Головна » Події » Відеорозвідка «Івано-Франківщина: спадщина віків».
12.12.2014
Відеорозвідка «Івано-Франківщина: спадщина віків».

У грудні минає 75 років з часу створення Івано-Франківської  (Станіславської) області. До цієї дати бібліотекар читального залу Мельник Валентина провела відеорозвідку «Івано-Франківщина: спадщина віків» для учнів 9-Ф класу Івано-Франківського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості.

Юнаки та дівчата довідалися про адміністративно-територіальний устрій області, її населення та найбільші міста, природу, кліматичні умови, флору, фауну, історико-культурні пам’ятки та туристичні місця краю.

Також дізналися, що невелика за площею (але багата на цікаві місця) Івано-Франківська область Західної України була утворена 4 грудня 1939 р. після приєднання цих земель до Української РСР за радянсько-німецьким договором. До вересня 1939 року територія нашої області входила до складу Станіславського воєводства Польщі. Воно охоплювало повністю сучасну Івано-Франківську область, а також Стрийський, Сколівський, Жидачівський, Миколаївський райони Львівської області України.

На сьогоднішній день область поділена на 14 районів. В області нараховується 15 міст, в тому числі 6 обласного значення: Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Яремче, Болехів, Бурштин; 24 селища міського типу, 765 сільських населених пунктів, які об'єднані в 477 сільських рад. Територія області 13,9 тис. км², що становить 2,4% площі території України й займає 22 місце серед інших областей держави.

Населення області - 1381,9 тис. чоловік (на 1 лютого 2014 року), де у національному складі переважають українці, яких нараховується 97,5% від загальної кількості. Крім того проживають представники понад 90 національностей і народностей, найбільше росіян, поляків, євреїв, молдован, німців, румунів, вірменів, грузинів. В краї гармонійно співіснують кілька етнографічних груп: бойки, гуцули, лемки, покутяни, ополяни.

У західній частині Івано-Франківщини розташовані гірські масиви Українських Карпат Горгани і Чорногора (з найвищою точкою України — горою Говерлою, 2061 м). Уздовж їх північно-східного краю простягається 50-кілометрова смуга Передкарпатської височини або передгір’я, яке з протилежного боку обмежує глибоко занурена мальовнича долина Дністра. Північ області прикрашає привабливий шматочок Подільської височини — Опілля.

Долини головних річок краю Дністра і Прута з помережаними перекатами і водоспадами річищами їх численних припливів (Бистриці, Гнилої і Золотої Липи, Лімниці, Пістиньки, Черемоша та інших) створюють надзвичайно зворушливі ландшафти, що вражають і захоплюють своєю ефектністю, красою і розмаїтістю.

На теренах Івано-Франківської області збереглися чисельні цікаві місця – архітектурні споруди, передусім культові, широкого часового спектра: від Київської Русі до сьогодення. Серед них православні, католицькі, греко-католицькі та юдейські храми, поміж яких особливе місце посідають прекрасні дерев’яні споруди галицьких і гуцульських майстрів. Фортифікаційну і світську архітектурну спадщину складають середньовічні фортеці-замки (що переважно лежать у руїнах), ратуші, адміністративні та житлові будівлі, пам’ятки XVIII—XX століть.

То ж поціновувачі природних та історичних пам’яток і любителі активних видів відпочинку (таких, як пішохідний  або водний туризм) знайдуть для себе безліч цікавих місць на землях Івано-Франківської області.

 

 

 

Встановлення газу на автомобіль в Івано-Франківській області. ГБО Долина, ціни на гбо, установка гбо.

Категорія: Події | Переглядів: 840 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Вівторок, 23.04.2024, 08:59


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |