Головна » Події » Садок Баронч
17.05.2019
Садок Баронч

Цього року ми відзначаємо 250 річчя від дня народження польського письменника вірменського походження, краєзнавця та історика Галичини, отця – домініканця Садока Баронча.

Садок Баронч народився 1814 року у незаможній вірменській родині. Школу і гімназію закінчив у Станиславові (1821-1830). Навчався у Львівському університеті на факультетах філософії і богослов’я. Вступив до монастиря домінікан. Став монахом,був бібліотекарем монастиря та професором біблійних наук у філософсько – богословській школі. Займав різні посади в Жовкві, Львові, Тисмениці.

За подвижництво церковна влада присвоїла титул Генерального Провідника руських земель, а потім призначила довічним настоятелем монастиря у селі Підкамені. Крім того, Садок Баронч був професором богословських наук, магістром Краківської академії наук. Під час революції 1848 року, відомої як Весни народів, Баронч був головою Народного руху та мировим суддею у Тисмениці. Врешті-решт Садок Баронч стає затворником на довгі 40 років. За часи затворництва видає власним коштом книгу «Байки, анекдоти, легенди, прислів'я, пісні на Русі», яка користувалася великою популярністю і навіть перевидавалась.

Садок Баронч знав багато іноземних мов, досконало вивчав архіви. Будучи надзвичайно ерудованим, він оволодів величезною кількістю джерел і написав серію нарисів з історії міст краю: Жовкви, Олеська, Львова, Язлівця, Станиславова, Ярослава, Бродів, Бучача та ін. Його роботи завоювали популярність і серед української громадськості. Він дослідив не лише історичне минуле, але й описав тогочасне життя і побут українських міст. Звертав увагу на українські пам’ятники мистецтва, бібліотеки, школи, прихильно відгукувався про роботи видатних українських діячів. Зібрані ним матеріали використовували І. Франко, М. Драгоманов та інші вчені.

Не забув Баронч і про своє рідне місто – Станиславів. Саме він опублікував одну з перших в історичній літературі книгу «Пам’ятки міста Станиславова».

Садок Баронч залишив 30 монографій, 70 статей в яких подано багато відомостей з історії вірменських колоній у Західній Україні, видатних вірменських діячів, а також з історичного минулого українського народу.

З життєвим і творчим шляхом видатного нашого краянина ознайомила учнів природничо – математичного ліцею бібліограф інформаційно - бібліографічного відділу обласної бібліотеки для юнацтва Ярослава Бідичак.

Категорія: Події | Переглядів: 385 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Середа, 08.05.2024, 14:30


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |