Головна » Події » День краєзнавства «Літопис мого міста»
18.05.2018
День краєзнавства «Літопис мого міста»
Станиславів, Станіслав, Івано-Франківськ… Затишне місто в межиріччі Бистриці, неповторне і близьке кожному, величне у своїй елегантності й простоті. Місто, що дихає історією, адже наповнене нею, починаючи з першої цеглини оборонного муру й закінчуючи складними модерними конструкціями .
На місці стародавнього українського села Заболоття, перша письмова згадка датується 1437 роком, магнат Андрій Потоцький у 1644 році розпочав будівництво міста – фортеці Станиславів. 7 травня 1662 року з наданням Магдебурзького права Станиславів отримав статус міста. Ця дата вважається офіційним днем народження міста.
І саме з цієї дати детально знайомлять нас з історією міста книги з серії «Моє місто», яких вже нараховується більше 40 екземплярів.
З них допитливий читач дізнається, як жили наші предки в княжі часи, часи середньовіччя, періоду австрійського, польського, німецького і радянського панування.
Як будували замки, фортеці, храми і монастирі. Як гнобили селянство різні зайди, що панували на наших землях, що приводило до численних бунтів і повстань під проводом таких відомих народних месників, як І. Муха, О. Довбуш, С. Височан, Л. Кобилиця та ін. Також дізнаєтесь про період козаччини і наших гетьманів І. Виговського, П. Калнишевського, А. Потоцького та ін.
За 356 років свого існування, а це не дуже великий період для життя міста, багато чого відбулося на його теренах. Місто пережило різні епохи. Були тут часи мирного життя і часи війни, часи розрухи і часи відбудови. І весь цей час у місті, пліч – о – пліч жили представники різних народів. Це євреї, вірмени, австрійці, поляки, росіяни, українці. Вони своєю працею створювали його добробут, його історію, його культуру.
У нашому місті у різні часи жили і працювали такі відомі люди, як польські письменники Ф. Карпінський, М. Гославський, К. Свідзінський, вчений – мовознавець Є. Желехівський, українські письменники А. Могильницький, І. Вагилевич, О. Дучимінська, І. Вільде (Макогон) та ін., композитор Д. Січинський, діячі ЗУНР К. Левицький, І. Мирон, польський історик А. Шарловський та багато – багато інших відомих людей.
З серією книг «Моє місто» учнів природничо – математичного ліцею ознайомила бібліограф – краєзнавець обласної бібліотеки для юнацтва Ярослава Бідичак.
Категорія: Події | Переглядів: 455 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/1
П`ятниця, 29.03.2024, 00:02


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |