Головна » Видавнича діяльність » Молоді голоси Прикарпаття (бібліографічний дайджест)
11.01.2012
Молоді голоси Прикарпаття (бібліографічний дайджест)

Поезія – це звучання душі, адже душа не буває німою! Поезія пробуджує смуток чи радість, заспокоює або викликає біль. Вплив поезії на людину неможливо передати словами. Вона – віддзеркалення розмаїтого духовного світу.

Загальновідомо, що «поезія любить не всіх, поезія всім не дається». Лише тільки тим, хто тонко відчуває слово, дорожить ним, розуміє, що воно початок усього світу і приносить радість творчості та задоволення від спілкування.

Народилася поезія як віршована мова на зорі людської цивілізації. Майже всі народи мали віршовану мову вже на початку свого духовного життя – свої пісні, свій народний віршований епос. Віршовану мову придумали не поети, а перші народні співці. Текст пісні-поезії супроводжувався грою на музичному інструменті. З того часу слово і музика є нерозлучними у людському житті.

Це підтверджує івано-франківський молодіжний, музично-літературний проект

«Оркестр Бобовата» – лауреат третьої премії ХІІ Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута» в жанрі «Інша музика».

«Оркестр Бобовата» виник в кінці 2009 року у молодіжному мистецькому середовищі Івано-Франківська. Учасники гурту познайомилися в літературній студії «Нобель», яку веде івано-франківська поетеса Галина Петросаняк.

 Його склад:

Василь Карп’юк – голос, дримба;

Тетяна Запорожець – сопілка, перкусія;

Богдан Ославський – голос, гітара, бубон;

Мар’яна Яремак – голос, клавіші;

Катерина Романів – скрипка.

Жанр у якому працюють музиканти, дещо незвичний і новаторський – інтелектуальний етно-глюк. Інтелектуальність полягає в тому, що в творенні музичних композицій «Оркестр Бобовата» використовує тексти відомих поетів (Василя Голобородька, Ярослава Павуляка, Тараса Григорчука та ін.), а також власні. Про етніку говорить використання скрипки, дримби, сопілки, бубона. А глюк – це своєрідний жанр, який, мовляв виправдовує діяльність колективу.

З часу створення гурту музиканти відновили в Івано-Франківську такі оригінальні мистецькі заходи, як квартирники, де представляють не лише свою творчість, а на час виступу залучають гостей і ті стають повноправними учасниками «Оркестру Бобовата».

Музично-літературний гурт «Оркестр Бобовата» виступав з сольними програмами в Івано-Франківському, Калуші, Львові, Києві, Великій Кам'янці.

В липні 2011 року в Івано-Франківську на Острові Кохання відбулося свято добра, радості і любові «Бобовата-фест»…..

А в майбутньому учасники гурту «Оркестр Бобовата» обіцяють значні новації у своїй роботі. А сам проект бачать як музичний твір з півсотнею учасників.

 

                                         Твори

Запорожець т. Дотепність коминів: вірші     /Т. Запорожець// Перевал. – 2010. – №2. – С.129-132

 

Карп’юк В. Бо так і є…: вірші /В. Карп’юк// Дзвін. – 2009. – №9-10. – С.26-30

 

Карп’юк В. Попелюшка: казка /В. Карп’юк// Дніпро. – 2011. – №8. – С.48-51

 

Карп’юк В. Притчі про любов і революцію:вірші /В. Карпюк// Перевал. – 2009. – №4. – С.13-21

 

Ославський Б. Лікарня під небом: вірші       /Б. Ославський// Перевал. – 20110. – №2. – С.126-128

 

                                  Публікації

Василь Карп’юк: "Наша музика є неформатом серед неформату”: [про івано-франківський музично-літературний гурт «Оркестр Бобовата»]                             /В. Карп’юк; розмову вів А. Двірник// Світ молоді. – 2011. – 25 серп. – С.5

 

Грушецький В. "Оркестр Бобовата» - лауреат «Червоної рути»”           /В. Грушецький// Світ молоді. – 2011. – 24 листоп. – С.5

 

Даниленко В. Варіація на тему злочину й кари: про літ. казку В. Карп’юка «Попелюшка» /В. Даниленко// Дніпро. – 2011. – №8. – С.144-147

 

Двірник А. "BRUSTURY” Василя Карп’юка: [презентація другої книги] /А. Двірник// Світ молоді. – 2011. – 6 жовт. – С.5

 

Карп’юк  В. Слово перед словом: [дебют молодих поетів] /В. Карп’юк// Перевал. – 2010. – №2. – С.125

 

Інформуванню читачів про цих та інших молодих поетів та їх творчість можуть сприяти літературна акварель «П’ять хвилин з поезією», поетичне ревю «Поетичний альбом» та музичний калейдоскоп «Чарівний світ музики».

Інформ-релізм літературних часописів «Дзвін», «Київ», «Перевал», «Сучасність», а також місцевих літературних видань сприятимуть оперативному ознайомленню з інформацією щодо новинок сучасної молодої української поезії та прози.

Популяризації сучасної молодої поезії сприятимуть також: година поезії «Поезія – музика душі», музичний марафон «З музикою – крізь життя» та диспут «Поговормо про музику наших днів».

Інформаційно-бібліографічний відділ обласної бібліотеки для юнацтва дякує Галині Петросаняк та Василю Карп’юку за допомогу у підготовці дайджесту.

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 1946 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/1
Вівторок, 23.04.2024, 22:05


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |