Головна » Події » День краєзнавства - «Станиславів – місто в центрі Європи».
15.05.2014
День краєзнавства - «Станиславів – місто в центрі Європи».

Івано-Франківськ – молоде європейське місто, яке є одним з найвеличніших економічних, культурних та архітектурних  центрів Західної України. Тут представлено багато архітектурних течій, які заворожують не лише туристів, відвідувачів та людей, що приїхали у справах, але й самих мешканців. Він не схожий на жодне інше місто в світі з вельми об’єктивних історичних та географічних причин.

Як і кожне місто, Івано-Франківськ має свою неповторну та унікальну історію. Засновником цього міста вважають польського шляхтича Андрія Потоцького, який викупив землі стародавніх сіл Заболоття та Княгинин у межиріччі Бистриць і збудував тут фортецю. Фортеця отримала назву Станиславів – на честь сина Андрія Потоцького – Станислава. З часом Станиславів із фортеці перетворився на торговий, ремісничий i культурний центр Галичини. З 1662 року мiсто одержало Магдебурзьке право i стало вiдоме як Станиславiв.

Від початку свого існування, Станиславів, був містом багатьох народів і релігій, і місце тут було для всіх. Українці, поляки, вірмени, євреї, караїми, німці, росіяни, греки – активно творили культуру міста, привносили гуманізм, мирне співіснування та релігійну терпимість.

У травні, в рамках святкування Дня міста Івано-Франківська, працівниками обласної бібліотеки для юнацтва підготовлено і проведено цикл заходів: бібліограф Валентина Мельник  провела віртуальну мандрівку в часі «Вулицями та століттями Станиславова».

Учасниками подорожі стали учні 8-Ф класу обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості та учні професійно -  політехнічного ліцею.

Юнаки та дівчата, завдяки поштівкам з видами старого Станиславова та сучасним технологіям здійснили справжню віртуальну мандрівку чотирма епохами нашого міста. Довідались про спорудження Станиславівської фортеці, як ідеального укріплення, історію заснування та перейменування міста, побували на площі Шептицького – духовному осередку нашого міста, побачили, як колись виглядали Станиславівські ратуші, на кілька хвилин зупинилися на невеликій площі Міцкевича, здійснили «прогулянку» по центральній вулиці сучасного Івано-Франківська – Незалежності та завітали до парку.

Юні мандрівники «походили» вулицями міста, помилувались його архітектурою, парком, захоплювались неповторною красою міських краєвидів – адже саме тут живе вічна душа міста, його духовна аура.

В рамках Дня краєзнавства «Станиславів – місто в центрі Європи», присвяченого 352-й річниці заснування нашого міста, бібліограф-краєзнавець обласної бібліотеки для юнацтва Ярослава Бідичак висвітлила учням професійно-політехнічного ліцею сторінки історії Станиславова, що ввійшли до 30 книг із серії «Моє місто». Історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» створилося в 2007 році в обласному центрі Прикарпаття. До його складу входять: Історики Зеновій Федунків та Іван Монолатій, краєзнавці Михайло Головатий та Іван Бондарєв, архітектори Зеновій Соколовський і Ігор Панчишин, археолог Василь Романець та видавець Василь Іваночко. Головою об’єднання є Зеновій Жеребецький – власник однієї з найбільших у місті колекції старих станиславівських поштівок. За свою працю історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» у 2011 році було удостоєно обласної краєзнавчої премії імені Володимира Полєка.

Книги з серії «Моє місто» писали як наші сучасники, так і люди які жили у нашому місті 100 і 200 років тому. Це люди різного віросповідування, люди різних національностей, люди різних професій. Але всіх їх об’єднувала велика любов до рідного міста, до його історії та бажання, щоб цю історію знали і прийдешні покоління.

Відомо, що 75% інформації людина запам’ятовує візуально. Тому, для того, щоб ці книги запам’ятались, їх обкладинки прикрашають листівки з колекції З. Жеребецького. На них зображені будинки, вулиці, площі нашого міста у минулому,  багатьох з них уже немає в реальному житті і лише на старих світлинах вони продовжують своє життя.

Сподіваємося, що книги серії «Моє місто» допоможуть всім допитливим читачам краще пізнати історію свого рідного міста Івано-Франківська.

 

 

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 771 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Четвер, 18.04.2024, 11:40


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |