Головна » Видавнича діяльність » «Спорт об’єднує молодь: Олімпійський рух на Прикарпатті»: інформ – дайджест
26.11.2020
«Спорт об’єднує молодь: Олімпійський рух на Прикарпатті»: інформ – дайджест

 

УДК 821.161.2.09. (477.86) (083.8)

П 26

 

 

«Спорт об’єднує молодь: Олімпійський рух на Прикарпатті»: інформ – дайджест / [уклад. Ребрик Г. М.; відп. за вип. Шаган С.Я.]; Івано-Франківська обласна бібліотека для юнацтва. – Івано-Франківськ, 2020. – 13 с.

 

 

Укладач: Г. Ребрик

Відповідальна за випуск: С. Шаган

Олімпійський рух сьогодні вийшов далеко за межі Олімпійських стадіонів. Він дає можливість усім доторкнутися не тільки до магічної сили спорту, а й до культури та історії народів світу. Дарує нам мир, гармонію, радість і дружбу.

О спорт! Ти – мир!

         Ти встановлюєш хороші, добрі, дружні стосунки між народами. Ти – згода. Ти зближуєш людей, які прагнуть єдності. Ти вчиш різномовну молодь поважати один одного. Ти – джерело благородного, мирного, дружнього змагання. Ти збираєш молодь – наше майбутнє, нашу надію – під свої мирні прапори. О спорт! Ти – мир!

О спорт! Ти – радість!

         Ти влаштовуєш свято для тих, хто прагне боротьби, і для тих, хто прагне цією боротьбою навтішитися. Ти – тріумф. Ти розпалюєш кров. Заставляєш прискорено битися серце. Як радісно, як відрадно відгукнутися на твій заклик. Ти розсовуєш горизонти. Прояснюєш долі. Надихаєш стартуючих на близький фініш. Ти лікуєш душевні рани. Смуток або скорбота одного відступає тоді, коли необхідно побороти все перед багатооким поглядом багатьох.

О спорт! Ти – благородство!

         Ти нагороджуєш лаврами лише того, хто боровся за перемогу чесно відкрито, безкорисно. Ти бездоганний. Ти вимагаєш високої моралі, справедливості, моральної чистоти, непідкупності. Ти проголошуєш: якщо хто – небудь доб’ється мети, вводячи в оману своїх товаришів, досягне слави за допомогою негідних, нечесних прийомів, затамувавши в собі почуття сорому, той заслуговує ганебного епітету, який стане нерозлучним з його ім’ям. Ти будуєш стадіони – театри без завіс. Всі є свідками усьому. Ніякої залаштункової боротьби. Ти накреслив на своїх скрижалях: «Тричі найсолодша перемога, отримана в благородній, чесній боротьбі».

О спорт! Ти – будівничий!

         Ти допомагаєш знаходити пропорції найдосконалішого витвору природи – людини, яка торжествує в перемозі й засмучена в поразці. Ти – майстер гармонії. Ти робиш нас сильнішими, спритними, виправляєш недоліки, з якими ми народжуємося. Ти – особливий, небуденний зодчий. Твій будівельний матеріал – людина в русі. Ти довів, що вічний рух – не мрія, не утопія. Він існує. Одвічний рух – це спорт.

Основні олімпійські цінності.

         Центральна ідея Ігор – олімпізм, що грунтується на трьох основних олімпійських цінностях:

Досконалість – перевершення своїх досягнень, подолання себе, своїх недоліків, що заважають досягненню поставленої мети у будь-якому виді діяльності, а особливо у спорті.

Дружба загальнолюдська й олімпійська цінність, що передбачає розуміння, повагу, підтримку, допомогу, рівність, співчуття. Дружба допомагає досягти не тільки бажаної особистої мети, а й мети різних народів, країн і суспільства в цілому.

Повага – передбачає справедливість, рівність прав, увагу до інтересу іншої  людини, її переконань, свободу і довіру.

Олімпійські символи і церемонії.

         Символи: до олімпійських символів належать олімпійські кільця, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійська емблема, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскип.

Олімпійські кільця: Символом Олімпійських ігор є п’ять  олімпійських кілець. Олімпійські кільця символізують ідеали й мету олімпійського руху, який більше ста років надихає людей.

         Олімпійські кільця мають синій, жовтий, чорний, зелений і червоний колір і переплітаються зліва направо. Вся фігура є правильною трапецією. Олімпійські кільця символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь в Олімпійських іграх з усіх п’яти континентів нашої планети.

Олімпійське гасло: спеціальним гаслом Олімпійських ігор є три слова: Citius, Altius, Fortius. Вони означають – швидше, вище, сильніше. Олімпійське гасло закликає всіх учасників Олімпійського руху до вдосконалення та гармонії відповідно до духу олімпізму.

Олімпійська емблема: основний її елемент – п’ять кілець, поєднаних з іншими елементами. Олімпійські кільця на білому фоні з гаслом «Швидше. Вище. Сильніше».

Олімпійський прапор: п’ять кольорових кілець на білому полотнищі. Він урочисто підіймається в Олімпійському місті на високій щоглі Олімпійського стадіону, там, де майорять прапори всіх держав – учасниць Олімпійських Ігор. Олімпійський прапор використовують під час церемоній відкриття та закриття Олімпійських Ігор.

         Чотири роки прапор зберігається в будівлі мерії міста, яке готується до проведення наступних Ігор.

Олімпійський вогонь: є вогонь, що запалюють в Олімпії під егідою МОК. Він проходить свій шлях до міста, в якому відбудуться Олімпійські ігри, за допомогою смолоскипної естафети та закінчує подорож у великій чаші Олімпійського стадіону.

         Щоразу священне полум’я починає свій шлях з Олімпії в Греції до міста Олімпійських ігор. Його несуть через увесь світ, від країни до країни, коли він переходить від бігуна до бігуна, то ніби передає почуття миру і дружби.

Церемонія відкриття: включає в себе парад спортсменів усіх країн – учасниць Ігор, підняття Олімпійського прапора, запалювання священного вогню, а також проголошення Олімпійської присяги атлетами і суддями. У параді спортсменів Греція завжди виходить першою на відзнаку того, що вона є батьківщиною стародавніх Олімпійських ігор. Спортсмени країни – організатора Олімпійських ігор замикають колону.

Олімпійська присяга: під час церемонії відкриття Олімпійських ігор прапороносці від кожної країни – учасниці шикуються півколом перед трибуною. Після цього атлет з країни, яка приймає Олімпійські ігри, підходить до щогли, бере краєчок Олімпійського прапора, здіймає праву руку і виголошує Олімпійську присягу: «Від імені всі учасників я обіцяю, що ми братимемо участь у цих Олімпійських іграх, поважаючи та дотримуючись правил, за якими вони проводяться, в істинно спортивному дусі, в ім’я слави спорту та честі наших команд».

         Спортивні арбітри також перед початком Ігор складають присягу:  поважати спортсменів і об’єктивно проводити суддівство.

Церемонія нагородження: медалями: золота, срібна, бронзова та дипломами нагороджують спортсменів, які вибороли перше, друге і третє місця. Церемонія нагородження також включає виконання на честь переможця національного гімну його країни, підняття державних прапорів країн, спортсмени яких вибороли перше, друге і третє місця.

Церемонія закриття: відбувається на головному стадіоні після закінчення всіх змагань. Вона включає погашення вогню, опускання Олімпійського прапора і марш атлетів уже не як представників окремих держав, а як єдиного колективу.

Олімпійський рух на Прикарпатті.

         Стан спорту в місті Івано-Франківську: У місті діють

● футбольний клуб «Прикарпаття»

● футзальний клуб «Ураган»

● волейбольний  клуб «Факел» та «Університет»

● баскетбольний клуб «Говерла»

● хокейний клуб «Ватра»

● боксерський клуб «Галичина».

         На Олімпіадах 1996р. в Атланті, зимових іграх в м. Нагано та Олімпіаді 2000р. в Сіднеї наше місто представляли – Роман Вірастюк, Сергій Осович, Юлія Клюкова, Олена Юнчик, Тетяна Ляхович, Сервін Сулейманов.

         Започатковано проведення щорічного спортивно-мистецького свята «Ніка», на якому відзначають найкращих спортсменів, тренерів, арбітрів, організаторів спортивно-масової роботи.

Спортивні заклади: 27 закладів.

Стадіони: 8.

Видатні спортсмени:

Вірастюк Василь Ярославович – український спортсмен, володар титулу «Найсильніша людина світу»  (2004).

Олійник Ірина Любомирівна (Шепетюк) – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, багаторазова призерка та чемпіонка України, багаторазова призерка Клубів Європи в естафетному бігу, чемпіонка молодіжного чемпіонату Європи у 2003 році в естафетному бігу з новим рекордом України. Учасниця XXVIII Літніх Олімпійських ігор в Афінах (Греція) у 2004 році, учасниця ХХІХ Літніх Олімпійських ігор в Пекіні (Китай) у 2008р.

 Гонтюк Роман – дзюдо, заслужений майстер спорту України, срібний призер Олімпійських ігор – 2004, бронзовий призер Олімпійських ігор – 2008.

Поляков Віктор – майстер спорту України міжнародного класу з боксу, учасник Олімпійських ігор – 2004р.

Вірастюк Роман – легка атлетика, штовхання ядра, колишній капітан збірної України з легкої атлетики, призер чемпіонату Європи і фіналіст Олімпійських ігор в Атланті (1996).

Федоришин Василь – майстер спорту міжнародного класу з вільної боротьби, срібний призер ХХІХ Літніх Олімпійських ігор в Пекіні (Китай) 2008р.

Федчук Андрій – заслужений майстер спорту України з боксу, призер Олімпійських ігор в Сіднеї, нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Стуй Христина – заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, бронзова призерка Олімпіади (2012).

Проект «Молодь обирає – спорт та здоровий спосіб життя», який започаткували цього рокуІвано-Франківська обласна бібліотека для юнацтва спільно з відділенням Національного Олімпійського комітету в Івано-Франківській області. В бібліотеці представлено олімпійський куток із літературою подарованою обласним відділенням Національного Олімпійського комітету України в Івано-Франківській області. Книги користуються попитом серед читачів обласної бібліотеки для юнацтва, які люблять спорт та ведуть здоровий спосіб життя.

Зустріч-діалог «Молодь обирає здоров’я» відбулася в обласній бібліотеці для юнацтва у рамках проекту «Молодь обирає спорт і здоровий спосіб життя» спільно з відділенням Національного олімпійського комітету в Івано-Франківській області.

На зустріч завітали:

Сергій Бубка - Президент Національного олімпійського комітету України, член виконкому Міжнародного олімпійського комітету, перший віце-президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, олімпійський чемпіон, Герой України;

Коваленко Наталія  - виконавчий директор Національного олімпійського комітету України;

Веселова Вікторія – головний спеціаліст управління Олімпійського руху Національного Олімпійського комітету України;

Карабін Мирослав - голова відділення Національного олімпійського комітету в Івано-Франківської області.

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек п. Олексій Дніпров подарував  книгоозбірні художню програмову літературу, серії «Шкільна бібліотека», видавництва «Фоліо».

У перспективі працівники обласної бібліотеки для юнацтва планують реалізовувати нові цікаві, популярні акції в співпраці з обласним відділенням Національного Олімпійського комітету в Івано-Франківській області.

 

Щоб іти вперед спортивним шляхом треба знати його маршрут, аби реалізувати свої здібності й талант. Це надихатиме тих, хто ступає на цей шлях творити своє диво, сягати спортивних вершин. Хай щастить

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 1366 | Додав: admin | Рейтинг: 10.0/3
Субота, 20.04.2024, 03:08


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Листопад 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |