Головна » Видавнича діяльність » Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій
16.09.2016
Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій

Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2016 року: експрес-інформація / [уклад. Я. Бідичак; відп. за вип. С. Шаган]; Івано-Франківська обласна бібліотека для юнацтва. – Івано-Франківськ, 2016. – 15с.

 

Укладач: Бідичак Я.Д. – бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу обласної бібліотеки для юнацтва

 

Відповідальна за випуск: Шаган С.Я. – директор Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва

                    ЛАУРЕАТИ ОБЛАСНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ПРЕМІЇ  ІМ. В. СТЕФАНИКА   

за 2016 рік стали:

Михайло  Батіг – за книгу «Сад білих тіней»

Любомир Михайлів  - за книгу «Сонячні Бджоли»

         Михайло Батіг народився 1965 року в селі Кармазиновка на Луганщині. Проте усе подальше життя пов’язане із мальовничим селом Олеша Тлумацького району Івано-Франківської області. Закінчив Кам’янець-Подільський педагогічний інститут. Служив в армії, працював сільським учителем. З 1991 року кореспондент районної газети «Злагода» (м. Тлумач).

         Переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» (1995), лауреат премії ім. М. Чернявського (2000), лауреат Всеукраїнської премії «Благовіст» (2012). Член Національних спілок письменників і журналістів України. Його вірші перекладено на італійську і французьку мови.

         Автор чотирьох поетичних збірок «Спиною до образів», «Країна п’яних пророків». «Зірка і Хрест», «Сад білих тіней».

         Книга «Сад білих тіней», за яку автор отримав цьогорічну премію ім. В. Стефаника знайомить читача не тільки з поетичним доробком автора, але й з прозою і публіцистикою. Своїми верлібрами автор створює певний настрій, певну атмосферу та історико0побутовий контекст. І не має значення, яку історію розповідає автор. Він не звертається до тієї чи іншої теми, він розповідає історії по – сільському мудрі, драматичні, трагічні.

         М. Батіг автор, твори якого не втомлюєшся читати. Він уміє кількома поетичними рядками створити цілісний портрет героя, цілісну картину, цілісний настрій. Такою ж глибокою і людяною є проза та публіцистика автора: «Країна п’яних пророків» - збірка дуже добрих верлібрів. Верлібр на українських теренах такий же традиційний, як і римований вірш. Автор верліброву форму вміє дивовижним чином переплести з вічними темами і робить це дуже влучно. Михайло Батіг розповідає свої історії просто і невимушено. Розповідає, як живе і як розуміє життя.

         Отож читаймо його книги. Живімо їх правдою. Правдою М. Батога сина донецьких степів і карпатських верховин. Поета з майбутнього.

 

Твори

         Батіг М. Крізь гомін віків: розповідь про долю покутського села Олеша, людей котрі жили і живуть у ньому /М. Батіг. – Тлумач, 1996. – 30 с.

         Батіг М. Метафори буднів /М. Батіг// Ямгорів. –2008. – № 5. – С. 17-25

         Батіг М. Сад білих тіней: Вибране: поезія, проза, худож. публіцистика /М. Батіг. – Коломия: Вік. 2015. – 176 с.

         Батіг М. Спиною до образів: поезії /М. Батіг. – К.: Гранослов, 1997. – 46 с.                        

Публікації про життя і творчість  М. Батога     

         Баран Є. Про Михайла Батога і його вірші. /Є. Баран// Перевал. – 2012. - №4. – С. 105-106

         Баран Є. «Скажіть про мене солов’ям» про кн. М. Батога «Країна п’яних пророків» /Є. Баран// Захід. кур’єр. – 2004. – 13 трав. – С. 21

 

         Любомир Михайлів народився 1953 року в с. Кропивник Долинського району Івано-Франківської області. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету ім. І. Франка. Десять років працював журналістом. Був заступником голови Рожнятівського райвиконкому, а згодом – райдержадміністрації. Очолював регіональну газету «Вісті Бойківщини».

         На Бойківщині Л. Михайлів відомий, як невтомний організатор, очолював районну організацію товариства української мови «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Окрім великого пласту громадської роботи Любомир Михайлів не полишав творчу стезю. Він є автором багатьох поетичних збірок, краєзнавчих книг, був редактором поетичних та прозових книг місцевих авторів. З 2000 року Л. Михайлів Член Національної Спілки письменників.

         Поезія Л. Михайліва хвилює, дарує тепло і ніжність, підносить людські цінності, плекає високі почуття, збагачує духовність. Трьохтомник вибраних творів «Солодка ягода любові», «Сонячні бджоли», «Як маків цвіт» - це ще одна грань сходження на творчу вершину. Тематика творчого доробку різнопланова. Тут є творче пізнання світу та філософські роздуми, відкриття таємниці краси, любов до рідної землі, шана до своєї мови і минулого, біль, тривоги, радість, щастя і любов.

 

Твори

         Михайлів Л. Л. Амплітуда вогню: поезії - /Л. Михайлів. – Снятин: Над Прутом, 1994. – 80 с. (Покуття)

         Михайлів Л. Високосний рік: поезії /Л. Михайлів. – Львів: Тиса, 2007 – 88 с.

         Михайлів Л. … Допоки маю іскорку вогню: вірші /Л. Михайлів// Перевал. – 2003 - № 3-4 – С. 245-246

         Михайлів Л. Між сотнями літ: вибране /Л. Михайлів. – Івано-Франківськ: Місто-НВ, 2007 – 324 с.

         Михайлів Л. Між хвилями любові й доброти: вірші  /Л. Михайлів// Дзвін. – 2013 – № 4 – С. 9-12

         Михайлів Л. На семи вітрах: поезії /Л. Михайлів. – Долина: 2003 – 80 с.

         Михайлів Л. На шляху до нашої свободи: вірші /Л. Михайлів// Перевал – 2009 – № 3 – С. 9-15

         Михайлів Л. Перстінь сонця: вірші /Л. Михайлів// Перевал. – 2011. - № 2-3 – Зшиток перший. – С. 230-239

         Михайлів Л. Плаї: Поезія /Л. Михайлів. – Рожнятів: Вісті Бойківщини, 1996 – 64 с.

         Михайлів Л. Та мить, яку ми зупинимо: вірші  /Л. Михайлів// Перевал – 2012 – № 4 – С. 61-69

         Михайлів Л. У дзеркалі небес: вірші /Л. Михайлів// Дзвін, 2010 - № 2 – С. 2-7

 

Публікації про життя і творчість Л. Михайліва

         Шмигельська Л. Є творчість після премії: інтерв’ю у Л. Михайліва /Л. Шмигельська// Галицька Просвіта. – 2016. – 23 черв. – С. 1

 

 

                              ЛАУРЕАТИ МІСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ПРЕМІЇ   ІМ. І. ФРАНКА                                             за 2016 рік стали:

Світлана Бреславська-Кемінь  - за поетичні збірки «Два кроки до раю», «Переступи поріг»

Василь Бабій – за книги «Станіславів», «Мій маленький Париж – Івано-Франківськ», «Францішек, або Повернення до Станіславова».

         Світлана Бреславська-Кемінь народилася 1969 року в м. Калуші Івано-Франківської області. Закінчила філологічний факультет Прикарпатського  університету ім. В. Стефаника. Викладала українську мову і літературу в школі с. Іза Хустинського району Закарпатської області. В даний час працює в Івано-Франківському Національному університеті ім. В. Стефаника. Поетичні твори друкувалися в обласній та республіканській пресі з 1982 року в альманасі «Вітрила ’88», новели та переклад з польської – в часописах «Четвер ’93» та «Перевал».

         Поезії постійно публікуються в «Клубі Поезії» на сайті літературного журналу «Дніпро». Авторка наукових статей з літературознавства та валеології, поетичних збірок «Два кроки до раю» та «Переступи поріг».

         «Два кроки до раю» перша поетична книжка івано-франківської поетеси Світлани Бреславської-Кемінь, чия поетична доля складається дивно і парадоксально.

         Спалахнувши яскраво наприкінці вісімдесятих низкою талановитих публікацій, Світлана, в силу життєвих обставин, наче відклала своє письменницьке життя на потім, вибравши буттєвість проживання реальності у всіх її проявах.

         Авторка своєю першою поетичною книжкою, наче стираючи межу часів, на повний голос проголошує незламність поетичного духу і незмінність поетичному покликанню.

         До книжки «Два кроки до раю» увійшли вибрані поезії, відомі читачеві зі сторінок республіканських та обласних періодичних видань, а також поезія, що не публікувалась, але була написана наприкінці минулого століття, і цикл «Кілька листків з календаря ’2014»».

         Друга збірка поезій «Переступи поріг» поетеси умовно поділена на три розділи, наче поєднала три світи сучасної людини: чорне – події які змушують страждати; біле – світ уяви, мрії, фантазії; сіре – те, що між чорним і білим – реальний простір, щоденний, дорогий кожному, світ сім’ї, родини, роду і народу.

Твори   

         Бреславська-Кемінь –С. Два кроки до раю: поезії /С. Бреславська-Кемінь. – Івано-Франківськ: СІМИК, 2015. – 60 с.

         Бреславська-Кемінь –С. Переступи поріг…: поезії /С. Бреславська-Кемінь. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2015. – 60 с.

 

Публікації про життя і творчість С. Бреславської-Кемінь

         Баран Є. Про Два кроки від раю: про поезію С. Бреславської-Кемінь /Є. Баран// Перевал. – 2016 – № 2 – С. 237-238

         Лазоришин І. Стрімголов і яскраво: С. Бреславська-Кемінь і її книги /І. Лазоришин// Галичина. – 2016. – 21 лип. – С. 9

         Бреславська-Кемінь –С. Два кроки до раю: поезії /С. Бреславська-Кемінь. – Івано-Франківськ: СІМИК, 2015. – 60 с.

         Бреславська-Кемінь –С. Переступи поріг…: поезії /С. Бреславська-Кемінь. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2015. – 60 с.

 

         Василь Бабій народився 12 січня 1949 року в покутському селі Серафинці в родині хліборобів.

         Навчався в ПТУ м. Городенки та педінституті м. Івано-Франківська. Служив в армії, працював шофером, актором в обласному театрі ляльок, вчителював у школах Житомирщини та Івано-Франківщини. Був депутатом обласної і районної рад І демократичного скликання від Руху. Працював 10 років у Богородчанській райдержадміністрації.

         Друкуватися почав з 1976 року. Перша книжка вийшла в 1991 році. На нині напрацьовано більше 140 книг: у жанрі гумору, історичної прози, есеїстки, краєзнавства. Друкувався в часописах України, Росії, США, Англії. Канади, Польщі.

         Член НСПУ. Є лауреатом кількох премій: ім. Марійки Підгірянки (1996р.); ім. М. Яцика (2007р.); ім. І. Вагилевича (2009); ім. В. Стефаника (2009р.); ім. Є. Гірняка (2010р.); ім. Л. Мартовича (2012р.); ім. Ю. Шкрумеляка (2015р.). Він відзначений медаллю ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка «Будівничий України».

         Лауреат Всеукраїнського конкурсу гумористів в радіопередачі «Від суботи до суботи». Видав кілька альманахів («Золота Бистриця», «Словоцвіт», «Богородчанський ціп», «Хмелліт»). Член національної спілки краєзнавців України. Автор серії книг з історії Станиславова у художній формі, зокрема: «Вавилон на двох Бистрицях», «Д’Артаньян у Станіславові», «Фортеця» «Станіславів», «Мій маленький Париж – Івано-Франківськ», повість «Францішек або повернення до Станіславова.

         Зараз вже є чимало літератури про історію міста. А великого прозового твору про наше місто немає. Тому книга В. Бабія «Станиславів» є першою ластівкою. Твори що увійшли в книгу «Д’Артаньян у Станіславові», «Оборона фортеці», «Вавилон на двох бистрицях» охоплюють початковий період історії, тобто XVII ст. У автора є задум зробити серію книг про наше місто уже у XVIIІ, ІХ, ХХ століттях.

         «Францішек, або повернення до Станіславова» розповідає про дитячі та юнацькі роки польського поета Францішека Карпінського, які пройшли у Станіславові в 40-х роках XVIIІ століття.

Твори

         Бабій В. Вогонь безсмертя: докум.-худож. повість про Олексу Гірника /В. Бабій. – Брошнів: «Таля», 2006. – 52 с.

         Бабій В. Герої і зрадники /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Тіповіт, 2007. – 160 с.- Богородчани.

         Бабій В.  Дамоклів меч. Прокляття: Роман /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2006. – 192 с.

         Бабій В. Дві корони: маленький історичний роман /В. Бабій. – 160 с.

         Бабій В. Житіє Іова Княгиницького /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Тіповіт, 2005. – 24 с.

         Бабій В. Ідіоти з вулиці вар’ятів /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Тіповіт, 2004. – 54 с.

         Бабій В.  Іржання коня в Чорному лісі        /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2005. – 127 с.

         Бабій В.  Кленові листки болю і любові /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Нова зоря, 2016. – 87 с.

         Бабій В. Королеви європейських престолів /В. Бабій. – Івано-Франківськ:  Тіповіт, 2009. –          204 с.

         Бабій В. Левко Бачинський: життєпис /В. Бабій. – Івано-Франківськ – 2007. – 87 с.

         Бабій В. Олекса Довбуш: оповідання /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Горицвіт, 2005. – 44 с.

         Бабій В. Покутський трисвіт /В. Бабій. – Івано-Франківськ: видавець Супрун В.П., 2010. – 208 с.

         Бабій В. Слова веселі про Богородчани й села: Веселий календар /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2002. – 32 с.

         Бабій В. Станіславів /В. Бабій. – Івано-Франківськ: видавець Супрун В. П., 2012. – 236 с.

         Бабій В. Францішек, або повернення до Станіславова /В. Бабій. – Івано-Франківськ: видавець Супрун В.П., 2014. – 100 с.

         Бабій В. Чудо у Витанії: Історич. оповідання /В. Бабій. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2004. – 63 с.

 

 

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 1382 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 29.03.2024, 02:09


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Вересень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |