Головна » Події » Вечір-пам’яті «Вклонімось подвигу героїв Крут».
31.01.2020
Вечір-пам’яті «Вклонімось подвигу героїв Крут».

Минуло 102 роки з часу великої звитяги українських вояків-добровольців під Крутами. Ця подія вразила українське суспільство, і створила великий міф про події тих днів, про їх трагічність та жертовність. Але зараз історики багато в чому змінюють наше уявлення про «зраджених та принесених в жертву юнаків».

Обласна бібліотека для юнацтва, вшановуючи мужність та патріотизм оборонців Крут, організувала та провела вечір-пам’яті «Вклонімось подвигу героїв Крут». Учні 8-их класів ЗОШ № 21, виступили з декламацією віршів написаних у пам’ять про холодні морозяні дні під Крутами – О. Кобця «На Крути» та учасника битви, гімназиста Михайла Лавренка «Крути». Бібліотекар Людмила Ковальчук підготувала для учасників історичну презентацію «Портрети переможців: учасники битви під Крутами», в якій розповідається про долі тих юнаків та молоді, що під командуванням Аверкія Гончаренка відступили і залишилися живими. Історики відзначають: бій під Крутами став досить вдалою бойовою операцією, яка дозволила на кілька днів затримати просування армії Муравйова на Київ і тим самим зумовила визнання УНР, як суб’єкта міжнародного права і підписання Брестського миру, що в подальшому допомогло зупинити більшовицьку агресію і звільнити Київ. Більшість учасників битви під Крутами пізніше брали участь в інших бойових операціях на боці УНР. Цей бій, і долі його учасників, і сам історичний контекст є набагато цікавішими за будь-який міф. Атмосферу натхнення та юнацького романтизму створювали для учасників заходу музичні композиції вихованців музичної школи №1 ім. Миколи Лисенка - Василь Стефанів акомпануючи на акордеоні виконав пісню «Прощався козак». В тонах надії та віри в майбуття прозвучали рядки авторської поезії Надії Фрезюк , а найкращим подарунком стала пісня авторки, музику до якої для бандури написала та виконала її дочка - Софія Фрезюк, вихованка музичної школи №1 ім. М. Лисенка.

Саме аналіз та осмислення таких героїчних сторінок історії української нації, дає сучасній молоді приклади для наслідування та створює чітке уявлення про ціну, яку складено заради їх добробуту та життя.

Категорія: Події | Переглядів: 317 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/1
Вівторок, 16.04.2024, 23:30


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |