Головна » » День слов’янської писемності й культури
23.05.2020
День слов’янської писемності й культури

Щорічно, 24 травня всі слов’янські народи відзначають День слов’янської писемності й культури. В багатьох країнах вшановують святих рівноапостольних – первоучителів Кирила і Мефодія, які створили писемність, здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови на слов’янську, поширювали християнське вчення серед чисельних народів і племен.

Створення власного, самобутнього слов’янського алфавіту (кирилиці) поклало початок утвердженню культур слов’янських народів як рівноправних серед інших європейських культур. У цьому полягає велика історична заслуга братів Кирила та Мефодія.

 

          Обласна бібліотека для юнацтва пропонує переглянути віртуальну мовознавчу виставку «Наші витоки, наші джерела: місія братів Кирила та Мефодія». В експозиції: монографії, навчальні посібники та збірники наукових праць, що висвітлюють історію творення та розповсюдження старослов’янської мови, як основи для створення літератури Київської Русі та утвердження християнства серед слов'ян.

 

 

Леута О. І.

Старослов'янська мова[Текст]: підручник / О. І. Леута. – К.: «Фірма «ІНКОС». Центр навчальної літератури, 2007. – 256 с.

 

Охоплено всі розділи курсу старослов’янської мови, першої серед історико-лінгвістичних дисциплін, що вивчають на філологічних факультетах університетів і педінститутів. Найбільшою перевагою порівняно з іншими підручниками є чітка спрямованість на глибоке засвоєння та практичне закріплення матеріалу. Використано великий практичний матеріал, дібраний з пам’яток старослов’янської писемності. Наведено багато оригінальних прикладів. У кінці книги подано довідковий матеріал для семінарських і практичних занять, уміщено парадигми усіх граматичних класів, словник старослов’янської мови.

 

 

Лучик В. В.

  Вступ до слов’янської філології [Текст]:  підручник / В.В. Лучик.

К.: ВЦ  «Академія», 2008. — 344 с. (Альма-матер).

 

 

 

У підручнику розкрито становлення і розвиток слов’янської філології в її взаємозв’язках з історією, особливостями буття слов’янських народів, їх культурою (писемністю), а також представлено наукові теорії, що стосуються цієї проблематики. Філологічно цінними є відомості про лексичні, фонетичні, граматичні ознаки праслов’янської мови, відображені в ній матеріальні й духовні цінності давніх слов’ян, а також про літературні мови, мікромови і діалекти сучасних слов’янських народів. Важливу для розуміння означеної проблематики поняттєву основу подано у короткому термінологічному словнику.
Для студентів вищих навчальних закладів. Прислужиться викладачам, учителям-словесникам, усім, хто цікавиться походженням, взаємозв’язками слов’янських мов і народів у давнину і сьогоденні.

 

Юсип-Якимович Ю. В.

Старослов’янська мова. Модульний курс [Текст]: навч. посіб. / Ю.В. Юсип-Якимович, О. В. Шимко. – К.:Знання, 2009. – 280 с.

 

Модульний курс старослов’янської мови складається із трьох частин. У вступі та двох частинах визначено сутність навчальної дисципліни, подано зміст першого та другого модулів, короткий зміст лекцій, основну та додаткову літературу. Розроблено практичні та тестові завдання, наведено методичний коментар до модуля, перелік питань до модульних контрольних робіт та зразки типових варіантів, довідковий матеріал. У третій частині представлено варіанти завдань для самостійної роботи.

 

Брайчевський М.

Походження слов'янської писемності [Текст] / М. Брайчевський. – К.:Видав. Дім «КМ Академія», 2009. – 130 с.

 

Дискусійну проблему формування слов'янської писемності автор розглядає у загальному соціокультурному контексті ранньої історії слов'янства, користуючись не лише писемними джерелами, а й величезним археологічним матеріалом. У роботі поєднуються теоретична глибина і дивовижна ерудиція автора з умінням просто й цікаво розповісти про найскладніші речі.

 

              

Історія західних і південних слов'ян (з давніх часів до ХХ ст.) [Текст]: курс лекцій : навч. посіб. для студ. іст. спец. вищ. навч. закл. / [В. І. Яровий, П. М. Рудяков, В. П. Шумило та ін.] ; за ред. В. І. Ярового. – К.: Либідь, 2001. – 628, [2] с. : карти.

 

У посібнику аналізуються загальні закономірності та специфіка етнічного, суспільно-політичного, економічного й культурного розвитку західно- та південнослов’янських народів. Розкриваються особливості слов’янського етногенезу, процесу виникнення, становлення, розвитку та занепаду феодальних слов’янських держав. Показується становище слов’янських народів у період німецького, османського, австрійського та російського поневолення. Значна увага приділяється дослідженню національно-визвольних рухів слов’янських народів, їх боротьби за відновлення своєї національної незалежності і державності. Для студентів історичних спеціальностей вищих навчальних закладів.

                                

Огієнко І.

Історія української літературної мови [Текст] / Іван Огієнко. –К.: Центр навчальної літератури, 2019. – 326 с. – ( Класика української літератури).

 

В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу.

 

 

Сапожнікова Г.

Святі землі української [Текст] / Г. Сапожнікова, Ю. Андрусів. – Л.: Свічадо, 2016. – 504 с.

 

З Божої ласки наша земля стала місцем подвижництва багатьох святців. Ще до приходу християнства 988 року, були подвижники, що провадили християнське життя. 

У цьому виданні ви знайдете імена святих східної київської традиції, чиї долі тісно переплелися з історією української землі. 

  Чітка структуризація історичних епох допоможе скласти уявлення про перебіг християнства на теренах України впродовж століть. Починаючи від періоду «До хрещення Руси» і завершуючи «Новомучениками і святими 20 ст. ».

  Святитель Мартин Ісповідник, папа римський; Блаженний Костянтин; Святитель Петро Могила, митрополит Київський, Галицький та всієї Руси; слуга Божий Митрополит Андрей Шептицький та багато інших сподвижників церкви знайшли своє місце на сторінках цього видання. 

 

 

 

Вілкул, Т. Л.  Кирило та Мефодій / Т. Л. Вілкул // Енциклопедія історії України : [в 10 т.]. Т. 4 : Ка – Ком / НАН України ; редкол.: В. А. Смолій, В. Ф. Верстюк, С. В. Віднянський та ін. – К. : Наукова думка, 2007. – С. 298–300.

 

В енциклопедії представлено відомості про видатних громадських діячів, учених, діячів культури та мистецтва, освіти, основні історичні події України , охарактеризовано життя українців в інших державах, надано відомості про окремих видатних людей планети, тим чи іншим чином пов'язаних з Україною (при цьому цей зв'язок висвітлено у статтях) та про вчених, які істотно вплинули на розвиток історичної науки.


Україна Incognita : [зб. ст.] / за заг. ред. Л. Івшиної ; [упоряд.: В. Панченко та ін.]. – Вид. 5-те, стер. (1-ше вид. - 2002 р.). – К.: Укр. прес-група, 2007. – 396, [1] c. : іл. – (Бібліотека газети "День").

 

Історії життя яскравих особистостей – як всесвітньо визнаних, так і маловідомих – чиї імена уславили Україну й нерозривно пов'язані з нею. Історія життя українського народу протягом віків, у ті епохи, коли він підносився до висот історичної творчості, і тоді, коли страждав під ярмом тотального деспотизму. Історія духовних звершень українців – будівничих нетлінних соборів, живописців, композиторів, воїнів, поетів... Історія тисячолітньої боротьби людей за свободу й гідне життя. Все це разом читач знайде у цьому збірнику статей про актуальні проблеми стародавньої, середньовічної, нової та новітньої історії України, опублікованих газетою "День" у 1997–2002 рр.

Переглядів: 501 | Додав: bibl | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 19.04.2024, 03:06


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |