Головна » Події » Віртуальна виставка – пам'ять «Війна у серці, в пам'яті, в книжках».
06.05.2020
Віртуальна виставка – пам'ять «Війна у серці, в пам'яті, в книжках».

Розділ другий «Слова,  що зберігають пам'ять живою»

Книги в цьому розділі відкриють читачам світ радості і горя, порятунку та неминучої смерті. Це історії написані і авторами з різних країн світу, але всі вони дихають надією на життя та сподіваннями на зустріч з близькими.

Гнатюк, О.

 Відвага і страх / О. Гнатюк. – 4-те вид. – Київ: Дух і літера, 2018. – 488 с.: іл.

Життя в окупованому Львові описано з перспективи особистої історії. Головну увагу зосереджено на поведінці людей, що постали перед загрозою смерті. Однак незвичність оповіді, що спирається на щоденники, спогади, листи і навіть протоколи допитів, полягає не тільки в цьому. Йдеться про долю людей і водночас долю польської, української та єврейської інтеліґенції, про складні стосунки між ними, про різні вияви солідарності та ворожості, в основі яких лежали відвага і страх. Читачеві запропоновано замислитися над тим, наскільки сучасні уявлення про Другу світову війну сформувалися під тиском національних наративів, що не залишали місця не тільки для інших наративів, а й для індивідуальних свідчень, якщо ті не вписувалися в панівний дискурс. Матриці національної історії стали тісними рамцями для історичних досліджень того періоду. Тож варто спробувати вийти поза ті межі.

Докія Гуменна.

Хрещатий Яр (Київ 1941-43) роман-хроніка / Докія Гуменна. – Нью-Йорк : Слово, 1956. – 488 с.

Роман-хроніка "Хрещатий Яр" – твір про життя окупованого німецькими військами Києва 1941 – 1943 років. Цей роман Докія Гуменна назвала й хронікою, оскільки правдиво й реалістично відтворила в ньому калейдоскоп подій того часу, деталі окупаційного побуту. Життя звичайних людей в окупації, як тоді казали "при німцях", багато десятиріч залишалося закритою зоною для "материкової" літератури. Наскрізна проблема роману-хроніки Докії Гуменної – доля України, спроба відновлення втраченої державності, визначення місця й ролі українського народу між двома тоталітарними системами. Основним принципом побудови твору є фіксація безпосередніх вражень, спостережень, співпереживань авторки.

Андрусяк, М.

Брати грому: худож.-докум. повість / М. Андрусяк. – Коломия : Вік, 2005. – 830 с.: іл.

   Перший том з відомої трилогії М. Андрусяка «Брати грому», «Брати вогню», «Брати просторів» (остання вийшла у 2008 р.) У художньо-документальній повісті «Брати грому» автор розповідає про звичайних людей, українців, волею долі яким судилося стати легендарними борцями з окупантом, витерпіти тортури в більшовицьких катівнях, пройти безоднями задротованих вмістилищ неволі і залишитися людьми, справжніми українцями, героями без почестей і відзнак, які жили та вмирали за незалежність України. Ця правдива розповідь змушує кожного українця збагнути та усвідомити свій історичний обов’язок перед рідним народом, бо відродження нашої всеукраїнської духовності залежить нині від кожного з нас.
   У своєму дослідженні Михайло Андрусяк відкриває сотні імен, прізвищ учасників українського руху Опору.

Винничук Ю. П.

Танго смерті: / Ю.П. Винничук. -  Харків:Фоліо, 2013. – 379 с.

   Роман «Танґо смерті» Юрія Винничука , який став переможцем конкурсу «Книга року ВВС-2012», поза сумнівом є однією з вершин творчості письменника. Події у ньому розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові і під час Другої світової четверо друзів — українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули 1921 року під Базаром, — переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні у Львові й у Туреччині відбуваються інші події з іншими героями. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтеся у несподіваному фіналі.

Белімова Тетяна

 Вільний світ / Тетяна Белімова. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014. – 272 с.

Ця сімейна сага — про дві звичайні українські родини. Але час, у якому їм судилося жити, незвичайний: Україна ХХ століття, воєнне лихоліття. На долі цих людей припало багато випробувань: окупація, втрата домівок, розпорошення родини, концентраційні табори, остарбайтерство й еміграція Герої намагаються зрозуміти — чи можлива свобода в заґратованому світі, та й де він, той кращий світ? Чи існує взагалі? У цьому романі немає другорядних героїв. Як не буває другорядних катастроф, другорядного щастя, другорядних життів... Їхніми очима ми бачимо Другу світову війну: кожний герой розповідає свою часточку Історії. Це роман-хроніка, роман-світлина, роман-щоденник і роман-спогад — безсторонній і водночас дуже особистий. 

Генна Крістін

Соловей / Крістін Генна; пер. з англ. Дмитро Кожедуб. –К.: Наш Формат, 2016. – 456 с.

Ми так звикли, що війна - це чоловіча справа, що часом забуваємо, що жінки не лише сиділи в тилу і чекали на повернення своїх мужчин, а й брали активну участь у боротьбі з ворогом, і навіть ті, які на перший погляд, думали лише про те, щоб вижити, здатні на героїчні вчинки. Врятувати життя пілотів, єврейських дітей. Довести, що ти інша, чим про тебе думають, заслужити любов, якої бракувало, пережити війну і табір, і зуміти вберегти свою душу. Зібрати уламки свого життя і побудувати нове. Ось про що ця книга.                                                                           

Леві Прімо

Чи це людина / Прімо Леві; переклад з італ. Мар'яни Прокопович. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 272 с.

«Чи це людина» — проникливе і щемливе свідчення злочинів проти людства, живий голос Голокосту, автобіографічний твір про болючий досвід виживання приреченого на знищення, про глибину і самотність, про пошуки і віднаходження людської душі навіть у пекельних колах табору смерті. Мудрість Гефтлінга, в’язня концтабору — не намагатись зрозуміти, не уявляти майбутнього, не ставити запитань, затямити, що «завтра вранці» на табірному жаргоні означає «ніколи». Цю мудрість Прімо Леві судилося засвоїти, коли його, молодого хіміка, депортували до концтабору в Аушвіці.
 

Пахомова Т.

Я, ти і наш мальований і немальований Бог / Тетяна Пахомова. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 192 с.

Драматична та зворушлива сімейна сага, що пробуджує віру в добро та милосердя. Напружений сюжет роману зачарує вас і змусить читати, не відриваючись. Коли у гамірний Львів, де поряд жили вірмени і поляки, українці і євреї, прийшла страшна війна, родині маленької Міри дивом вдалося врятуватися з гетто. Її з матір’ю та сестрою визволяє селянин, на чию померлу доньку Мар’яну вона так дивовижно схожа. Тепер її життя – у темному підвалі, з іграми на нічному сільському кладовищі, у постійній небезпеці… Вона чекає на кожну нову весну, що приходить до єврейської родини з християнськими пасками, і просить подарувати на день народження сонце…

Шабловський Вітольд

Кулемети і вишні. Історія добрих людей з Волині / Вітольд Шабловський; пер. з пол. Андрія Бондраря. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. –352 с.

Відомий польський репортер Вітольд Шабловський упродовж трьох років розшукував у Польщі та в Україні очевидців Волинської трагедії і їхніх нащадків. Розповіді про пережиті ними події 1943 року лягли в основу книжки «Кулемети й вишні. Історії про добрих людей з Волині».

Ці історії — про зруйновані у вирі війни людські долі й обірвані життя, і водночас — про людяність, силу духу та милосердя. Через спалах міжнаціональної ворожнечі сусіди стали ворогами. Однак і в ситуації смертельної небезпеки чимало людей були готові ризикувати життям задля порятунку ближнього — насамперед людини, а не представника певної нації.

Ця книжка є спробою знайти шлях до примирення і прощення попри трагічні сторінки в історії польського та українського народів.

 

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 365 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
П`ятниця, 26.04.2024, 12:27


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |