Головна » Видавнича діяльність » "Краща книга року у молоді Прикарпаття - 2012"
25.03.2013
"Краща книга року у молоді Прикарпаття - 2012"

Обласна бібліотека для юнацтва завершила моніторинг рейтингу  «Краща книга року в молоді Прикарпаття – 2012».

       Участь у ньому взяли молоді користувачі обласної бібліотеки для юнацтва, централізованих бібліотечних систем , сільських бібліотек.

Дослідження визначило:

-          пріоритети читання молоді;

-          рівень популярності сучасної української книги;

-          різноманітність жанрових смаків та уподобань;

-          кращу книгу в репертуарі читання молодого користувача.

 

За результатами моніторингу читачі назвали кращі книги у номінації

«Сучасна українська проза»

Т. Малярчук «Біографія випадкового чуда»;

О. Печорна «Грішниця»;

Л. Дашвар «Биті Є»;

В. Лис «Століття Якова».

 у номінації «Художня краєзнавча література»

О. Слоньовська «В вісні і наяву, дівчинка на кулі»;

Т. Прохасько «Ботак Є»;

Ю. Андрухович «Лексикон інтимних міст»;

Г. Медвідь «Колір очей». 

у номінації «Сучасна зарубіжна проза»

П. Коельо «Алеф»,

 «Щоденник мага»;

Х. Муракамі «Танцюй. Танцюй. Танцюй»;

М. Леви «Между небом и землей»;

Ф.Бегбедер «Любов живет три года».

у номінації «Поезія»

Л. Костенко «Річка Геракліта», «Мадонна перехресть».

у номінації «Пригоди, фантастика»

Марина та Сергій Дяченки

«Печера», «Цифровий», «Мігрант».

Одне із завдань, що стоїть перед бібліотечними працівниками донести до молодого користувача кращі твори української та зарубіжної літератури, мати читаюче, прихильне до книги покоління.

Я знаю, що ти знаєш, що я знаю

Ірен Роздобудько

Їх багато по усіх світах — тих, хто шукає кращої долі в чужій країні. Вони усміхаються своїм новим господарям і з надією заглядають їм в очі в очікуванні на приязнь чужої землі. Вони пристосовуються. Вони звикають. Часом, комусь з них випадає удача. Часом — прозріння і повернення. Часом — нова любов. А іноді й смерть.

У невеличкому німецькому містечку за своїми постояльцями — емігрантами з України — спостерігає хазяйка котеджу фрау Шульце. Вона знає про них набагато більше, ніж вони про себе. З них їй треба обрати лише одного — того, хто «розшифрує» для неї листа від батька її дитини, розстріляного в далекому 1945 році.

Біографія випадкового чуда

Тетяна Малярчук

Лєна з дитинства була особливою: без царя в голові, навіть Бог у неї був позичений.
Якось Лєна облишила молитися — і нічого, грім не побив, і кульова блискавка, що колись спалила її улюблену виховательку, оминула. Але втратити віру в чудо їй не дала диво-жінка, яка нагодилася рятувати її земляків, поки сама, уже доросла, Лєна тренувалася на бездомних собаках.
Чим обернеться власна спроба героїні допомогти ближньому — польотом над гніздом зозулі чи вознесінням?

Биті є. Гоцик

Люко Дашвар

Гоцик ані хвилини не сумнівався: Люба померла. Але що для нього означала ця втрата? Повернення до рідного села й перетворення на фермера, який шукає дружину? Швидко знудився. Ліпше вже все покинути й податися світ за очі, кудись до Європи, де саме поневіряється його мати. Дивак Ілія стає його супутником у мандрах — підступним другом і вірним ворогом. Разом вони ділитимуть чужий скарб і чужу дівчину. Чи вистоять непохитні Гоцикові принципи у двобої з людською гідністю, дружбою та коханням?

Грішниця

Олена Печорна

Книга-сповідь від дебютантки сучасного українського літературного процесу Олени Печорної – це болюча історія жінки – грішниці, існування якої наше хворе суспільство перетворило на справжнісіньке пекло: понівечене життя в родині пияків, дитбудинок, який завдяки директорові, вночі перетворюється на дім розпусти, хвороба дитини і постійна боротьба за життя.

 

Століття Якова

Володимир Лис

Дія роману відбувається мовби в трьох площинах — протягом останнього столітнього року поліського селянина Якова з села Загорєни, за п'ять років до того, коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і впродовж майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події. Селянин усе столітнє життя мешкає у своїй старій хаті на Волині, чекає листа від нещодавно порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема.

З мовознавчої точки зору книга цікава тим, що герої говорять справжнім західнополіським діалектом, який досі активно вживають на на північному заході Полісся [1].

Печера

Марина і Сергій Дяченки.

Дія роману Марини та Сергія Дяченків «Печера» відбувається в місті, в якому нема злочинів і замків на дверях. Ідеальний варіант суспільства? Так, але тільки на перший погляд.

Тому що свідомість мешканців цього міста розділена. Удень вони живуть у реальності, яка регулюється звичайними нормами і правилами. А вночі до їх «послуг» Печера – світ поза свідомості, який наповнений дивними і жорстокими створіннями. Прокидаючись зранку, мешканці міста розуміють, що у світі Печери вони реалізують усі свої потаємні бажання, які заборонені  у світі реальному. Але де проходить межа між світами? І чи є вона взагалі?..

Як завжди, Дяченки, майстерно підкоряючи захоплюючим сюжетом, ставлять перед читачами філософські питання, відповідь на які кожен повинен знайти сам…

Річка Геракліта

Ліна Костенко

Після "Мадонни перехресть" вирішив повернутися до вже знайомих віршів Ліни Василівни, які можна знайти у "Річці Геракліта". У збірці зібрані вибрані поезії Ліни Василівни, які переплітаються з новими віршами поетеси. Якби не було нових віршів, які вкрапленнями розкидані по збірці, це була б книга вибраних творів, а в такому вигляді як ми маємо, це своєрідний компроміс редактора і поетеси (редактор Оксана Пахльовська, дочка поетеси).

Особисто мені такий варіант дуже сподобався, адже більшість улюблених віршів можна знайти під однією обкладинкою. До того ж "Річка Геракліта" вийшли у "кишеньковому" і подарунковому форматі до якого додається CD із віршами, які читає авторка. Аудіо можна без проблем знайти в мережі.

БотакЄ

Тарас Прохасько

Книга «БотакЄ» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2010) – це збірка кращих творів письменника, а також вміщені зовсім нові тексти, які видані під однією політуркою.

У вступному слові Прохасько пояснює, що книжку створено за принципом флористики. Тобто це своєрідний гербарій, де зібрано всі ключові візії письменника. «БотакЄ» – Карпатське море, чарівні гори та (не) справжнє  місто Ялівець.

Лексикон інтимних міст

Юрій Андрухович

У новій книжці Юрій Андрухович розповість 111 історій про 111 міст, які йому довелося відвідати, в яких довелося пережити приємні й не дуже, але завжди унікальні інтимні — в широкому значенні цього слова — моменти. Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти — від есе й оповідань до віршів у прозі — разом складають автобіографічний атлас світу письменника, що стане найбільшим за обсягом його твором. «Там є Київ, Львів, Москва, Варшава, Нью-Йорк, — розповідає Юрій Андрухович, — навіть Єнакієве. Зі східноукраїнських міст написав і про Харків, Полтаву, Дніпропетровськ. Нема Донецька і Луганська, бо замало там побував, не склалося достатньо пригод». Не варто шукати в цьому доволі суб’єктивному атласі об’єктивних характеристик того чи іншого міста, проте можна звернутися до нього аби потрапити в атмосферу певного моменту, пережити місце на дотик, на смак.

Дівчинка на кулі

Ольга Слоньовська


Дитиною вона втікала з дому в пошуках тих, хто її полюбить. Але міліція повертала до рідної неньки. А в тієї материнський інстинкт на Ользі відпочивав. Особливо після спроби дівчинки повернути молодшого братика туди, де його начебто і знайшли, — під скирту.

Невже на всій земній кулі не знайдеться людини, що впізнала б у забитому дівчиську маленьку принцесу? Адже найголовніше бачать не очі, а серце?..

Колір очей

Медвідь Ганна

 

 «Колір очей» - тривожна і захоплююча історія про внутрішню силу жінки, гіркоту втрати і радість пізнання, помсту і надію, зраду і кохання, про мінливості долі, яка будь-якої хвилини може повернутися іншим боком... Історія сприймається так, ніби за чашкою кави хтось розповідає про своє життя, і вам захочеться довідатися про все до кінця

Алеф

Пауло Коельо

Літній письменник, переситився власними духовними досягненнями, успіхами і відкриттями, відчуває, що його життя зайшло в тупик, і розвиток зупинився. У пошуках відповіді на мучать його питання він зустрічається зі своїм духовним вчителем Ж., який радить йому покинути рідний будинок і відправитися в подорож - як у часи його далекій молодості. Літератор приймає рішення відправитися в довгий шлях через всю Європу і Росію, по Транссибірської магістралі, на пошуки свого щастя. По дорозі він зустрічає скрипальку Халяль, яка допоможе йому розібратися в собі на одному з найдовших у світі шляхів - шляху до себе.Вдохновітельніца цієї чудесної книги, дівчина під ім'ям "Килина", раніше про неї не згадували, але в одному з інтерв'ю П . Коельо повідав нам про неї.

Харукі Муракамі.

Танцюй, танцюй, танцюй.

Із попередньо виданим романом ?Погоня за вівцею? твір поєднують не лише спільні персонажі: Чоловік-вівця, журналіст, який натрапляє на слід таємничих подій, Кікі. Спільними є багато ідей, і не лише поділу світу на реальний і уявний. В останньому складно застосовувати категорії звичної людської логіки, складно пояснювати те, що відбувається, тому залишається лише послухати поради Чоловіка-вівці, винесеної на обкладинку книги. Треба танцювати, і тіло саме відчує потрібний ритм. ?Навіщо танцювати ? не думай. Не шукай у цьому якогось змісту. Змісту немає. Як почнеш про це думати ? ноги зупиняться. А як хоч раз ноги зупиняться ? ми тобі вже не зможемо допомогти?, ? такою є порада ?овечої? життєвої філософії, яка принесла письменникові всесвітню популярність. Головне ? не думати, не шукати змісту, і життя стане щасливим і безхмарним. популярність. Головне ? не думати, не шукати змісту, і життя стане щасливим і безхмарним.

Фредерик Бегбедер

Любовь живет три года

Любов живе три роки - це закон природи. Так вважає Марк Марроньє, знайомий читачам за романами «99 франків» і «Канікули в комі». Але причина його розлучення з дружиною ніяк не пов'язана із законами природи, просто нова любов захоплює його цілком, не залишаючи місця нічому іншому. Проте Марк вірить у свою теорію і тому з прихованим страхом чекає наближення фатальної дати.

Марк Леви

 Между небом и  землёй

Сьогодні Марк Леві - один із найпопулярніших французьких письменників, його книги перекладені більш ніж на 30 мов і розходяться величезними тиражами. Перший же його роман «Між небом і землею» вразив надзвичайним сюжетом і силою почуттів, здатних творити дива. Одного разу пізно ввечері в квартирі самотнього архітектора з'являється красива незнайома дівчина, яка виявляється ... привидом, і тільки він може їй допомогти. Але і він був би безсилий перед смертю, якби не любов. Права на екранізацію роману придбані Стівеном Спілбергом. Фільм поставлений одним із самих модних і популярних режисерів Голлівуду Марком Уотерсом («Паскудне дівча», «Чумова п'ятниця»). У головній ролі - Різ Уізерспун («Блондинка в законі», «Шосе», «Стильна штучка»).


 

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 2037 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Середа, 24.04.2024, 10:13


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |