Головна » Події » Віртуальна подорож «Портрет міста з втраченим ім’ям: інтелектуальний путівник»
13.05.2015
Віртуальна подорож «Портрет міста з втраченим ім’ям: інтелектуальний путівник»

В Івано-Франківській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася віртуальна подорож «Портрет міста з втраченим ім’ям: інтелектуальний путівник», присвячена 353-річниці святкування Дня міста Івано-Франківська.

Учасниками мандрівки стали учні 7-го класу загальноосвітньої школи-ліцею № 23 Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

Юнаки та дівчата, завдяки старим поштівкам та сучасній техніці, «подорожували» колишнім королівським вільним містом Станіславовом, що розкинулося в межиріччі Надвірнянської та Солотвинської Бистриць, у передгір’ї Карпат, неподалік древнього Галича – столиці Галицько-Волинського князівства.

… Фортечні вали та стіни Станіславської фортеці, що з’явилася невдовзі після заснування міста і зводилася під керівництвом французького інженера Франсуа Корассіні у формі шестикутника з додатковими бастеями, редутами і фортом, що оточували замок Потоцьких.

Середмістя, площа Ринок і Ратуша з таємними підземеллями, прилеглі вулиці з кам’яницями дво-трьоповерхової забудови, площі, квартали, променади, крамниці з екзотичними товарами, кав’ярні з кавою, цукерні з цукатами та бісквітами. Тісний мікросвіт вірменського кварталу та жидівської дільниці, веселі та галасливі ярмарки.

А далі, церкви: греко-католицькі (Катедра), римо-католицькі (фарна Колегіата), вірменська, лютеранська, синагога з чотирма чорними банями в мавританському стилі. Фігури святих, мармуровий Адам Міцкевич, перший бронзовий пам’ятник в місті – цісарю Францу І.

Одноповерхові вілли в оточенні квітників. Найпопулярніша вулиця станіславчан – Lindengasse, або ж Липова – що веде до міського парку імені цісаревої Єлизавети. Саме з неї, 28 вересня 1868 року розпочалася так звана «мармулядова пожежа», що знищивши третину міської забудови старого Станиславова. Ця дата не тільки стала переломною в житті багатьох прикарпатців, але й вирішила долю міста як в архітектурному і містобудівельному плані, так і в соціальному.

Саме таким постав давній Станиславів перед очима учнів, пробуджуючи у них бажання глибшого пізнання та відкриття для себе рідного містаю.

 

Під час заходу, директор Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало презентував довідник «Будівничі музеїв Прикарпаття», в якому подані розповіді про прикарпатських краєзнавців, 41 людину, тих, хто вніс значний вклад у розбудову державних і громадських музеїв нашого краю протягом  XX ст., тих, хто вже відійшов у кращий світ. Довідник є пам’яттю про їхню самовіддану фанатичну працю у справі музейного будівництва. 

 

Категорія: Події | Переглядів: 630 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 29.03.2024, 08:59


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |