником заходу став Ярослав Коретчук – історик, краєзнавець, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери, автор історичних книг та розвідок. Пан Ярослав представив аудиторії авторську медіа-презентацію «Крути. Пам’ятай  їх подвиг» Історик окреслив політичну та військову ситуацію, що створилася на території Наддніпрянської України в 1917-1918 роках, передумови і причини важких боїв під Києвом та в самому місті, що змусили стати до збройних загонів і наймолодших патріотів України – студентів, курсантів. Імена і долі молодих людей, що під командуванням Аверкія Гончаренка вийшли на захист мирних громадян Києва та до кінця боролись за ідею самостійної держави, стали прикладом героїзму і відданості наступних поколінь нашого юнацтва - в національно-визвольній боротьбі бійців ОУН-УПА, шістдесятників, добровольців АТО.

До уваги бібліотекарів і читачів та бібліотекар Людмила Ковальчук представила виставку-пам'ять «Трагедія Крут крізь призму минулого і сучасності». Матеріали, які зібрані на полицях містять історичні праці та розвідки вчених діаспори та сучасних істориків, мемуари, фотографії і спогади очевидців. На виставці представлені книги: Юрія Сороки «Бій під Крутами», «Героїка трагедії Крут», «Крути. Січень 1918 року»; Дмитра Юсипа «Засурмили сурми, труби…»; Петра Мірчука «Українська державність 1917-1920»; періодичні видання: «Музеї України», «Військо України», «Гетьман», «Український тиждень», «Голос України». Окремий розділ виставки складають вірші та пісні, що створені відомими українськими поетами та музикантами на спомин та возвеличення палких сердець та мужності українського юнацтва – Богдана-Ігора Антонича, Марка Боєслава, Павла Тичина та ін.

 

Категорія: Події | Переглядів: 214 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
П`ятниця, 19.04.2024, 04:46


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |