Головна » Події » Віртуальна виставка-панорама «Давня вишиванка: історія передана на полотні».
19.05.2020
Віртуальна виставка-панорама «Давня вишиванка: історія передана на полотні».

 

Вишиванка - Вкраїна і доля.
В ній не лише барвиста краса.
В ній боролися предки за волю
І відходили на небеса.
            

Татьяна Строкач‎

  Вишиванка з давнього часу була для українського народу не просто святковим вбранням, а й оберегом, символом здоров'я, краси та щасливої долі. Наші традиційні сорочки з давньою орнаментикою тримають дуже потужний код, який гармонізує людину Це багатство кольорів та технік вишивання, різноманіття, яке можна зустріти в різних куточках України.

  Обласна бібліотека для юнацтва пропонує дізнатись більше про історію української вишивки, її багатогранність та культурну значущість для сучасності з книг представлених у віртуальній виставці-панорамі  «Давня вишиванка: історія передана на полотні».

Свйонтек І.

Покутські вишивки Прикарпаття [Альбом] : мистецтво геометричного орнаменту і колориту. – Альбом 2 / І. Свйонтек. – Л. : Апріорі, 2018. – 92 с. : іл.

Навчальний посібник «Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту» є другим художнім альбомом із серії «Вишивки Прикарпаття», який присвячений покутським узорам вишивок у техніці хрестика кінця ХІХ ст. — першої половини ХХ ст. та їх побутуванню впродовж ХХ ст. і на початку ХХІ ст. У ньому розглядаються різні узори покутських народних вишивок чоловічих, жіночих сорочок і «заборів» переміток та їх місцеві назви. Систематизовано узори на фітоморфні (рослинні) зооморфні (тваринні), за походженням, предметно-речові, космічні, цифрові. Посібник уміщає таблиці із розводами хрестикових узорів автентичних вишивок сорочок Городенківського району, а також авторських фотоілюстрацій автентичних вишивок і типажів у традиційному одязі Городенківського району Івано-Франківської області.

Свйонтек І.

Покутські вишивки Прикарпаття [Альбом] : мистецтво геометричного орнаменту і колориту. – Альбом 1 / І. Свйонтек. – Л. : Апріорі,  2013. – 260 с. : іл.

  Альбом «Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту» є першим альбомом із серії «Вишивки галицького Прикарпаття», який присвячений покутській вишивці кінця XIX - першої половини XX ст. У ньому розглядаються народні вишивки чоловічих і жіночих сорочок, «заборів» переміток Покуття в техніці хрестика, «мережок» і «морщінок», типові узори (орнаментальні мотиви і композиції), їх місцеві назви, виділені основні типи вишивок та їх ареали. Альбом складається з трьох частин: загальної, спеціальної та додатків. У загальній частині подано географічну довідку про Покуття і загальний опис вишивок Покуття. Спеціальна частина містить два розділи, що відповідають районам Покуття, які увійшли до цього альбома, а саме: вишивки Снятинщини та Городенківщини. 

  Мистецький альбом містить 64 таблиці, і близько 300 кольорових і чорно-білих фотоілюстрацій. 

 

Ніколаєва Т.О.

Історія українського костюма [Текст] / Тамара Ніколаєва. – К.: Либідь, 1996. – 171, [2] с., [32] арк. іл. : рис.

У книзі висвітлюються витоки традиційного українського костюма, його багатовікова історія, тісно пов'язана з процесом розвитку української спільноти. Представлене широке розмаїття народного вбрання відповідно до історико-етнографічних регіонів України, детально розглядаються його численні компоненти та прийоми оздоблення. 

 

Білан М. С.

Українське народне вбрання [Текст] /М.С. Білан, Г.Г. Стельмащук . – Львів: Апріорі, 2011. – 312 с.:іл.

 На обширному джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного строю від найдавнішх часів до ХХ ст. Розглянуто комплекси строїв усіх етнографічних регіонів України та зв’язок строю із духовним життям народу. 

Чумарна М.

Вишивання долі :символіка і техніка шитва / Марія Чумарна.Львів: Апріорі, 2015. – 88 с.:іл.

«Вишивання долі» - це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу. Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків. Особливістю нової книжки є те, що вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає нових «старих» ідей у творенні власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розклади узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко. Книга рекомендована найширшому колу шанувальників українського народного мистецтва....

 Стельмащук Г.Г.

Українське народне вбрання [Текст] / Г.Г. Стельмащук . – Львів: Апріорі, 2013. – 256 с.:іл.

На джерельному і фактологічному матеріалі представлено шлях формування і побутування українського традиційного вбрання від найдавніших часів до початку XX ст. Розглянуто комплекси вбрання усіх етнографічних регіонів України. Вперше подано коротку характеристику вбрання української еліти, міщан і робітників.

 

Кара-Васильєва Т.

Історія української вишивки = History of Ukrainian Embroidery [Текст] : книга-альбом / Тетяна Кара-Васильєва. – К.: Мистецтво, 2008. – 464 c.: іл.

Видання повно і всебічно висвітлює основні етапи розвитку української вишивки від часів її зародження до сьогодення, розкриває роль і місце цього виду декоративного мистецтва в оформленні одягу, житла, у використанні в храмових інтер'єрах, під час різноманітних свят і народних обрядів. Широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко-Шостак, представників авангарду початку XX століття, а також сучасних народних і професійних майстрів. Багатоілюстроване видання, побудоване на матеріалах музейних колекцій Києва, Львова, Чернігова, Полтави та інших зібрань, розкриває ще одну сторінку культурної спадщини України.

 Українська вишивка [Альбом] / уклад. Т. Кара-Васильєва. – К.: Мистецтво, 1993. – 264 c.

Українська вишивка - розкішний альбом, ілюстрований в основному матеріалами музейних колекцій України. Вперше так повно і широко висвітлена історія розвитку української вишивки. У альбомі показані також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу і житла. Розрахований як на спеціалістів, так і на широке коло любителів народного мистецтва.

Кара-Васильєва Т.В.

Українська народна вишивка [Текст]/ Т. В. Кара-Васильєва, А. О. Заволокіна ; голов. ред. С. Головко. – К.: Либідь, 1996. – 94 с.

У книзі розглядаються особливості самобутньої української народної вишивки її локальні характеристики щодо історико-єтнографічних регіонів. Описуються основні техніки шитва. Розкривається символіка рушників, їхнє значення у святах та обрядах. Для учнів шкіл, студентів технікумів, викладачів народознавства, усіх, хто прагне навчитися вишивати.

 Кара-Васильєва Т.В. 

Українська сорочка [Альбом] / Т. В. Кара-Васильєва. К. : Томіріс,  1994. — 232 с. : іл.

В альбомі, що започатковує серію видань під назвою «Таємниці чарівної нитки», розповідається про те, як народжуються прекрасні речі – чоловічі та жіночі сорочки, що були колись найголовнішим елементом українського вбрання, подано практичні поради, що допоможуть початківцю осягнути таємниці цього чарівного мистецтва.

Кара-Васильєва Т.

Українська вишивка [Текст] / Т. В. Кара-Васильєва, А. Д. Чорноморець. – К.: Либідь. – 2002. – 160 с.: іл.

Книга знайомить читача з історією української вишивки від X до XX століття. Розглядаються особливості самобутньої народної вишивки, її локальні характеристики щодо історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва, розкриваються символіка рушників, їхнє значення у святах і обрядах. Висвітлюються особливості монастирського шитва XVI—XVIII століть, панського середовища XIX століття, звернення митців авангарду до традицій народної вишивки на початку XX століття. Видання розраховане на учнів шкіл, студентів художніх закладів, викладачів народознавства, широке коло читачів, усіх, хто прагне навчатися вишивати.
Не варто забувати, що вишивка – не лише декор. Це ціла історія, закодована в штрихах. 

 

              

Категорія: Події | Переглядів: 558 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Середа, 24.04.2024, 01:01


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |