Головна » Події » Міжнародний день толерантності.
16.11.2021
Міжнародний день толерантності.

16 листопада – Міжнародний день толерантності, що урочисто був проголошений «Декларацією принципів толерантності», затвердженою  у 1995 р. на 28-й Генеральній конференції ЮНЕСКО.

  Чому питання толерантності  стало настільки важливе саме в сучасному світі? Бо ми всі маємо зараз можливість і бажання жити у світі різних людей та ідей, бачити та оцінювати різноманітні культури та способи життя країн та народів нашої планети, а також, при необхідності, самим жити в різних куточках світу куди заносить нас доля. А толерантність - саме та якість наших стосунків з зовнішнім світом, яка дозволяє виявляти свою точку зору, але при цьому адекватно сприймати думки інших людей, не порушуючи їх права та свободу.  Водночас  толерантність – це не якісь вчинки, поблажливість чи потурання, це – здатність сприймати без агресії інший спосіб життя, поведінку, інші погляди шляхом встановлення довірливих взаємовідносин, співпраці та компромісу. Обласна бібліотека для юнацтва створила для читачів добірку цікавої  книжкової літератури, що розповідає про вияви нетолерантності, нетерпимості та булінгу в світі підлітків та дорослих. Сподіваємось, що ці книги допоможуть вам у пошуку свого рецепту проти дискримінації та упереджень. Для нас він очевидний  - це повага!  

Тому будьмо добрішими! Будьмо терпимими! Будьмо толерантними  один до одного! І читаймо хороші книги!

Слейтер Кім

Розумник / Кім Слейтер ; пер. Лелів Ганна. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 232 с. (Серія : Книги для підлітків )

У британському місті Ноттінґем загинув безхатченко, та поліція цією справою не надто переймається. Кіран Вудз, допитливий школяр, який мріє стати журналістом і розслідувати злочини, береться самотужки з’ясувати, що ж трапилось насправді. І куди зникла його бабця, яка одного дня перестала навідуватись до них із мамою. Захоплива і водночас щемка розповідь, написана від імені особливого хлопчика, нікого не залишить байдужим. Вона про те, як нелегко буває жити у сім’ї, коли вітчим ображає маму, як почуваєшся, коли однокласники вважають тебе «не таким», і як це — бути бідним і втратити власну домівку... А ще — це історія про любов, яка здатна подолати всі труднощі і страхи. Історія, від якої — як не раз повторює сам головний герой — «тріскає серце». За цю книжку британська письменниця Кім Слейтер отримала десять літературних нагород.

Волтон Джулія

Слова на стінах / Джулія Волтон ; пер. з англ. О.М. Розумна. – Х. : Вид-во «Ранок», 2019. – 304 с.

У старшокласника Адама досить рано діагностували шизофренію. Він не здатен відрізнити марення від реальності. Аби позбутися зорових і слухових галюцинацій, він погоджується на експериментальне лікування. Щотижня для контролю впливу пігулок на організм юнак має відвідувати психотерапевта. Проте розмовляти з ним він категорично відмовляється, тому лікар запропонував хлопцеві описувати свій стан у щоденнику. Відтак Адам робить записи, у яких розповідає не лише про дію пігулок, а й про свою родину, нову школу, друзів і перше кохання. На певний час ліки допомагають йому вести відносно нормальне життя, та, зрештою, його таємниця стає відомою оточуючим. Як зреагують нові друзі та кохана дівчина, дізнавшись про його хворобу?

Шавлач Алевтіна

Пампуха : повість / Алевтіна Шавлач. – Київ. : Академія, 2018. – 144 с.

 Звичне життя Гані враз різко змінилося. Їй приклеїли образливе прізвисько. На неї посипалися насмішки. Її затролили в мережі. Мама, погрузнувши в роботі, не бачила її проблем. Та ще й учителька неправильно повелася.Жорстокою до Гані була й вулиця.А «красень» Сашко, до якого відчувала щось бентежне, спокійно спостерігав, як над нею глумилися. Дуже багато неприємностей ламало її. Але Ганя не змирилася з таким ставленням до себе. Зрозуміла, що може стати іншою. Вона зайнялася собою, знайшла цікаві справи. І зустріла Ярика…

Бату Дорж

Франческа. Повелителька траєкторій : хроніки / Дорж Бату. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 304 с.

У минулому Андрій Васильєв працював ведучим новин і готував репортажі з гарячих точок. А сьогодні він — оператор корекції траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США.

Герої його книжки, працівники НАСА, відповідають за траєкторії і орієнтацію сателітів, а також за підведення космічних кораблів на підхідні орбіти до міжнародних космічних станцій. У часі космічних робочих буднів з Доржем, його напарницею Франческою, полковником Вескоттом, Сарою, професором Расселом та іншими постійно трапляються кумедні та незвичайні історії. Найчастіше у різні халепи потрап­ляє сицилійка Франческа. Усе, до чого вона торкається, вибухає, горить і розбивається... А космос близько.

Гридін Сергій

Не такий. Повість для підлітків, що шукають себе / Сергій Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2015. – 176 с.

Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Гейгер А. В.

Підпишись на мене знову / А.В. Гейгер ;пер. з англ. Т. В. Марунич. – Харків : Вид-во «Ранок», 2020. – 320 с.

Після жахливого випадку в літньому таборі світ 18-річної Тесси Гарт став дуже обмежений. Вона агорафоб та палка шанувальниця відомої поп-зірки Ерiка Торна. Тесса спілкується лише з мамою, своїм психотерапевтом та хлопцем, який навідує її дедалі рідше. Решта її спілкування відбувається в Твітері з фанатками Ерiка Торна. Та одного разу вона впускає до приватних повідомлень невідомого з аканту @ЕрiкТорнЛайно, який явно намагається зіпсувати репутацію поп-зірки. Дуже швидко вони стають найліпшими друзями, їхні онлайн-стосунки переростають у більш глибокі, й Тесса нарешті погоджується вийти з дому, аби зустрітися зі своїм коханням. Та все йде шкереберть…

Рижко Олена

Мишоловка : повість / Олена Рижко. – Київ : ВЦ «Академія», 2019. – 160 с.

Торі, втікаючи від випробувань реальністю у віртуал, потрапляє в ситуацію, яка могла стати для неї фатальною. У її однокласників — свої проблеми. Але навіть із безвиході є вихід.

Госсейні Халед

Ловець повітряних зміїв : роман / Халед Госсейні ; пер. з англ. К. Міхаліциної. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 432 с.

Одного морозного дня взимку 1975-го афганський хлопчик Амір стає свідком жахливого вчинку. Ця подія назавжди змінює і його власне життя, і долю його близького приятеля Гассана. Та річ не лише в побаченому, а й у тому, що Амір не втрутився, нічого не зробив, лишився стояти осторонь. Боягузтво, ба навіть відступництво, буде переслідувати його протягом життя спершу в Афганістані, потім в Америці, аж доки Амір набереться мужності, кине виклик усім своїм внутрішнім демонам і знайде «спосіб знову стати хорошим». «Ловець повітряних зміїв» - дебютний роман афгано-американського автора Халеда Госсейні, який побачив світ 2003-го і згодом два роки поспіль очолював список бестселерів The New York Times, а 2007-го за його мотивами було знято однойменний фільм.

А. Аудгільд Сульберг

Хто проти суперкрутих : повість / А. Аудгільд Сульберг ; пер. норв. Наталі Іваничук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 208 с.

Дванадцятилітня Анне Беа вважає себе потворою, та й у школі на неї поглядають співчутливо. А дехто, особливо трійко крутелиць із їхнього класу, взагалі відверто з неї глумляться. Тому дівчинка мало з ким спілкується, і якби не найкращий друг Нільс, її життя було б зовсім нестерпним. Але Анне Беа доведеться поглянути в очі своїм найбільшим страхам і дати відсіч суперкрутим.

Бурлака О.

Поцілунок був не останній : повість / Оксенія Бурлака. – Київ : ВЦ «Академія», 2019. – 160 с.

Через неприємні обставини в сім’ї  Льоля змушена перейти з престижного ліцею у звичайну школу на окраїні міста. Клас зустрів її непривітно, а зграя зухвалих хлопців, від яких усі потерпають, жорстоко знущаються і з неї. Миритися з цим Льоля не може й оголошує їм «війну». Та на свою голову закохується в одного з них.

Категорія: Події | Переглядів: 251 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Четвер, 25.04.2024, 19:49


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Листопад 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |