Головна » Події » Бібліотечна виставка-прославлення «Його ім’я залишиться назавжди благословенним…».
28.07.2020
Бібліотечна виставка-прославлення «Його ім’я залишиться назавжди благословенним…».

Як глибоку криницю важко осягнути одразу, так і людське життя не зміряєш одним поглядом.

 

«Духовний глава українського народу», «будівничий нації», «князь Української Церкви», «український Мойсей» — такими високими словами нарекли митрополита Андрея Шептицького історики, які наголошують на його винятковій ролі в історії Української Церкви й народу. Церковний діяч, просвітник, що відкрив серця тисячам людей для Віри та завжди тримав відкритим своє серце для всіх, що потребували допомоги. Своїми життєвими принципами та духовними настановами став у важкі часи прикладом для наслідування молодого покоління духовенства та захисником українського селянства від свавілля влади. Митрополит – це людина в ореолі слави, святості, великий гуманіст, меценат та пастир. Він для багатьох вірних, ще за життя став святим, завдяки своїй мудрості, ревній вірі, доброті і відданості пастві. 

 Це людина, яка багато зробила для нашого національного відродження – і в Церкві, і в світському житті, і в економіці. За 44 роки митрополичого служіння Андрея Шептицького в Галичині сім разів змінювалася влада. Благословенний великою мудрістю та людяністю він провадив свій народ дорогою Віри та Любові.

         До відзначення 155-ої річниці з дня народження митрополита Андрея Шептицького обласна бібліотека для юнацтва підготувала книжкову виставку присвячену великому гуманісту та пастору України «Його ім’я залишиться назавжди благословенним…».

   
 Блажен той муж... [ фотоальбом ] : життєвий шлях митрополита Андрея Шептицького 29.07.1865 – 1.11.1944 / автор ідеї та керівник проекту Петро Мелень. - Львів: Манускрипт-Львів, 2015. -

Книгу «Блажен той муж...» присвячено визначному українському духовному й суспільному діячеві XX ст. митрополиту Андрею Шептицькому (1865-1944). Упродовж сорока чотирьох років він провадив Греко-католицьку церкву, за що був названий українським Мойсеєм. Граф і монах, учений і служитель Церкви, меценат і дипломат, він став моральним авторитетом для кожного християнина-українця. «Це книга, яка закликає до роздумів, яка кличе до вдосконалення, обговорення. Шептицького треба вивчати і вдосконалювати знання про нього», – наголосив Петро Мелень.

Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері [Текст] / упоряд. : Г. Меріам-Лужницький. — Львів : Світ, 1994. — 79 c.

Дванадцять листів о. Андрея Шептицького до матері Quotes Showing 1-1 of 1 «кожне слово, подане у формі наказу, викликує навіть поневільний спротив у людини, бо це є своєрідним задрасненням не так, може, амбіції, як вродженої кожній людині свобідної волі згідно з наказом Бога, за те це ж саме слово, подане у формі, мовляв — «так не треба робити» — чи навіть оповите проханням, щоб більше цього не робити, має багато більше успіху, як гострий наказ.» (дарунок з фонду «Серб-Світло»).

Шептицький, А. (митрополит).

Послання любови [Текст] / А. Шептицький. — Брустури : Дискурсус, 2015. — 224 с.

Послання любови Книгу складають пастирські послання митрополита Андрея Шептицького до духовенства й вірних Станиславської єпархії.

Шептицький, Андрей (митрополит)

Пастирські послання [Текст] : [зб. : в 4 кн.] / митрополит Андрей Шептицький . - Львів : Фундація «Андрей». Видавничий відділ «Артос», 2007 - 2013. - (Документи і Матеріали 1899-1944).

Т. 1 : Пастирські посилання 1899-1914 / редкол.: С. Гринчишин та ін. ; упоряд.: О. Гайова, Р. Тереховський ; пер.: Р. Турконяк та ін.. - 2007. - 1013 с.

Митрополит Андрей Шептицький – «Український Мойсей», є найбільшою церковною постаттю нашої історії. Його Послання – це найцінніша духовна спадщина, скарбниця та джерело Божої науки, в них є живі й актуальні дороговкази для християнського українського народу. Це пророчі повчання, які залишаться живими на довгі часи.

  Шептицький,  Андрей

150 думок митрополита Андрея Шептицького [Текст] / митрополит Андрей Шептицький ; упоряд. Т. Ференц. - Львів : Свічадо, 2015. – 139 с.

"150 думок митрополита Андрея Шептицького" - це збірка богословських роздумів Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви (1900-1944рр.) на церковно-суспільну тематику. Ці роздуми - фрагменти з його пастирських послань, декретів, проповідей і наукових праць. Вони стануть своєрідним щоденним порадником на різні випадки життя. Їх можна читати цілісно або вибірково. Без перебільшення, кожне слово Митрополита, попри простоту його викладу, - актуальне, кожна думка - влучна і доречна на всілякі потреби і проблемні питання.

Терещук, Г.

 Шептицький від А до Я [Текст] / Г. Терещук, О. Думанська ; худож.: Р. Романишин, А. Лесів. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2015. — 70 с.

«Шептицький від А до Я» — це жива і дуже щира книга для дітей і дорослих. Побудована за абетковим принципом історія про тих і те, що було важливими для Митрополита, і що є вагомим для нас сьогодні. У ній Андрей Шептицький — такий, яким він був у житті: доброзичливий, мудрий та милосердний, з великим почуттям гумору та любов’ю до людей. Андрій Лесів та Романа Романишин (творча майстерня «Аґрафка») створили цілий візуальний світ Андрея Шептицького. Ідея цього непересічного проекту належить журналістці Галині Терещук, яка разом із письменницею, перекладачкою Оксаною Думанською стала автором тексту до книжки. Підтримку книжці висловило Управління культури Львівської міської ради.

  Андрей Шептицький 

Як будувати рідну хату? [Текст] : декрет Львів. Архиєп. Собору 1942 року до духовенства під заголовком "Ідеалом нашого національного життя..." (груд. 1941 р.) / Андрей Шептицький. - Брустури : Дискурсус, 2014. – 51.

Думки й поучення Митрополита Андрея у посланні „Як будувати Рідну Хату”, які , мабуть, більш актуальні сьогодні, аніж тоді, коли він їх вперше писав. Україна, хоч вільна й незалежна, все-таки знаходиться у критичній ситуації під оглядом політичного, економічного життя разом із соціальними негараздами та, особливо, морального здоров’я своїх громадян. Документ «Як будувати Рідну Хату» подає вказівки як вийти із важкого становища, як морально оздоровити жителів України.

Шептицький, Андрей (митрополит)

Перше слово Пастиря [Текст] / Андрей Шептицький. – Івано-Франківськ : Лілея –НВ, 2015. – 175 с. – (Серія «Моє місто» №40).

 У рік 150-ліття народження Великого Отця і Батька івано-франківське історико-краєзнавче об’єднання «Моє місто» складає на руки шановних містолюбців свій новий випуск. У його основі — пастирські послання тогочасного станиславського єпископа Андрея Шептицького, які він написав у Станиславові (місті, де й почалося його велике служіння Україні і українцям) та поза його межами передусім для віруючих не лише Станиславова, а й цілого нашого народу. Їхній зміст вкотре переконуватиме вдумливих читачів у пророчих мислях слуги Божого, який вже за свого земного перебування серед українців став не лише символом незламної віри, а й святим у людському розумінні.

 Батій, Я. О.

 Андрей Шептицький [Текст] / Я. О. Батій. — Харків : Фоліо, 2016. — 120 с.

Праведник віри — таким знають митрополита Шептицького в усьому світі, адже під час Другої світової війни він власними зусиллями врятував від неминучої смерті сотні єврейських родин. А для української церкви митрополит Андрей — одна з найвеличніших постатей. Його вчинками завжди керували любов та правда, і, мабуть, саме тому Андрей Шептицький здобув загальну повагу. У 36-річному віці він очолив Українську греко-католицьку церкву і був її очільником до кінця свого життя. Митрополит Андрей першим із ієрархів почав використовувати у спілкуванні з вірянами народну мову, першим почав правити богослужіння українською. І можна стверджувати беззастережно: Андрей Шептицький був людиною великої сили волі, патріотом своєї країни, який заповідав своїм нащадкам: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну…».

Маринович, М.

 Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми» [Текст] / М. Маринович ; передм. А. Сливоцького. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. — 248 с.

Митрополит Андрей Шептицький і принцип «позитивної суми» Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митро­полита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу думання Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти в найближчому майбутньому України та світу.

Мойсей українського Духа / упоряд. О. Д. Михайлюк. — Львів : Артклас, 2015. — 564 с.

Автор-упорядник підготувала та зібрала, представлені священнослужителями, дослідниками, істориками та мистецтвознавцями науково-історичні та мистецькі, монографічні матеріали й документи про унікальну Особистість, одну з найвизначніших в історії українського народу XX століття — Вселенську постать Князя Української Церкви, Велетня Церковника, видатного українця Митрополита Андрея Шептицького.

Категорія: Події | Переглядів: 445 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Четвер, 28.03.2024, 10:57


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |