Головна » Видавнича діяльність » Молоді голоси Прикарпаття (бібліографічний дайджест).
10.11.2010
Молоді голоси Прикарпаття (бібліографічний дайджест).

Українська молода поезія за останні кілька років помітно поповнилася новими іменами, голосами, настроями. Ситуацій, що сприяють цьому, вистачає. По-перше, літературні конкурси творів (серед яких два найстарші і найвідоміші – "Гранослов” і "Смолоскип”), поетичні фестивалі. По-друге, щорічні всеукраїнські й обласні наради молодих літераторів, які проводять Національна спілка письменників її обласні осередки за фінансової підтримки Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, а також місцевої влади. По-третє, літературні студії, кількість яких по всій Україні зростає. По-четверте, різноманітні зібрання – віртуальні й реальні, коли талановита молодь може побачити-послухати-прочитати інших і показати іншим себе, геніальну. У такій шаленій поетичній круговерті важко виокремити загальні риси, тенденції, напрями. За будь-яких історичних обставин і в будь-якій країні світу молодь – найсміливіша верства населення і найбільш схильна до… експериментів. Це і є визначальна риса всієї сучасної української молодої літератури – розмаїтість, нестабільність, динамічність, постійний пошук свого творчого "Я”.

Представляємо Вашій увазі молодих поетів Прикарпаття – Василя Карп’юка, Галину Петросаняк і Наталію Ткачик.

Інформуванню читачів про цих та інших молодих поетів та їхньої творчості можуть сприяти бібліотечні виставка-досьє "Я і поезія моя”, виставки-персоналії "Знайомтеся! Молодий поет чи молода поетеса”. Розкладки літературних часописів "Перевал” "Дзвін”, "Київ, а також місцевих видань сприятимуть оперативному ознайомленню з інформацією щодо новинок сучасної молодої української поезії та прози.

Популяризації сучасної молодої поезії сприятимуть також літературно-мистецька імпреза "Ще не було епохи для поетів, але були поети для епох”, засідання літературно-мистецької вітальні "Зустрічі без прощань”, літературний диліжанс по творчості одного поета або літературний марафон по творчості трьох поетів.

Українська молода поезія за останні кілька років помітно поповнилася новими іменами, голосами, настроями. Ситуацій, що сприяють цьому, вистачає.

Василь Карп’юк народився 7 червня 1988 року у гуцульському селі Брустури Косівського району – наймолодший з так званої Гуцульської поетичної школи автор, який нині її презентує новим голосом. Автор поетичних, прозових, драматичних, публіцистичних, критичних текстів. Друкувався в журналах "Київ”, "Буковинський журнал”, "Перевал”, "Німчин”, "Прообраз”, "Нова проза”, газетах "Гуцульський край”, "Літературна Україна”, Західний кур’єр”, "Галицький кореспондент”, "Галичина”. Працює журналістом на Івано-Франківському обласному радіо. Засновник і теоретик мистецько-філософського вчення міалізм, основні засади якого все допускають, проте ні до чого не зобов’язують і запевняють, що світ котиться до кращого.

Ініціатор створення мистецького угруповання "Люди з вагітними головами”. На початку 2009-го року став лауреатом ряду літературних премій, зокрема україно-німецької премії ім. О. Гончара, премій видавництва "Гранослов” та "Смолоскип”, конкурсу читаної поезії "Молоде вино”, Всеукраїнського конкурсу творчих робіт "Я–патріот!” (2009) обласного конкурсу творчих робіт "Європейський союз – крок назустріч”, лауреат Всеукраїнського фестивалю "Неосфера” (2010) та ін.

Перекладає тексти російських рок-гуртів, малює малюнки. Сили йому вистачає, щоб не бути схожим на інших і залишатися неповторним в узорах думок і почуттів.

Хлопець із вразливим серцем, як вже охрестили у літературних колах Василя Карп’юка дебютував збіркою новел "Мотлох” (Смолоскип, 2010). Дебютна книга Василя, звісно ж, присвячена його рідній стихії. А вона, вочевидь, та надпотужна стихія гуцульського смерчу, є буремним виром органічного поєднання прози й поезії, делікатно оздобленого раритетними світлинами з сімейного архіву. Повірте, ця книга варта бути прочитаною. Нещодавно в культурно-мистецькому центрі "Є”, що в Івано-франківську, відбулась її презентація. Модераторами вечора, навіть хресними батьками, як вважає їх для себе Василь, були поетка та перекладачка Галина Петросаняк і поет, прозаїк Степан Процюк.

Василь Карп’юк – це така літературна стихія,

гуцульський смерч, який легко міняє ландшафт,

обертаючи усе довколишнє у вірші чи прозу.

Зрозуміло, що наслідки смерчу не можуть подобатися

всім. Іноді смерч втомлюється – тоді видно, яке

вразливе серце б’ється у його грудях.

Галина Петросаняк

У книжці письменника-дебютанта

Василя Карп’юка, попри настирливу екзистенційну

фактографію багатьох подій та явищ, звучать мотиви

і теми, мало притаманні для молодої літератури.

Я сподіваюся, що він і надалі розвиватиме свій виразний літературний талант.

Степан Процюк

Готові до друку ще дві збірки Василя Карп’юка.

Твори

Карп’юк В. Бо так і є…: вірші /В.Карп’юк // Дзвін. – 2009. – №9-10. –С.26-30.

Карп’юк В. Мотлох: збірка прозових і поетичних текстів /Передм. В.Герасим’юка. К.: Смолоскип, 2010. 192с.

Карп’юк В. Притчі про любов і революцію: вірші /В.Карпюк // Перевал. 2009. –№4. С.13-21.

Публікації про життя і творчість

Василь Карп’юк – молодий поет //Захід. кур’єр. 2007. 29 листоп. С.15.

Тугай Л. Василь Карп’юк: Ми намагаємося робити все не попсово..: Розмова з молодим письменником і журналістом, організатором літ. фестивалю "Покрова” ім. Т. Мельничука /Л.Тугай // Галичина. 2010. 26 жовт. С.8.


Галина Петросаняк – поетеса, перекладач. Народилася у 1969 році в с.Черемошна Верховинського району на Прикарпатті. Живе і працює в Івано-Франківську. Вивчала російську та німецьку філологію. Перекладач з чеської та німецької мов. Авторка збірок поезій "Парк на схилі” (1996), один з віршів якої удостоєний премії Бу-Ба-Бу "За найкращий вірш року” та "Світло окраїн” (2010). У 2001р. захистила дисертацію за творчістю австрійського письменника Йозефа Рота. Була стипендіаткою австрійського уряду. Неодноразово друкувалась у періодиці (зокрема, у часописах "Перевал”, "Четвер”).

У 2010 році стала лауреатом міської премії ім. І. Франка за книжку "Спокуса говорити”. У цій книжці Галина Петросаняк постає перед широким колом читачів у справжній творчій багатогранності – як поетка, есеїстка та перекладач. Книжку відкриває поетичний цикл "Пісня відпливу”. Мабуть, ці тексти можна назвати віршами про кохання, це дуже особлива поезія. "Вишня в Кіото” – останній розділ книжки – це переклади віршів німецького поета Лайнера Кунзе, фактично невідомого в нас.

Твори

Петросаняк Г. Вірші /Г.Петросаняк// Перевал. 1994. №1. С.100-101.

Петросаняк Г. Мить: вірші /Г. Патросаняк // Тижневик Галичини. 1997. 17 квіт. С.5.

Петросаняк Г. Спокуса говорити: вірші /Г. Патросаняк. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2008. 96с.

Публікації про життя і творчість

Баран Є. Спокуса мовчати… / Є. Баран // Літ. Україна. 2010. 7 жовт. – С.5. Рец. на кн.: Галина Петросаняк. Спокуса говорити. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2008.

Бондар-Терещенко І. Парк юрського періоду: про кн. Г.Петросаняк "Парк на схилі” /І. Бондар-Терещенко// Березіль. 1997. №11-12. С.179-180.

Ірванець О. Прогулянки парком на схилі століття: про зб. Г.Петросаняк "Парк на схилі” /О.Ірванець // Березіль, 1997 №11-12. С.177.

Карп’юк В. Спокуса говорити про Галину Петросаняк: про нову кн. "Спокуса говорити” /В. Карп’юк // Захід. кур’єр. 2008. 5 черв. С.15.

Микицей М. "Спокуса говорити” та насолода прочитання: про кн. Г.Петросаняк "Спокуса говорити” /М.Микицей// Сучасність. 2009. №1-2. С.295-296.

Тугай Л. Шляхетна справа: інтерв’ю у Г.Петросаняк /Л. Тугай// Галичина. 2010. 20 берез. С.8.

Шегда Н. Наша література – у підлітковому віці: інтерв’ю у Г. Петросаняк /Н.Шегда // Репортер. 2010. 22 квіт. – С.8.

"Я намагаюсь не лукавити в тому, що пишу…”: інтерв’ю з поетесою Г.Петросаняк //Світ молоді. 2000. 6 жовт. С.3.


Поети ніколи не можуть бути простими, чи, як прийнято казати, звичайними людьми. Бо тоді вже не поет. Творча доля цієї людини підтверджує, що вона є справжньою поеткою – дівчина просто писала собі вірші, іноді читала друзям і одного разу, перебуваючи за кордоном, довідалася, що вийшла друком її книжка. Ім’я її – Наталя Ткачик.

Народилася в червні 1984 року в м. Івано-франківську. Закінчила Інститут філології Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. Переможниця літературного конкурсу "Гранослов” 2004 р. Є членом літературної студії "Нобель” під керівництвом Г. Петросаняк. Брала участь у нараді творчої молоді (Коктебель, 2004), 18-му та 20-му Міжнародному з’їзді поетів (Ополє-Краків, 2007, 2009). Лауреат літературної премії "Привітання життя” ім. Богдана-Ігоря-Антонича (2009, 1-ше місце). Цю премію для молодих поетів започатковано у Львові в 1994 р. з ініціативи видавництва Все "Каменяр”. Авторка збірки "Скалка в сонці” (Київ, 2005).

Твори

Ткачик Н. Бо знаю, що цього насправді ніколи не буде: вірші /Н.Ткачик// Захід. кур’єр. 2004. 1 січ. С.17.

Ткачик Н. Літературна кава по-станіславськи /Н. Ткачик// Дніпро. 2010. №9. С.44-47.

Ткачик Н. Поезія /Н.Ткачик// Світ молоді. –2008. 19 черв. С.5.

Ткачик Н. Скалка в серці: вірші /Н. Ткачик// Перевал. 2008. №4.С.16-20; Захід. кур’єр. – 2008. 13 жовт. С.15.

Ткачик Н. Скалка в сонці: поезії /Н. Ткачик/ Передм. В.Герасим’юка. – К.: Гопак, 2005. 28с.


Публікація про життя і творчість

Шуш О. Бунтарка: інтерв’ю у Н.Ткачик /О.Шуш// Вечірній Івано-Франківськ. – 2009. – 26 лют. – С.11.

Категорія: Видавнича діяльність | Переглядів: 3058 | Додав: biblioteka | Рейтинг: 3.3/3
Четвер, 28.03.2024, 20:05


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 239

Календар

«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |