Головна » Події » Виставка-літературний портрет «Грані великого таланту»
25.07.2020
Виставка-літературний портрет «Грані великого таланту»

«Письменник беззаперечно світового масштабу, Винниченко жив і творив для нас,
для майбутнього, твердо вірив у відродження Української нації.»
                                                                                М. Слабошпицький

 

 

Про Володимира Винниченка – політика, літератора, художника – сказано багато, написано не одне дослідження, захищені дисертації. Ця людина все життя розривалася між творчістю і політикою, прагнучи поєднати ці дві іпостасі. Людей, які були близькими йому, глибоко вражала його безкінечна енергія, дивовижна працьовитість,  вірність власним поглядам та ідейним постулатам. Як письменник, Володимир Винниченко залишив нам понад 100 оповідань, п'єс, 14 романів, 41 книжку щоденникових записів на 13 тисяч сторінок, величезне листування, велику кількість завершених, але не опублікованих праць. Саме Винниченко автор славнозвісних чотирьох Універсалів.

З ім’ям В. Винниченка також пов’язані найважливіші політичні процеси перших десятиліть ХХ століття - створення і функціонування впливових національних політичних партій, піднесення національно-визвольної боротьби, вибуху Української революції, відродження нації й національної державності, реалізації ідеї соборництва. Перший голова першого національного уряду України - Генерального Секретаріату, організатор антигетьманського повстання, глава Директорії УНР.

До 140-річчя видатної постаті в літературному, громадському та політичному житті України ХХ століття обласна бібліотека для юнацтва підготувала Виставка-літературний портрет

«Грані великого таланту».

Для всіх, хто зацікавиться біографічним та літературним життям Володимира Винниченка, ми презентуємо підбірку науково-літературних праць, що відкриють грані таланту цієї видатної персоналії.

 

Процюк С.

Маски опадають повільно [Текст] : роман про Володимира Винниченка / Степан Процюк. – К. : Видавничий центр «Академія», 2011. – 304 с. (Серія «Автографи часу»).

Його життя — пристрасні, мученицькі і болючі пошуки власної сутності у творчості, громадській діяльності, любовних історіях. Контроверсійне мислення і безмежна творча сміливість, місіонерство і протест зробили його найчитабельнішим письменником свого часу. Були в тому часі і ті, хто вважав його «жахливою дитиною» національної літератури. Таким постає Володимир Винниченко в романі Степана Процюка «Маски опадають повільно». У цій сміливій художній версії — внутрішній світ і складний шлях героя від ексцентричного невротика, екстравагантного і сенсаційного митця до видатного мислителя, який гідно представив українську літературу у світі.

 

  Панченко, Володимир Євгенович.

"Бо я - українець" [Текст] : літературний портрет Володимира Винниченка / В. Є. Панченко. - К. : Веселка, 2003. - 38 с. - (Серія «Урок літератури»).

"Урок літератури" - це серія посібників для вчителів, школярів, студентів. Пропонуємо статті відомих літературознавців, письменників, істориків про найяскравіші постаті та твори вітчизняного й зарубіжного красного письменства, що вивчаються за шкільними програмами.

Дайджест-конспект життя і творчості В. Винниченка створений за авторськими дослідженнями Володимира Панченка.

 

Тагліна, Юлія Сергіївна.

Володимир Винниченко [Текст] / Ю. Тагліна. - Х. : Фоліо, 2010. - 121 с. - (Серія «Знамениті українці»).

Володимир Винниченко (1880–1951) – неординарний політик, блискучий оратор, автор трьох перших Універсалів Центральної Ради, голова уряду УНР, потім голова Директорії і при цьому видатний письменник і драматург, який вніс неоціненний вклад у розвиток української літератури ХХ сторіччя. Життю і діяльності цього видатного політичного й культурного діяча присвячено представлений нарис.

 

  Кульчицький, Станіслав Владиславович.

Володимир Винниченко [Текст] / С. В. Кульчицький, В. Ф. Солдатенко. - К. : Видавничий дім "Альтернативи", 2005. - 376 с. - (Серія "Особистість і доба").

 

Книга є першою політичною біографією одного із засновників УHP, видатного українського революціонера й великого письменника. Узагальнюючи досягнення вітчизняної науки та істориків діаспори, користуючись архівними документами, матеріалами преси, величезними за обсягом і тривалістю щоденниковими записами й усім творчим здобутком В.К. Винниченка, автори відтворюють постать і справи свого героя впродовж життя, показують його сильні та слабкі сторони. Могутня особистість В. Винниченка істотно позначилася на перебігу революційних подій 1917—1919 років. Велика увага в книзі приділяється періоду Української революції.
Розрахована на науковців, студентів-істориків, учителів та учнів загальноосвітніх шкіл, широке коло читачів.

 

Винничеко, Володимир.

Щоденники 1932-1942 [Текст] / Володимир Винниченко. Х. : «Фоліо», 2020. – 442 с. (Серія «Мемуари та щоденники»)                   

Володимир Винниченко (1880—1951) прожив велике неспокійне творче життя письменника й активного, легального й нелегального, діяча українського національно-державного відродження. І вся ця складність духовного світу, ця суперечливість Винниченка як письменника, політика і людини знайшла своє глибоке, безпосереднє, іноді жорстоко-щире відображення у його щоденникових нотатках. Щоденник подає нові факти ідейної переорієнтації Винничен­ка після його від’їзду за кордон: розрив з політикою УНР, критика своєї власної минулої політики, утворення закордонної групи УКП, поїздка влітку 1920 р. до Москви і Харкова з надією перехопити ініціативу й надати Радянській Україні незалежного статусу, невдалий фінал цієї спроби, розрив з більшовиками, повернення за кордон, послідовна нищівна критика політики РКП і КП(б)У. Це видання містить раніше не опубліковані щоденники письменника за 1932—1942 роки, найцікавіші уривки з яких пропонуються укра­їнським читачам.
 

Винничеко, Володимир.

Вибрані твори [Текст] /  Володимир Винниченко. – К. : Сакцент Плюс, 2005. – 256 с.

До вибраних творів класика української литератури В. Винниченка (1880-1951) увійшли найвідоміші повісті та оповідання, у яких з високою художньою майстерністю відтворено соціальні типи і суспільно-політичні процеси початку ХХ століття.

 

Винниченко, Володимир Кирилович 

Записки Кирпатого Мефістофеля [Текст] : [роман, повість, оповідання, п'єса] / Володимир Винниченко. - Х. : Фоліо, 2012. – 392 с. 

Доля видатного українського письменника Володимира Винниченка (1880-1951) була надзвичайно складною та бурхливою. Цей талановитий художник слова був відомим політичним діячем, який все своє життя присвятив боротьбі за побудову вільної, самостійної України. Тому не дивно, що твори його довгий час було заборонено друкувати. Головний герой роману Записки Кирпатого Мефістофеля Яків Михайлюк наче не живе, а грає в життя. Навіть до свого одруження він ставиться як до гри. Але на перешкоді стає один факт: виявляється, що у Кирпатого Мефістофеля є син, що народився проти його бажання. Гра закінчується: Михайлюку треба обирати між коханою і дитиною.

До книжки увійшли оповідання «Момент» і «Федько-халамидник», повість «На той бік» та п’єса «Чорна Пантера і Білий Медвідь»

 

Винниченко В.

Сонячна машина  [Текст] / В. Винниченко ; перед. О. Гнідан. – К. : Сакцент Плюс, 2005. – 640с.

Літературна спадщина Володимира Винниченка — золотий фонд України. Він — автор першого українського фантастичного роману «Сонячна машина» (написаний у 1922—1924 рр., ), де вказано: «Присвячую моїй сонячній Україні».

"Сонячна машина" В. Винниченка - роман особливий не тільки для української літератури, а і для творчості самого його автора. Цей роман - утопія, але утопічною ідеєю тут є вже не соціалізм (як це було у раннього Винниченка), а зародок нового етико-морального вчення, яке певно, і було створене, щоб замінити останній після розчарування у ньому.

Категорія: Події | Переглядів: 337 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/10
Субота, 27.04.2024, 01:49


Untitled
ГОЛОВНА
ПРО БIБЛIОТЕКУ
СТРУКТУРА
НОВИНИ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПОСЛУГИ
ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ
ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Пошук

Нові видання обласної
бібліотеки для юнацтва

Інформаційний дайджест до 90-річчя від дня народження Параски Хоми

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2022 рік

Лауреати обласної ім. В. Стефаника та міської ім. І. Франка літературних премій.

Всі видання

Наше опитування

Чи відвідуєте Ви нашу бібліотеку?
Всього відповідей: 240

Календар

«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET КОМПІК ІФ інформаційно-довідковий портал Івано-Франківська. Розмістити оголошення, фірми, установи, сайти та інше. Івано-Франківськ
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вихід

Форма входу

Cтворення сайтів Івано-Франківськ Хостинг від uCoz |