Головна » Події » Краєзнавча година "Закоханий у Гуцульщину"
25.12.2012
Краєзнавча година "Закоханий у Гуцульщину"

До 135 річчя від дня народження українського письменника, актора Гната Хоткевича, бібліограф обласної бібліотеки для юнацтва  Ярослава Бідичак провела краєзнавчу годину «Закоханий у Гуцульщину». Учні природничо-математичного ліцею ознайомилися із життєвим і творчим шляхом письменника, а особливо про період перебування його на Гуцульщині з 1906 по 1912 рік.

        Щоб уникнути арешту після революції 1905 року Г.Хоткевич емігрує  спочатку до Львова, а потім у с. Криворівню, яке йому порекомендував етнограф Володимир Гнатюк. Гуцульський край зачарував письменника. Побачивши Карпати Хоткевич вже не міг уявити собі нічого кращого, казковішого, його дивувало все: і розкішна природа, і гуцули, їхні звичаї, обряди, вірування. Від тоді письменник став великим співцем цього легендарного краю та його людей. В цей час він пише свої твори: «Довбуш», «Камінна душа», «Гірські акварелі», «Гуцульські образки» та ін. Заслуговує уваги і той факт, що Хоткевич, як досконалий знавець і популяризатор кобзарського мистецтва вже з перших днів перебування в еміграції розпочав свою концертну діяльність. Всю Галичину і Буковину об’їхав письменник, влаштовуючи сценічні виступи, на яких заворожував своїм співом, віртуозною грою на бандурі та цікавими розповідями про славних співців України – кобзарів, їх життя і побут. Збираючи перлини усної народної творчості народжується в нього ідея організувати з корінних жителів перший народний Гуцульський театр.

        Наприкінці 1909 року в с. Красноїлля він перекладає твір польського письменника Ю. Коженьовського «Верховинці». Вибір впав на цю п’єсу тому, що неписьменні гуцули не змогли б відтворити на сцені ніякого іншого життя, окрім того, яке знали. А в українській літературі на той час п’єс на гуцульську тематику , ще не було.

         Гуцульський театр став справді народним, неповторним явищем в українському театральному мистецтві.      

Категорія: Події | Переглядів: 1158 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Четвер, 28.03.2024, 15:52


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |