Головна » Видавнича діяльність » Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2019 року: експрес – інформація
18.06.2019
Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2019 року: експрес – інформація

УДК 821.161.2.09. (477.86) (083.8)

Л 28

 

Лауреати обласної імені В. Стефаника та міської імені І. Франка літературних премій 2019 року: експрес – інформація / [уклад. Бідичак Я.Д.; ред. Ребрик Г. М.; відп. за вип.. Шаган С.Я.]; Івано-Франківська обласна бібліотека для юнацтва. – Івано-Франківськ, 2019. – 14 с.

 

 

 

 

 

Укладач: Я.Бідичак

Редактор: Г.Ребрик

Відповідальна за випуск: С.Шаган

 

Лауреати обласної літературної премії

ім. В. Стефаника за 2019 рік :

І. Війтенко – за книги «Блискавка на остриві осені», «Дорога на узвишшя»

Іван Війтенко автор 13 збірок, які відзначені преміями ім. Т. Мельничука, Леся Гринюка, Марійки Підгірянки. Член Національних спілок України – письменників і журналістів. Він є автором поетичних збірок: «Вибирай кольори» (2005), «Журавель на стерні» (2009), «Келих сонця» (2009), «Росяні перевесла» (2010), «Вишневі обрії» (2011), «На крилах Неба» (2012), «Світанкові гами» (2014), «За ниткою Аріадни» (2014), «Скеля Прометея» (2016), «Горіх у зеленому капелюсі» (2016), «Дорога на узвишшя» (2017), «Блискавка на остриві осені» (2018).

Є поезії, що пишуться, як дихається, як живеться. Вони справжні, як дерева і трави, як вітер і сонце, як наші думки, хоч не завжди бездоганні. У Івана Війтенка саме такі поезії. Він переживає золоту пору свого поетичного тривання. І «Блискавка на остриві осені» доповнює панораму вже написаного Війтенком. Вчитуєшся у вірші і вловлюєш мотиви нової збірки, а заодно хочеш зрозуміти, як і ким бачить автор себе у цьому багатоликому світі.

Іван Війтенко – щирий лірик, тому і вірші в нього природні, як дихання. Автор бачить життя як великий потік, він сам пливе цим потоком. Він трудар, жнець, що зв’язує свої поетичні снопи рясними перевеслами. У своїй поезії оспівує свою Вітчизну і малу батьківщину, без чого людина не почувається українцем. Від збірки до збірки поет розгортає тему єдності людини і природи. Його вірші прості і легкі, а поезія зрозуміла і добре сприймається читачем.

Іван Війтенко тримає руку на пульсі часу, відгукується на всі події сучасного життя. Його поетичний азарт не має меж. Ліричний герой Війтенка не міг не оминути тем війни, людської участі в творенні добра, краси, утвердженні демократичних принципів життя.

У книжці не виділені спеціально, але вловлюються тематичні цикли. Які можна умовно назвати так: про призначення поета, про кохання, про зимові свята, пейзажні твори.

У віршах Івана Війтенка – туга за втраченим, а водночас розуміння циклічності людського життя. І лише досвід, збагачений життєвими колізіями, дає змогу авторові бути отим мудрим старцем, який по-філософськи дивиться на дні минулі і на непідвладність людської долі. Поезія насичена конкретними тривогами і трагедіями останніх років. Майдан, Крим, війна на Сході України, трудова міграція, облудність політикуму.

Твори

Війтенко В. Горіх у зеленому капелюсі: лірика / І. Війтенко. – Косів: Писаний Камінь, 2016. – 190 с.

Війтенко І. За ниткою Аріадни: вірші / І. Війтенко. – Косів: Писаний Камінь, 2014. – 204 с.

Війтенко І. І дух підносить клич каменяра: вірші / І. Війтенко // Перевал. – 2018. – №3 – 4. – С. 8 – 11.

Війтенко І. Коли позаду сто доріг: вірші / І. Війтенко // Перевал. – 2017. - №2. – С. 11 – 12.

Війтенко І. Росяні перевесла: вірші / І. Війтенко // Дзвін. – 2010. – № 10. – С. 10 – 16.

Війтенко І. Поморозні косиці: вірші / І. Війтенко// Перевал. – 2013. – № 4. – С. 74 – 77.

Війтенко І. Спасівки святили в Коломиї: вірші / І. Війтенко // Перевал. – 2008 – №1 – с. 246 – 248.

 

Література про життя і творчість

І. Війтенка

Баран Є. Мов Дон Кіхот, воюю з вітряками…: про книгу І. Війтенка «За ниткою Аріадни» / Є. Баран // Літ. Україна. – 2015. – 17 вер. – С. 12.

Рябий В. В мелодію сплітаються рядки: про книги І. Війтенка «Дорога на узвишшя» і «Блискавка на остриві осені» / В. Рябий //Галицька Просвіта. – 2018. – 22 листоп. – С. 3.

Рябий В. Душі своєї відчиняю храм: про І. Війтенка / В. Рябий // Галичина. – 2013. – 28 груд. – С. 10.

Турелик Г. «Знову лягають слова рядками»: про книгу І. Війтенка «За ниткою Аріадни» / Г. Турелик // Галичина. – 2015. – 17 бер. – С. 7.

 

 

 

Лауреати міської літературної премії

ім. І. Франка за 2019 рік:

В. Романюк – за книгу «Сіймо а збирати будем…»

Книжка нашого краянина Василя Романюка «Сіймо, а збирати будем …» отримала схвальні відгуки краєзнавців. Добрі рецензії були і за кордоном – від української діаспори, вихідців з Прикарпаття.

Василь Романюк зібрав невідомі факти про діяльність «Руської Трійці», та її засновників Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького. Також дослідив життя та діяльність інших сподвижників, зокрема декана Богородчан о. Антіна Могильницького, автора поеми «Скит Манявський», що викликала значний суспільний резонанс на той час.

У своїй книзі В. Романюк використав багато архівних документів, які стосуються відомих галичан, записів у метричних книгах, фрагменти яких збереглися в установах Національного архівного фонду України та наукових бібліотеках, спогади старожилів, багато давніх світлин. Автор знайшов читацькі реєстри, із яких довідуємось, що саме читали члени «Руської Трійці», а також фотокопії їхніх автографів.

Любов до української історії, до пізнання істини втілилась не тільки в цій, а й у багатьох інших працях Василя Романюка, які він присвятив прикарпатському краю. Завдяки таким працям ми не втрачаємо своєї національної опори. Книга «Сіймо, а збирати будем …» і сьогодні, коли вкотре стоїть питання захисту рідної мови уже в нашій Українській державі, є актуальною. Без знання своєї історії, мови ми не зможемо здобути повноцінну незалежність. А це необхідно для вирішення насущних проблем, для з’ясування українського місця у європейському і світовому культурному просторі.

І. Гаврилович – за книгу «Поміж землею і Небом»

Ім’я Івана Гавриловича добре відоме не лише в журналістських колах Прикарпаття. Шанувальники красного письменства знають його як поета.

Народився 1952 року в селищі Делятині Надвірнянського району. Закінчив із золотою медаллю середню школу, з відзнакою – факультет журналістики Львівського університету ім. І. Франка. Був направлений на роботу в редакцію Івано-Франківської обласної газети «Прикарпатська правда», працював редактором газети «Галичина», у літературному журналі «Перевал» очолював відділ прози. Багато сил і часу присвячує літературному редагуванню рукописів різного рівня художності, пише рецензії і відгуки на нові видання. Член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, лауреат обласної журналістської премії ім. Б. Бойка, володар «Золотої медалі української журналістики».

Іван Гаврилович є талановитим поетом, палітра його слова – чітка, лаконічна, строга і класична форма вірша. Автор вміло творить свій оригінальний художній світ, постаючи в ньому як непересічна, глибока особистість. Здається, що Іван Гаврилович нічого нового читачеві не пропонує. Оповідає про всім відомі і звичні речі. Такі, як своє місце і місія на Землі, духовну складову людини та інше.

І в кожному тексті – своя самостійна траєкторія, котра визначає і характеризує творчий пошук поета, робить вірш поезією, де вільно дихають натхнення і талант і де поєднуються реалії довколишнього світу з психосвітом героя. Він вчить нас бачити, чути, відчувати і помічати у просторі й часі і розвиток того живосвіту втілює в своїй поезії.

Поетична книжка Івана Гавриловича «Поміж землею і Небом» визріла як підсумкова на 65-річному рубежі. Представлений у збірці доробок свідчить про прагнення Гавриловича до змістовного і художньо – стильового оновлення своєї поезії. Тож переважна більшість віршів, що ввійшли до п’ятої збірки, написані у період після 2013 року. І хоча у збірці «Поміж землею і Небом» читаємо про речі усім відомі і звичні, але в тім – то й виявляється майстерність поета, щоби знайти свій ракурс погляду на них.

У цю назву він вклав багатозначний символічний потенціал. І слово Небо не випадково написав з великої літери. Чим ближче людині до Переходу у вічність, тим гостріше й невідворотніше постають для неї питання сенсу її тимчасової присутності на землі, відповідальності перед Богом за той слід, той спадок добрих справ для Бога і ближніх, які вона залишить тут після себе. У цьому плані нова книжка І. Гавриловича є вагомим пластом поезій на теми християнської духовності і глибинного осягнення її концептів, пошуком Бога в собі і себе в Бозі є кроком вперед порівняно з попередніми збірками. У своїх невсипущих розмислах поет мовби дає сам собі відповідь на питання про мету земного буття. Гортаючи сторінку за сторінкою збірку Івана Гавриловича «Поміж землею і Небом», ніби дихаєш її відкритими обширами – і в просторі і в часі. Автор, долаючи з кожною своєю поезією щораз нову творчу вершину, представив нам у книжці досить цікаву палітру живих думок, відчуттів, переживань та осмислень. І будемо надіятись на те, що зустріч з ліричним героєм поезій цієї збірки принесе читачеві хвилини розради, просвітлення та насолоди.

Твори

Гаврилович І. Б’є хвиля в України береги: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2017. – №3 – 4. – С.150 – 161.

Гаврилович І. Ватра на озоні: поезії / І. Гаврилович. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2007. – 93 с.

Гаврилович І. Данина життю: поезії / І. Гаврилович. – Ужгород: Карпати, 1991. – 108 С.

Гаврилович І. Духу нашого Мойсей: вірші присвячені І. Франку / І. Гаврилович // Перевал. – 2016. – №3 – 4. – С. 44.

Гаврилович І. Випробування розпуттям: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2012. – №3. – С. 34 – 48.

Гаврилович І. Вірші / І. Гаврилович // Галичина. – 2002. – 31 серп. – С.8.

Гаврилович І. Зелений код весни: вірші / І. Гаврилович // Галичина. – 2002. – 9 лют. – С.7.

Гаврилович І. Змий твій жарт, моя доле – недоле. Засохло для обох стебло надій: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 1993. – №2. – С.11 – 12.

Гаврилович І. Маймо вічну в звитязі потребу: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2016. – №1 – 2. – С.33 – 37.

Гаврилович І. На мисі нашого позазем’я: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2010. – №31. – С.3 – 13.

Гаврилович І. Надію дав нам Бог: поезії / І. Гаврилович // Галичина. – 2012. – 30 серп. – С.17.

Гаврилович І. Народження річки: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2014. – №3 – 4. – С.41.

Гаврилович І. Б’є хвиля в України береги: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2017. – №3 – 4. – С.150 – 161.

Гаврилович І. Не втрать мене, не втрать: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2007. – №4. – С.3 – 11.

Гаврилович І. Одвічне диво творення ріки: вірші / І. Гаврилович // Перевал. – 2004. – №2. – С.89 – 97.

Гаврилович І. Очищальний вогонь: поезія / І. Гаврилович // Галичина. – 2007. – 30 серп. – С.17.

Гаврилович І. Полудневе мариво: вірші // Страгора: Львів, 1994. – 2017. – С.57 – 58.

Гаврилович І. Поміж землею і небом: вірші / І. Гаврилович. – Івано-Франківськ: Фоліант, 2017. – 152 с.

Гаврилович І. Час міражів / І. Гаврилович. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2013. – 140 с.

Гаврилович І. Янгол над містом: поезії / І. Гаврилович. – Івано-Франківськ: Сіверсія, 2001. – 72 с.

 

Література про життя і творчість

І. Гавриловича

Іван Гаврилович. Газетяр – це покликання і спосіб життя // Рідна земля. – 2001. – 1 черв. – С. 3.

Іванчук І. Тепло поетової ватри: І. Гавриловичу – 55 /І. Іванчук // Рідна земля. – 2007. – 5 жовт. – С. 7.

Криконюк М. Нова книжка нашого колеги: І. Гаврилович. Ватра на дощі / М. Криконюк // Прикарпат. правда – 2007. – 12 жовт. – С. 7.

Петруняк М. На полі слова: інтерв’ю з І. Гавриловичем /М. Петруняк // Галичина. – 2017. – 31 серп. – С. 17.

Тугай Л. Ліричний камертон І. Гавриловича: про нову книгу «Час міражів» / Л. Тугай // Галичина. – 2013. – 14 груд. – С. 7.

Юсип Д. У всьому я шукаю вперто суті…: про нову збірку І. Гавриловича. Час міражів / Д. Юсип // Галичина. – 2014. – 15 квіт. – С. 7.

 

 

 

 

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 475 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Середа, 24.04.2024, 23:31


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |