Головна » Події » Презентація книги Юліана Яковини «З кіноархівів моєї пам’яті…».
17.09.2019
Презентація книги Юліана Яковини «З кіноархівів моєї пам’яті…».

День українського кіно — це щорічне свято, яке традиційно відзначається кожну другу суботу вересня. Не зважаючи на те, що це професійне свято — відзначити його може кожен українець, адже кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани.

Обласна бібліотека для юнацтва вже протягом кількох років розвиває спільний проект «Дні Українського кіно» з Івано-Франківським осередком Національної спілки кінематографістів України та її головою Юліаном Івановичем Яковиною, метою якого є ознайомлення юнацтва з історією розвитку кінематографу в Україні та на Прикарпатті. Цього року відбулась презентація книги пана Юліана «З кіноархівів моєї пам’яті…», яка є своєрідним аналітичним дослідженням культурних та соціальних подій на Івано-Франківщині, що призвели до бурхливого розвитку кіномистецтва з середини ХХ ст. до наших днів. Юліан Яковина — громадський діяч, український кінооператор, режисер, автор документальних фільмів, що неодноразово презентувались та ставали переможцями Всеукраїнських та Міжнародних кінофестивалів, фотохудожник, колекціонер, засновник та голова Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України. На презентацію завітали вихованці академічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради з вихователем Вірою Мулик. У відкритій теплій розмові з учнями п. Юліан поділився своїми спогадами про перших вчителів в світі кіно, перші миті натхнення та про важку працю задля створення чисельних гуртків та студій для дітей та молоді.

Продовжила знайомство молоді з світом документального кіно Ольга Терешкун – режисер, журналіст, композитор, поетеса, художник, член Івано-Франківського осередку НСКУ та Івано-Франківської обласної організації НСЖУ, Івано-Франкіської «Просвіти». Засновниця власної професійної студії документального кіно «STUDIOtomPRODUCTION». Автор вже декількох авторських документальних стрічок, що розкривають історію та мистецтво нашого краю.  Новою роботою Ольги Терешкун став музичний документальний фільм «Покоління повстанців», епізоди з якого побачили гості презентації. Учасники зустрічі дізналися сучасні перспективи документального кіно, як його знімати, яка тематика є зараз актуальна, де молода режисерка шукає натхнення та героїв.

На зустріч завітали й герої книги пана Юліана:

Мирослав Бойчук – режисер, тележурналіст, кінооператор, блогер, поет-пісняр, фотохудожник. Засновник громадської організації «Громадське інтернетбачення «Франківськ ТБ», студії документального кіно Мирослава Бойчука;

Володимир Григорчук - вчитель фізики та математики, засновник однієї з перших дитячих кіностудій м. Івано-Франківська при дитячому клубі «Ровесник» в 1974 році;

Ігор Васюта – режисер, магістр мистецтвознавства. Засновник дитячої студії «Вифлиєм» приватної Католицької школи – гімназії Святого Василія Великого, член Івано-Франківського осередку Національної спілки кінематографістів України.

На різних етапах та віхах свого життя і творчості вони внесли вклад в розвиток та становлення кіномистецтва на Івано-Франківщині.

Для всіх хто цікавиться кіномистецтвом Прикарпаття бібліотекар Людмила Ковальчук презентувала виставку «Івано-Франківськ кінематографічний», яка висвітлює чисельні статті Юліана Яковини, що друкувались у періодичних виданнях Прикарпаття, а також історію створення фільму Ольги Терешкун «Покоління повстанців», про долю учасника УПА Дмитра Гуменюка.

Категорія: Події | Переглядів: 534 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 26.04.2024, 06:02


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |